RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Echan23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

wankalok 發表於 2020-7-6 11:47:12 來自手機 | 只看該作者
粉嶺 PYC(1/10 平路電),元朗大棠 TRC,
wankalok 發表於 2020-7-6 11:50:28 來自手機 | 只看該作者
TRC 電或油 1/10, 1/8。ACO 電或油 1/10, 1/8。月野倉 1/10, 1/8 電或油越野車
wankalok 發表於 2020-7-6 11:51:10 來自手機 | 只看該作者
應該四個場。
model先決 發表於 2020-7-8 03:02:34 | 只看該作者

有人話去鬥車唔洗成萬蚊, 你睇下講呢d野既人自己洗左幾多錢先
個控都$3.8k, 車架$4k, 加埋ESC, servo, 摩打, 都已經過左一萬啦, 都未計買少少option, 買電, 差機, 火牛, body, 噴油, 各樣set 車工具等等.......我真係唔明點樣少過一萬可以去鬥車
可能佢意思係本身都有齊晒所有野, 淨係計個車架就唔洗一萬蚊la

有人話3 racing 車好又鬥得, 見樓主買左20M,我都無謂再多講,車場既人自然會答你
鬥車唔洗有個30A charger!! ok 咁你淨係鬥modify, 唔鬥stock, 咁你岩, 咁係咪應該用4.5T呢?

我覺得一開始用慢摩打, 先至真係渣壞手, 一開始練個4.5, 之後再去鬥13.5, 根本係更易上手
何來一開始用4.5 就覺得人地會撞爛架車??? 除非佢配左個垃圾控啦 , 用flysky GT3果d, 就真係會一黎就撞
如果真係要撞, 一開始用17.5T都會撞爛

又有人話一開始應該用中價/入門控, 我係見樓主問人地落場鬥車果d用咩, 咪答佢m17, 7px呢d, 鬥車係用呢d都無走雞啦
我又要再強調, 貴控同平控, 真係好大分別, 同個人技術無關, 亦唔係高手先渣得出分別, 而係一拎上手就試得出個分別果種
貴控個線性控制同段數夠多, 真係好幫助到你更容易控制架車, 比少少油架車就慢住去, 慢慢再比多d油, 架車跟住慢慢加速, 咁樣就算拎部4.5 去細場玩, 都會得心應手, 如果係中階控, 比細油同大油之間, 會少左好多段, 變左你以為係自己技術唔好, 控制唔到架車, 其實係支控害左你, 一支好既遙控器甚至比架車更重要 , 呢樣係一般新手最唔明既地方, 覺得買支MT44 都成二千幾算唔錯la, 唔想投資太多係遙控上, 買架靚車緊要d
呢個係一般人諗法,

想要係車場同人追到下, 最重要貼士就係, 首先買支頂級控, 先可以助你係車場玩車得心應手

再回落去果d 唔知鐘唔鐘意玩, 新手渣唔出分別, 叫新手買頂級控玩佢果d, 我真係唔想再覆, 我只係會回應有追求既玩家, 但求娛樂一下遊車河既, 算了, 你鐘意買乜就買乜, 唔好浪費我時間

tekin708 發表於 2020-7-8 07:20:12 | 只看該作者
model先決 發表於 2020-7-8 03:02
有人話去鬥車唔洗成萬蚊, 你睇下講呢d野既人自己洗左幾多錢先
個控都$3.8k, 車架$4k, 加埋ESC, servo, 摩打 ...

小弟同意師兄所講。但建議新手唔好玩咁快,要控制到架車去到唔撞先,之後再了解唔同setting有咩分別。千祈唔好未學行先學走。
靚既控/esc/車架絕對有幫助。
chairmannone 發表於 2020-7-8 12:39:42 | 只看該作者
model先決 發表於 2020-7-8 03:02
個控都$3.8k, 車架$4k, 加埋ESC, servo, 摩打 ...

所有野都叫人買最貴, 呢啲唔係叫建議
有建設性既建議係, 喺錢有限既情況, priority 應該用喺邊

如果係無限錢, 咁係玩緊 sim city
mattma369 發表於 2020-7-8 12:51:54 | 只看該作者
因為 建議人地用 1060 + 風黑 人地會覺得唔夠快, 建議XR10 pro 160 13.5T Turbo 就實無死啦 世界冠軍都用wo
model先決 發表於 2020-7-8 15:25:56 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2020-7-8 12:39
有建設性既建議係, 喺錢有限既情況, priority 應該用喺邊

呢個係鬥車建議, 靚控, 車架, 靚電子野係最基本要求 玩遊街車是但買就算啦,
如果萬拎蚊都叫做錢有限, 咁真係唔好再提鬥車

AMAT 發表於 2020-7-8 17:34:33 | 只看該作者
其實都幾好笑,用貴控就算如先可以鬥到車。

咁FAIHO用支千幾蚊嘅NB4佢係咪應該有問題呢?

如果你話用支靚控,個操作快啲,OK,係貴啲控傳送同反應都係快啲。
但隻手唔快,用支貴控會即時識飛?呢吓叫做搞笑囉。

大把人呀,都係用緊二手嘢嚟玩車,但都攞到好好成績。
你問下方景,佢用咩電變,XR10咩?佢用緊TEAM POWERS,咪一樣贏啲所謂用勁電變嘅人九條街。
你問下VINCENT同香港模型運動總會阿傑,兩個都用緊架20M,人地一樣可以贏你攞到好成績。
VINCENT好多嘢都買二手都係咁鬥。仲有乜好講唧?

迷信器材而唔係相信自己隻手去練隻手,呢啲叫做晒錢,唔係叫做勁。

當然,有人死迷信嘅,鋪頭咪講句多謝囉,係咪先,你要送頭覺得用完快咗幾十匹當然好O架。

AMAT 發表於 2020-7-8 17:39:35 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2020-7-8 12:39

冇錯,乜都買最鍾呢啲唔係叫建議,係鋪頭搵水魚。

玩咁多年車,知道有咩需要,有咩唔需要,分析俾人地聽,呢啲先叫做建議。

又叫人玩4.5,但又叫人充30A,前後矛盾,呢啲係叫做玩人。

仲有叫人一玩玩4.5,BRAKE又未識SET,點去SET好個TURBO又未識,一下叫人玩4.5呢啲叫乜呢?
唔係叫整蠱咁叫乜?

不過有一啲人係器材迷,而唔係以技術行先,都無謂同呢啲人講。
我做老闆就最高興,出咩新都叫呢啲水魚買就啱晒。
AMAT 發表於 2020-7-8 17:43:06 | 只看該作者
控一定要成三千幾買M17,NB4千幾唔用得?
電變一定要HW XR10先行得,TEAM POWERS用咗會死呀?

淨係呢兩項呀,都已經慳咗成兩三千啦。

飛仔,秋文,FAIHO都係用NB4,邊個話M17先係控?
model先決 發表於 2020-7-8 18:59:28 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-7-8 17:34
其實都幾好笑,用貴控就算如先可以鬥到車。

咁FAIHO用支千幾蚊嘅NB4佢係咪應該有問題呢?

其實都幾好笑,你覺得樓主就係方景, Vincent, Faiho? 你成日搵d勁人出黎, 話人地點點點, 人地渣咩車用咩野點勁關你咩事呢?
其實我都可以喎, 你比支NB4, 加部TT02, 比我, 我都可以做到好快, 咁又點, 唔代表個個都得

用貴控就算如先可以鬥到車。< 咁梗係啦, 你睇下世界賽, 有無人用NB4? 個個都m17, m12s, 或者sanwa 棍控, 沒有其他, 沒有NB4, 從來都沒有, 咁你話本地賽事有人用係佢既事la

咁FAIHO用支千幾蚊嘅NB4佢係咪應該有問題呢? <當然無問題, 人地有左技術同經驗梗係用乜都得啦, 但人地係咪FAIHO 先?

如果你話用支靚控,個操作快啲,OK,係貴啲控傳送同反應都係快啲。< 貴控我幾時話關個傳送事, 係操控個線性呀, 好懷疑你有無試過貴控同平控個分別, 個傳送快慢就真係唔係個個分得出la
但隻手唔快,用支貴控會即時識飛?呢吓叫做搞笑囉。< 就係隻手唔快, 先要用靚控, 隻手快, 返而用乜都得, 所以你真係要再從新了解一下貴控同平控有咩分別

大把人呀,都係用緊二手嘢嚟玩車,但都攞到好好成績。< 我都有用二手車, 咁你唔通叫人去買二手車? 人地返黎有咩事你幫佢執呀?

你問下方景,佢用咩電變,XR10咩?佢用緊TEAM POWERS,咪一樣贏啲所謂用勁電變嘅人九條街。< 又係人地高手用咩既時候, 人地用咩做得到, 唔代表你得囉, 人地鬥左咁耐車, 咁有經驗, 用乜都快啦
你問下VINCENT同香港模型運動總會阿傑,兩個都用緊架20M,人地一樣可以贏你攞到好成績。< 又係人地高手用咩既時候, 人地用咩做得到, 唔代表你得囉, 人地鬥左咁耐車, 咁有經驗, 用乜都快啦
VINCENT好多嘢都買二手都係咁鬥。仲有乜好講唧? < 我都好多野買二手都係咁快, 咁唔代表要叫新手去買二手野?

好心真係唔好再話高手用二手野, 用平電變, 都做到好成績, 咁唔代表係人都做到, 人地想建議你買乜野好, 唔通話你去搵部二手車啦, 又平又高質呀, 係, 呢d要到有d經驗, 知道自己想要咩既先候, 就可以, 仲要撞岩有人放, 唔通你叫人去買部二手BD10, 都唔會即刻搵到, 到人地識得去買心目中想要既二手車果陣, 佢都唔洗上黎問啦

迷信器材而唔係相信自己隻手去練隻手,呢啲叫做晒錢,唔係叫做勁。< 叫人用入們控, 先係害人, 新手更加應該用靚控, 先唔會比器材限制住手車, 高手已經有經驗, 用乜都得啦

當然,有人死迷信嘅,鋪頭咪講句多謝囉,係咪先,你要送頭覺得用完快咗幾十匹當然好O架。< 控一定要最好, 車架我都推介XQ10, 只係2千幾蚊, 但我一定唔會叫新手買20M先

遙控就無咩損耗既, 買一支最靚既, 玩3幾年絕對無問題, 之後你再試返支中價控, 就知有咩分別, 真係兩回事, 叫新手買支平/中價控, 只會害左人, 因為無經驗, 跟本唔知係自己技術問題定支控問題, 結果渣唔掂退坑都唔出奇
但相反, 一開始就用靚控, 中間唔洗再考慮升級, 專心練好手車先係正道, 否則買支中價野, 最後你點都係會買到最靚, 咁舖頭就真係多謝晒你la

我就係一開始就用頂級控, 因為我知道個個世界賽選手都用, 車場好多高手都用, 如果我買個中階控, 遲早都會再Upgrade, 到而家已經練到手車好得心應手, 之後有車友都好放心比架車我渣, 有d用MT44, MT4s, NB4乜都有, 一渣上手, 個軚好硬, 油門真係爭咁d, 我心諗, 如果我係新手, 拎住呢個控, 真係玩死自己, 唔怪得果位師兄渣極都渣唔到架車, 我就明新手更應該要頂級控

AMAT 發表於 2020-7-8 23:22:12 | 只看該作者
model先決 發表於 2020-7-8 18:59
其實都幾好笑,你覺得樓主就係方景, Vincent, Faiho? 你成日搵d勁人出黎, 話人地點點點, 人地渣咩車用咩野 ...

其實你講出咗個重點,FAIHO人地有技術就用乜控都得。
即係已經講出係要個人技術好,唔係支控好。

一日都世界賽,世界賽人地有贊助架,用乜控有錢收架。

一支靚到飛天嘅控,係唔會帶俾到人技術。
你俾個新入門嘅M17,佢會跑到A組?

你話支控個技術好啲,訊號處理得快啲,我都叫認同.....
話個手感個軚......呢啲個人感覺嘢,唔係講實際上操作,咁我已經都唔想講落去。

其餘我都唔想答,因為同上。
因為廢話嚟。
rcoolman 發表於 2020-7-9 00:19:57 | 只看該作者
model先決 發表於 2020-7-8 18:59
其實都幾好笑,你覺得樓主就係方景, Vincent, Faiho? 你成日搵d勁人出黎, 話人地點點點, 人地渣咩車用咩野 ...

認同
model先決 發表於 2020-7-9 00:36:19 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-7-8 23:22
其實你講出咗個重點,FAIHO人地有技術就用乜控都得。
即係已經講出係要個人技術好,唔係支控好。
算了, 我真係唔想再回覆

tekin708 發表於 2020-7-9 06:38:38 | 只看該作者
model先決 發表於 2020-7-9 00:36
算了, 我真係唔想再回覆

覺得網主係理論派, model 師兄係實際派。兩位都啱, 打和。

peter7 發表於 2020-7-9 10:55:57 來自手機 | 只看該作者
建議新手一開始用4.5T, 其實已經冇乜討論空間。
chairmannone 發表於 2020-7-9 12:22:42 | 只看該作者
peter7 發表於 2020-7-9 10:55
建議新手一開始用4.5T, 其實已經冇乜討論空間。

咁又冇錯既, 等如你可以話家破人亡會令人快啲成熟。
AMAT 發表於 2020-7-9 13:06:22 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2020-7-9 12:22
咁又冇錯既, 等如你可以話家破人亡會令人快啲成熟。

講到咁絕?
不過又幾貼合~
masterlai 發表於 2020-7-9 15:47:07 | 只看該作者
只是個人想法  小弟技術差  沒在比賽
我覺得所謂的頂級裝備   是讓你從85分變成100分的必要工具
(不買也行...前提是您的技術含量高超到可以直接無視裝備差距...)
但從0-85分  坦白說一台XQ1S+酷跑120A+一台有聽過品牌的中階控+質量夠高的鋰電
就有機會達成....
樓主要的如果只是三五好友的CLUB賽   以上電裝絕對夠了
技術練成,要去參加正式比賽再來買裝備也不嫌晚...
等到那時,經驗豐富的您自然會知道哪樣前才是真正「花在刀口上」...