RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6021|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

所有動物生來平等,但有些動物比其他動物更平等。

樓主| AMAT 發表於 2020-6-8 17:42:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
海洋公園 6.13 重開 書展如期 7 月舉行 入場不受限聚令限制
https://www.thestandnews.com/society/%E6%B5%B7%E6%B4%8B%E5%85%AC%E5%9C%92-6-13-%E9%87%8D%E9%96%8B-%E6%9B%B8%E5%B1%95%E5%A6%82%E6%9C%9F-7-%E6%9C%88%E8%88%89%E8%A1%8C-%E5%85%A5%E5%A0%B4%E4%B8%8D%E5%8F%97%E9%99%90%E8%81%9A%E4%BB%A4%E9%99%90%E5%88%B6/?fbclid=IwAR12Czdd5wi-gon_Vqf6jNnMYpaTy1cKzJ0r96_orrZ9wpaCm9lPcLpBw0o#

海洋公園播毒就OK,書展播毒都OK,但係大家想自己搞下活動呢,就受限聚令限制。

大家都等緊限聚令過搞遙控車比賽,今日政府就話俾大家知,佢地搞嘅活動,就算多人到爆,都係唔受限聚令限制。

其實佢咁樣講出嚟,係咪想俾人再鬧爆多啲佢地呢?定嫌民望未夠低呢?
pecky38 發表於 2020-6-8 23:06:37 | 只看該作者

唔知你有無從頭到尾聽晒全個對話?有的話就會發現「立場新聞」斷章取義加劃蛇添足!

不如跟以下地方做一些於設施內的人數及人流管控比較一吓:
- 戲院
- 食肆
- 商場
- 車箱

樓主| AMAT 發表於 2020-6-8 23:49:48 | 只看該作者
pecky38 發表於 2020-6-8 23:06
唔知你有無從頭到尾聽晒全個對話?有的話就會發現「立場新聞」斷章取義加劃蛇添足!

不如跟以下地方做一些 ...

我諗閣下都冇明白個重點。

宜家好多車場因為限聚令問題,唔可以搞活動。
好多啲PLAYHOUSE唔可以正常營業,因為一個遊戲設施根本做唔到咩隔住玩。

大家都等緊鬆縛去營業返。

如果用佢話限聚令嘅講法,大家用同一個目的去一個地方就唔得,多過八個人就唔得。
咁大家一齊去海洋公園算唔算有同一個目的?
大家一齊去書展算唔算同一個目的?

咁點解要搞一個活動就唔可以先?

我係車場搞個比賽都要受限,你搞個書展就得?
請問你一個書攤點樣隔住八個人?入去一個攤時就算得八個人,點樣可以保証有效距離?

車場係有開有得玩,但唔可以搞活動,明唔明?
公園係開放但啲遊樂場係封晒,明唔明呀?
因為好多設施都唔可能做到佢地所謂有效距離。
戲院都隔行坐,但你個爬架點做?

同樣道理,一個海洋公園點去做呢個隔離間距?最後咪又係大家自由行任行。
如果佢地覺得防疫做得好到開返海洋公園同書展都得,點解其他人仲要受限?
我可以搞活動架,咪分好八個人一組囉,點解唔得先?
淨係書展海洋公園先識呀?

唔係斷章取義,係分明大細超。

如果佢認為防疫仲未做得好,仲要限聚,就唔該唔好做啲自打咀巴事情。
如果佢認為防疫做得好到可以去海洋公園,仲要搞個小朋友,老人家,一至六月生日係免費嚟吸引人,就唔該取消限聚令。
pecky38 發表於 2020-6-9 00:22:20 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-6-8 23:49
我閣下都冇明白個重點。

宜家好多車場因為限聚令問題,唔可以搞活動。

非常同意你這個出發點的問題!這個世界無可能完全公平,但要睇你有無下功夫去應對或解決、必切性、平衡利與弊,等等。

你有無想過其實有可能得呢?我公司就正用(額外)二十萬,包括用公關公司及一切事前、當中、及事後防疫及追蹤安排,同政府商討准許進行一個二百人的必切性活動。雖然到現階段未知結果,但進展良好。無論限聚令可能就快完與否,已不是我們的主要考量!

樓主| AMAT 發表於 2020-6-9 01:17:01 來自手機 | 只看該作者
pecky38 發表於 2020-6-9 00:22
非常同意你這個出發點的問題!這個世界無可能完全公平,但要睇你有無下功夫去應對或解決、必切性、平衡利 ...

閣下公司有底仲可以攞錢出嚟同人deal,好多公司已經頂唔順白交租要執笠。

唔係好多中小公司有呢個實力仲去同政府deal。

係一個連遊樂場都唔開俾人玩嘅環境,可以開個主題公園俾人玩。邊個口邊個有say已經顯而易見。
貴姓黃生 發表於 2020-6-9 07:54:56 | 只看該作者
連一定唔會戴口罩公眾泳池都開返,仲鬼咁多人去
 樓主| AMAT 發表於 2020-6-9 12:08:13 | 只看該作者
貴姓黃生 發表於 2020-6-9 07:54
連一定唔會戴口罩公眾泳池都開返,仲鬼咁多人去

泳池都開得,雖然話限流,但泳池口罩都唔駛戴,仲要浸住同一缸水,仲高危。

sean2013 發表於 2020-6-9 15:33:49 | 只看該作者
你邊個場搞遙控車比賽限聚令 ?
sean2013 發表於 2020-6-9 15:36:22 | 只看該作者
浸住同一缸水,仲高危? 落重漂白水點高危?
sean2013 發表於 2020-6-9 15:41:08 | 只看該作者
唔好成日插政府啦,民望高低睇下遇著咩黃藍人啦,海洋公園書展最好唔好開,學唔好返咁就合你意
ROVER123 發表於 2020-6-11 19:01:42 | 只看該作者
well, 或者咁解說啦....1) 基於大型商業活動或機構,唔想又怕但而迫於經濟又或民生活動要重啟下....2) 另一考慮會係暴亂會借勢再聚集... 其實全世界都一樣咁慘不忍睹...大家都真係要再忍一忍耐!希望香港在最難一關『國安』後....天下太平、歌舞昇平、RC齊齊有得玩!
 樓主| AMAT 發表於 2020-6-11 21:12:39 | 只看該作者
想請問點解政府政策有問題唔好講呢?
政府係由市民俾錢交稅,佢改唔改一件事,但俾錢交稅連話下佢都唔得呀?

家陣個重點唔係想唔想海洋公園開唔開或返唔返學,係唔應該一啲咁大型啲公園,入場人數咁多就可以俾人開返。一啲私人機構搞活動,又或者公園遊樂場都唔開得,足球場果啲一樣唔開得。屋企附近幾個足球籃球場都一樣封晒,冇開過。
呢個係一個唔公平同根本上就有問題嘅政策。

如果認為一個咁大型嘅設施都開得,就應該俾人開返遊樂場,俾人搞活動。

車場宜家係開放,但係唔可以搞比賽。
如果車場搞一個活動比賽唔得,點解書展又開得?

呢啲咪叫做唔對等邏輯囉。

所以呢啲梗係要鬧啦,自相矛盾。

唔係叫人唔好開,係你開得果啲樂園書展就應該要俾其他人都開返搞活動。

呢個問題係咩嘢黃藍根本冇關,係政策明顯有問題。唔通黃先搞活動,藍唔搞嘅?
講藍,一大堆藍到發紫遊行社牙痛咁聲話點解海洋公園開得仲要有限聚令,令佢地想搞啲平價本地遊都唔得,八個人點租車?
人地連唯一想做本地市場生計都冇埋,有冇人可憐過佢地?俾7500夠頂四個月?定下下叫人轉行?咁疫情過後仲有邊個做導遊業?
如果咁都唔明就真係唔好講落去,晒時間。
topedo 發表於 2020-6-12 23:05:54 | 只看該作者
支持樓主,政府大細超,什麼人人平等,變成謊言
emax430 發表於 2020-6-13 09:31:45 來自手機 | 只看該作者
在限聚令之下,如果遙控車比賽這個活動是符合香港大多數人的公眾期望,相信政府會比你舉辦的。
emax430 發表於 2020-6-13 10:53:12 來自手機 | 只看該作者
所有動物生來平等?在有生有死這方面來看,是對的!
sean2013 發表於 2020-6-16 18:27:06 | 只看該作者
emax430 發表於 2020-6-17 09:23:59 來自手機 | 只看該作者
係咪真係搞比賽㗎?
pecky38 發表於 2020-6-26 10:25:02 | 只看該作者

終於忙完!返黎睇見好多分享,係好事!

其實最緊要係細心了解規管內容(如何管理)及主旨(如何控制)。例如只給會員參加及如何掌握會員資料及動向。當然要小心訂製如何處理及使用每一項資料。未係會員就立刻參加成為會員囉!

有一點非常重要,就是盡量不提供共用的設施/設備,除左場地每個不同的部份如何控制社交距離之外,洗手間的運作都要清楚修訂。

我地公司個活動就係這樣可以進行及收到數百個新會員!

pecky38 發表於 2020-6-26 10:31:29 | 只看該作者
ROVER123 發表於 2020-6-11 19:01
well, 或者咁解說啦....1) 基於大型商業活動或機構,唔想又怕但而迫於經濟又或民生活動要重啟下....2) 另一 ...

全世界都係,能幫助重啟經濟是一重要考慮!如果你能說出遙控車比賽如何幫助重啟香港經濟,一定有分加!
pdaman 發表於 2020-7-9 15:05:53 來自手機 | 只看該作者
最後個post係6月26日,呢兩日個案已經出返嚟,室內不限但室外限,已經冇邏輯。