RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10712|回復: 16
收起左側

[新產品資訊] XPRESS XQ10

樓主| AMAT 發表於 2020-1-21 12:15:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

http://www.rc-xpress.com/?fbclid=IwAR3am-dw3alcQTnkzu9wxy3BXLbiQGKMiAO2NCSUuNldWcSDqzzQbe2ZsPI

大家對呢架XPRESS呢架新車,有冇期待呢?

wankalok 發表於 2020-1-21 12:24:01 來自手機 | 顯示全部樓層
是否就是XQ1 配合原廠的中置變成 XQ10?有冇其他不同?
chacha 發表於 2020-1-21 13:34:16 來自手機 | 顯示全部樓層
wankalok 發表於 2020-1-21 12:24
是否就是XQ1 配合原廠的中置變成 XQ10?有冇其他不同?

係另一個車架黎!
 樓主| AMAT 發表於 2020-1-21 23:03:41 | 顯示全部樓層
wankalok 發表於 2020-1-21 12:24

應該係唔同車架嚟。

XQ1最大特點係,個波箱唔係兩件左右組成,係一件過,連XQ1S個膠波箱都係。
好處係硬,唔好處係貴同過硬。
XQ10個波箱係變返做左右兩件。
所以波箱唔同咗,底板設計都唔同埋。

另外XQ1個中置,前皮帶係放中間,但係XQ10放返係一邊,中座設計亦都完全唔同。

另一個最大唔同,就係XQ1啲金屬件係雙色電鍍,有條紅色邊。XQ10係冇咗,變咗單色,一係黑,一係紅。
tc3driver 發表於 2020-1-22 10:55:07 來自手機 | 顯示全部樓層
XQ1一件過波箱同雙色電鍍真係無必要,個價做返平啲,貼近3racing價格,相信會多些人玩
 樓主| AMAT 發表於 2020-1-22 14:40:49 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-1-22 10:55
XQ1一件過波箱同雙色電鍍真係無必要,個價做返平啲,貼近3racing價格,相信會多些人玩 ...

咁打頭炮,要靚嗎。

不過佢宜家咁色,好似XQ1S.....成個感覺係CHEAP咗......

樓主| AMAT 發表於 2020-1-27 13:01:52 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/rcxpress/photos/pcb.2892443557443016/2892437107443661/?type=3&theater

睇返RCMART個價,USD399.9,即係HKD3120,價錢其實並冇因為佢冇用雙色而平好多......

如果作為香港玩家,可能會選擇3RACING架ADVANCE 20M多過呢架......
銷售可能好有壓力.......不過可能國外好賣唔出奇......

tc3driver 發表於 2020-1-31 10:05:03 | 顯示全部樓層

Xpress XQ10定出這價格,即是目標客不是本港或國內車迷,路線以外國客為主,以前VBC有招聘外國稍有名氣的車手代為出賽,增加品牌知名度,未知Xpress會否跟VBC這樣做法?如果只是盲目抬高售價,可能會像Team C一樣,慢慢在1/10房車市場上消失

樓主| AMAT 發表於 2020-1-31 13:35:31 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-1-31 10:05
Xpress XQ10定出這價格,即是目標客不是本港或國內車迷,路線以外國客為主,以前VBC有招聘外國稍有名氣的 ...

咁都要睇香港賣得多定國外賣得多喇。

認真咁講,香港好似唔係好多人玩XPRESS,買都係買XQ1S.....
所以佢有咁嘅定價唔出奇......

不過佢呢個價.....我想買架嚟review應該都唔會.....
emax430 發表於 2020-1-31 13:50:04 來自手機 | 顯示全部樓層
估廠家將來都會出XQ10s版,佢既目的就是想人買XQ10s 版。
 樓主| AMAT 發表於 2020-1-31 23:31:02 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2020-1-31 13:50
估廠家將來都會出XQ10s版,佢既目的就是想人買XQ10s 版。

但經常咁出法,佢啲高階車會更加賣唔出.....
 樓主| AMAT 發表於 2020-2-1 01:11:17 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/rcmart. ... ?type=3&theater

XPRESS CONFIRM,XQ10唔會出平版,香港賣應該二字尾。
所以唔好等諗住出SPORT版喇。
wilsontsang 發表於 2020-2-3 15:26:36 | 顯示全部樓層
XQ10香港品牌高質車架
emax430 發表於 2020-2-20 10:42:55 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-2-1 01:11
https://www.facebook.com/rcmart.ymt/photos/a.417375115660373/578533962877820/?type=3&theater

XPRESS ...

將來如有需要,又可以話詢眾要求,出番架Sport版,益吓大家。
pecky38 發表於 2020-5-12 03:23:54 | 顯示全部樓層
有無 ching 玩過這部車可以分享吓?如果可以分享跟其他中置比較吓就真係感激不盡!
yu254445 發表於 2020-5-12 13:58:42 | 顯示全部樓層
pecky38 發表於 2020-5-12 03:23
有無 ching 玩過這部車可以分享吓?如果可以分享跟其他中置比較吓就真係感激不盡! ...

剛剛起貨無耐。由開始勘到完成部車都好滿意。。無以前勘XM1S個陣咁多小問題。。完成度好高!
落街試過部車好穩定!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

pecky38 發表於 2020-5-12 21:39:14 | 顯示全部樓層
yu254445 發表於 2020-5-12 13:58
剛剛起貨無耐。由開始勘到完成部車都好滿意。。無以前勘XM1S個陣咁多小問題。。完成度好高!
落街試過部 ...

多謝 ching 分享 :-)