RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4751|回復: 14
收起左側

請教吓mini mg evo toa-in 尾碼

樓主| 0433351410 發表於 2019-11-10 11:29:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
易甩尾有無toa-in 尾碼換
AMAT 發表於 2019-11-10 11:51:32 | 顯示全部樓層
佢有出金屬臂碼,但啱唔啱你果個TOE IN心水就唔知喇。

不過聽聞,MG EVO會有新款出......
tophand88999 發表於 2019-11-10 11:57:04 | 顯示全部樓層
調吓D彈弓好過
gos 發表於 2019-11-10 21:48:45 來自手機 | 顯示全部樓層
改尾驅好過
 樓主| 0433351410 發表於 2019-11-12 21:48:17 | 顯示全部樓層
咁基本嘅改裝鍵都唔出就話出新款
tophand88999 發表於 2019-11-12 22:21:17 | 顯示全部樓層
我一出即買,咪賴嘢咯。掃大減齒之後果隻,換金屬齒。膠件高度尺寸不一,收螺絲咪底板tweak 左,起步向右。

調好,係幾好玩。學好多嘢添
 樓主| 0433351410 發表於 2019-11-14 01:38:03 | 顯示全部樓層
請教吓ching個setting係點架
AMAT 發表於 2019-11-14 15:01:00 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2019-11-12 22:21
我一出即買,咪賴嘢咯。掃大減齒之後果隻,換金屬齒。膠件高度尺寸不一,收螺絲咪底板tweak 左,起步向右。 ...

哈哈,所以佢咪會出第二架囉。

其實可以話係一個經驗嚟嘅,架車SET得好係好走嘅~
不過就多謝大家一齊幫3RACING做RD咁解~

tophand88999 發表於 2019-12-14 01:49:41 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-11-14 15:01
哈哈,所以佢咪會出第二架囉。

其實可以話係一個經驗嚟嘅,架車SET得好係好走嘅~

幾時出姐,晤貴,咪入多部咯
bmthcody 發表於 2020-3-2 11:58:14 來自手機 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2019-11-12 22:21
我一出即買,咪賴嘢咯。掃大減齒之後果隻,換金屬齒。膠件高度尺寸不一,收螺絲咪底板tweak 左,起步向右。 ...

請問係邊件膠件尺寸有問題?thx
AMAT 發表於 2020-3-2 15:47:34 | 顯示全部樓層
bmthcody 發表於 2020-3-2 11:58

尾波箱有問題。

可以睇下VIDEO嚟睇下點解決。

tophand88999 發表於 2020-3-2 19:00:51 | 顯示全部樓層
bmthcody 發表於 2020-3-2 11:58

隨咗電池架果幾粒螺絲,其他收係底板上既螺絲,太緊都會令㡳板變形,

二樓板果幾粒收太緊,底板都會變形。

如果按說明書砌好,加油行起嚟偏右(我所知都偏右),鬆螺絲,再睇邊件咯,

我最後一招,底板都搞唔平,咪調彈弓咯,最後都好好跑

bmthcody 發表於 2020-3-2 20:17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2020-3-2 19:00
隨咗電池架果幾粒螺絲,其他收係底板上既螺絲,太緊都會令㡳板變形,

之前一直係以為嗰servo拉扞太長導致架車加速嗰陣時行唔直所以又改二樓板又改servo位冇諗過係個底板都有問題。
tophand88999 發表於 2020-3-5 12:59:43 | 顯示全部樓層
bmthcody 發表於 2020-3-2 20:17
之前一直係以為嗰servo拉扞太長導致架車加速嗰陣時行唔直所以又改二樓板又改servo位冇諗過係個底板都有問 ...

因為底板唔平, 四個 look ,只有三個着地,第四個睇嚟着地但實際係輕輕掂地,
摩擦力唔夠起油咪偏一邊。收油又偏另一邊。

膠件磨過,手工唔好,只好調彈弓要

AMAT 發表於 2020-3-8 22:21:22 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2020-3-5 12:59
因為底板唔平, 四個 look ,只有三個着地,第四個睇嚟着地但實際係輕輕掂地,
摩擦力唔夠起油咪偏一邊。 ...

唔係底板唔平,係尾波箱果幾隻膠唔平。

適當地墊返其實就可以解決。