RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5253|回復: 8
收起左側

[技術分享] 中置摩打催勢(一雞兩味)

樓主| sean2013 發表於 2019-10-28 13:11:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
中置摩打催勢
今年全部都轉款轉中置摩打,
做廠既都知呢D係生意手法,轉一轉款扮創新D人先追求,工廠就有錢收,先有進賬
既然中置了大家就留意一下一雞兩味的罷位
如果摩打可靠近servo的位置,拆走尾帶就是一部頭驅車了,個頭仲無頭驅車咁重

https://www.redrc.net/2019/10/fa ... 78ireJBS-1mQ-JpiO2I
https://www.redrc.net/2019/10/ms ... ersion/#more-176940

所以一雞兩味是可行的,大家手上的頭驅車可以親早賣掉了

AMAT 發表於 2019-10-28 14:03:16 | 顯示全部樓層
呢種FF車,個摩打同中置,係有差異。

做FF車,個摩打要再貼近SERVO,否則頭皮帶太長係唔好走。

所以並唔係真係完全一雞兩味。
tamiyafan 發表於 2019-10-28 20:48:11 | 顯示全部樓層
頭皮帶越短越好, 起步才有爆炸力, 長皮帶起步慢, 要玩大場少收油少拖迫力才有些用, 細場直路彎多就輸哂
pecky38 發表於 2019-10-28 22:31:01 | 顯示全部樓層
睇黎我可以把已放在在架上幾年的 Yokomo DIB v2 改改佢黎加入戰圈!
jj2006 發表於 2019-10-28 22:53:44 來自手機 | 顯示全部樓層

蛇仔嗰部唔係中置,但應該係行gear 計最正嗰部,齒輪算耐用,又靜,可惜呢幾年都無新款,依,好似有啲離題
 樓主| sean2013 發表於 2019-10-28 23:40:32 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2019-10-29 17:03:44 | 顯示全部樓層
是的師兄。當我在網上看到 TEAM ASSO 的 FF7.2F 時,心諗只是將現時的中置摩打版本,拆去了後皮帶,咁又多一個玩法。可能是車迷/玩家福氣喎。
ariskwok9413 發表於 2019-11-2 17:42:50 | 顯示全部樓層
你所講嘅催勢係中置軸心,而唔係中置摩打
AMAT 發表於 2019-11-2 17:56:16 | 顯示全部樓層
ariskwok9413 發表於 2019-11-2 17:42
你所講嘅催勢係中置軸心,而唔係中置摩打

中置PULLEY。

其實都有中置摩打嘅,兩種都有。