RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7927|回復: 31
收起左側

吹水: 玩搖控模型老年化?

樓主| phariseelee 發表於 2019-9-17 12:58:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
感覺好似越泥越少人玩, 玩得既又都係老餅局多。有冇辨法推廣傳承一下。
G66 發表於 2019-9-17 17:51:46 | 顯示全部樓層
多推廣玩入門車減小一步到位,等班新手享受左玩車樂趣來源不是一味快!!!
久而久之佢地就自然會長玩!
hing830 發表於 2019-9-17 19:02:51 | 顯示全部樓層
G66 發表於 2019-9-17 17:51
多推廣玩入門車減小一步到位,等班新手享受左玩車樂趣來源不是一味快!!!
久而久之佢地就自然會長玩!
...

應該唔係入門車問題,香港只有3個免費場,唔係玩開都唔知場地,就算知車程又耐,你住天水圍出JV,都要2粒幾,所謂推廣只係一些活動,一班像真車玩家聚會。
AMAT 發表於 2019-9-17 23:48:11 | 顯示全部樓層
後生仔唔玩,唔係因為架車快定慢,係因為有太多其他輕鬆又唔駛晒太陽嘅HOBBY俾佢地揀,點解要咁辛苦走去餵蚊晒太陽。
唔好係屋企坐梳化玩GT,又有得打世界賽添。

同埋宜家啲小朋友,父母安排一大堆嘢俾佢地學,邊有時間玩?

玩得O既,都係出咗嚟做嘢嘅多,又或者真係好有興趣果啲。

所以少後生仔,一啲都唔奇。

如果香港政府肯搞一個有冷氣室內嘅,仲要係市區嘅,咁就有得搞。
michaelxl2000 發表於 2019-9-17 23:55:07 | 顯示全部樓層

免費車埸有d疑似高手嘅師兄d態度好差,我見到有d新手揸慢d,少少碰撞就可能會粗言穢語去問候你,公家場地'變左私人賽車埸,賽車嘅嘢唔小心有d碰撞好正常,果幾百或幾千未賠返俾你囉,咁嘅氣氛仲邊有年青新手去繼續玩落去……
HighLamb 發表於 2019-9-18 02:09:42 | 顯示全部樓層
唔好話RC,砌電腦都一樣,行黃金商場多數都係大叔、阿伯。
Never-N 發表於 2019-9-18 11:14:37 | 顯示全部樓層
michaelxl2000 發表於 2019-9-17 23:55
免費車埸有d疑似高手嘅師兄d態度好差,我見到有d新手揸慢d,少少碰撞就可能會粗言穢語去問候你,公家場地' ...

我個人就會用呢個心態去應對疑似高手嘅師兄d態度
1. 粗言穢語係佢地既溝通語言,正如我都講粗口。
2. 碰撞一定有,但盡量控制自己既失誤。其實賽車就係鬥失誤少。
3. 車速快唔等於手車好。相反,我車速唔夠你快但線位每次都拎得好,你唔一定過到我而且你越追得我貼。變相推我跑得更快更準

另外對於玩遙控模型老年化問題,其實唔係無年輕。只係對比玩開車既師兄人數上唔成正比。
而且好似AMAT師兄咁講:
1. 後生個d打機好過。點會日曬雨玩車。起部遊戲機入面set架車又得,又唔怕撞爛要換零件。
2. 父母又要小朋友學呢樣學個樣,俾錢去學對學分/幫助大過玩而且落公園玩都分分鐘無時間,仲點會燒錢玩車。
3. 時下娛樂種類太多。

其實我上網睇到都有學校會有攪學會去玩車。不過長遠想多d後生既入氹,可能真係要多d起學校入手推廣。繼而好似電競咁,成為一種運動。

個人意見,請各位指教。
 樓主| phariseelee 發表於 2019-9-18 12:41:02 | 顯示全部樓層
想當年,攞住隻PCM控上山玩Glider要互報頻道,好多小朋友一齊玩何其熱鬧, 諗起都有D稀虛。
sean2013 發表於 2019-9-18 13:39:53 | 顯示全部樓層
宜家啲廢青中學生大學生玩民主同自由,玩政治,好少玩車了,紅正黑負都唔識
AMAT 發表於 2019-9-19 00:35:21 | 顯示全部樓層
michaelxl2000 發表於 2019-9-17 23:55
免費車埸有d疑似高手嘅師兄d態度好差,我見到有d新手揸慢d,少少碰撞就可能會粗言穢語去問候你,公家場地' ...

私人場都有人咁O架。

正所謂如果有人咁問候你,有兩個方法,一係就問候返佢,一係同職員講。
係康文署管理嘅場地到講粗口,係犯法,要罰款嘅。

其實果啲人都係欺善怕惡,駛理佢咩。
不過係任何車場玩車,都要有人俾人撞爛嘅心理準備。

如果有人真係有心撞你,咪走去話佢囉。
 樓主| phariseelee 發表於 2019-9-19 14:16:30 | 顯示全部樓層
我覺得其實可以攪下砌車工作坊, 由D(退休)老手栽培下D新手好似我呢D。
wankalok 發表於 2019-9-19 14:34:24 來自手機 | 顯示全部樓層
phariseelee 發表於 2019-9-19 14:16
我覺得其實可以攪下砌車工作坊, 由D(退休)老手栽培下D新手好似我呢D。

Good suggestion
AMAT 發表於 2019-9-19 17:41:10 來自手機 | 顯示全部樓層
搞乜工作坊都冇用。
AMAT 發表於 2019-9-20 15:12:41 | 顯示全部樓層
早排有資深車手搞工作坊呀,最後咪又係得小貓一兩隻。

其實個重點係宜家實在太多玩意喇,而呢啲玩意係唔駛出街係冷氣房玩都得,去邊到玩都得。
一大班人玩手機遊戲都唔出嚟玩車。

呢個係時代轉變,冇辦法。

除非你話玩遙控車可以當係學分O既,一大班人仆住出嚟玩。
 樓主| phariseelee 發表於 2019-9-20 15:51:27 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-9-20 15:12
早排有資深車手搞工作坊呀,最後咪又係得小貓一兩隻。

其實個重點係宜家實在太多玩意喇,而呢啲玩意係唔駛 ...

咁等我仔仔大D我親自推廣比佢 再教埋佢影黑白相, 沖菲林同哂相。

AMAT 發表於 2019-9-20 20:14:54 | 顯示全部樓層
phariseelee 發表於 2019-9-20 15:51
咁等我仔仔大D我親自推廣比佢 再教埋佢影黑白相, 沖菲林同哂相。

大把人想個仔一齊玩....結果多數都係好失望......
好難逼自己啲小朋友玩O架喇~

chui 發表於 2019-9-21 21:17:04 | 顯示全部樓層
各個車場都多自 hi old sea food不停放電, 新手想玩得有樂趣其實真係好難,仲好意思話啲後生.....
AMAT 發表於 2019-9-21 21:39:01 | 顯示全部樓層
chui 發表於 2019-9-21 21:17
各個車場都多自 hi old sea food不停放電, 新手想玩得有樂趣其實真係好難,仲好意思話啲後生.....  ...

唔係好同意呢啲講法。

佐敦谷唔係成日有人,渡船街都唔係成日有人。

就算有人,人地玩完一轉停車充電抖抖,都實有時間俾其他人玩。

關乜嘢老手新手事?
chui 發表於 2019-9-21 22:04:19 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-9-21 21:39
唔係好同意呢啲講法。

佐敦谷唔係成日有人,渡船街都唔係成日有人。

哦!
macrossvf1a 發表於 2019-9-21 23:59:49 | 顯示全部樓層

我同阿仔去過兩次,阿仔都話唔想再去。