RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4807|回復: 7
收起左側

[技術問題] 想問如何調教直堂軚.....總係覺得偏左一邊

樓主| ttboy-max 發表於 2019-6-10 23:00:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我架車係3Racing XI Sport NU......撞過一次後覺得堂軚無以前咁行得直....想問係咪有工具可以調教到???另外想問...我款車應該用咩size車殼..190mm??
AMAT 發表於 2019-6-11 00:18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
行唔直,有時未必只係軚有事,可能係車架扭咗,要整返直架車。
 樓主| ttboy-max 發表於 2019-6-11 00:30:47 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-6-11 00:18

咁有無工具可以幫到手架????
Never-N 發表於 2019-6-11 09:28:46 | 顯示全部樓層
個轆爻左既都會有機會行唔直
masterlai 發表於 2019-6-11 09:48:20 | 顯示全部樓層
幾項可能問題

1. 車身TWEAK     必須將二樓板和toe-in座螺絲全放鬆釋放應力後重新鎖緊
2. 傳動軸歪斜導致輪胎抖動  必須更換
3. 輪框歪斜(不嚴重的話還是跑得直)
4. 連桿or球頭歪斜   必須更換
5. 前C座維修時左右裝反(新手常犯ˋ的錯誤)
6. 前皮帶輪張力調整器左右不對稱導致皮帶輪歪斜(亦是新手常犯ˋ的錯誤)
7. 左右車高或downstop螺絲未對稱
LAZER-ZXR_GP 發表於 2019-6-11 10:14:43 | 顯示全部樓層
andyleung_2003 發表於 2019-6-11 22:30:31 | 顯示全部樓層
 樓主| ttboy-max 發表於 2019-6-14 01:10:12 | 顯示全部樓層
謝謝各位....