RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4400|回復: 3
收起左側

我買到Lemon car了嗎? FGX 2018.....

樓主| masterlai 發表於 2019-2-15 10:56:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

FGX組好至今  僅跑了6排電   卻已經掃了2組減速齒  
中間無任何撞....
感到納悶...以為是馬達座歪斜  買了新的馬達座與減速齒裝上
昨晚跑不完一條8000mah....又掃了第3組  
仔細看了一下減速齒....原來問題在這....

不知各位師兄有無看出?
我標記一下...

紅線與白線理當要平行....該車卻為歪斜
曾一度以為是tweak造成  將螺絲全部鬆脫,重新安裝...依然照舊QQ
後來發現根本是底板的孔位精度問題...依照底板的孔位安裝,
馬達座無論怎麼裝都是歪斜...此外  因結構設計為左右各一顆螺絲固定
底板再一顆  若打磨左右固定點讓馬達座平行   底部馬達座螺絲孔會對不上
長久下來一樣會掃....不知是不是只有我的車是有問題?  
同樣有該車的師兄是否能幫我確認一下?

AMAT 發表於 2019-2-15 12:18:43 | 顯示全部樓層
你去3RACING FB啲GROUP問下,祺哥可能答到你。
pdaman 發表於 2019-2-15 15:11:29 | 顯示全部樓層
原來都有同一個斜問題, 我重以為係我安得唔好.
tamiyarx 發表於 2019-2-15 16:32:49 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2019-2-15 15:11
原來都有同一個斜問題, 我重以為係我安得唔好.

我同啲friend都冇問題, 可能唔同批次有出入, 只係掃左隔離隻齒輪 之後換咗金屬齒再冇問題