RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10523|回復: 21
收起左側

[技術問題] 用鋰電池係味快D

樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-1-8 10:50:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題。 新手問
AMAT 發表於 2019-1-8 12:32:46 | 顯示全部樓層
電壓高啲,當然快O的。
hing830 發表於 2019-1-8 12:36:26 | 顯示全部樓層
如果只講速度……7.2同7.4V,多0.2V個人感覺好似無咩分別。
AMAT 發表於 2019-1-8 12:55:24 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2019-1-8 12:36
如果只講速度……7.2同7.4V,多0.2V個人感覺好似無咩分別。

7.2同7.4V只係電池電壓,唔係真實電壓。
7.4V充完電係可以去到8.44V,仲有個電壓曲線較水電穩,唔會咁快跌
最重要一點,唔單止睇電壓,仲要睇放電電流,鋰電放電電流係大得多,家陣閒閒地20C以上,水電係做唔到。
 樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-1-8 13:04:16 來自手機 | 顯示全部樓層
會差很遠嗎?c兄
AMAT 發表於 2019-1-8 13:18:48 | 顯示全部樓層

慢車分別不大,但快車分別好大。

另外仲有重量,鋰電已經輕過NI-MH好多。
 樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-1-8 13:19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
輕都會好大影響?。
 樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-1-8 13:20:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我玩緊MTS T2 2018
AMAT 發表於 2019-1-8 13:39:02 | 顯示全部樓層
Ansonyeung86 發表於 2019-1-8 13:19
輕都會好大影響?。

輕當然有影響啦。

舊電輕咗,咁你可以左右前後重量分布上,落返唔同重量,令到架車個反應效果有唔同。
如果舊電重,咁你架車啲重量已經去晒舊電到,咁你可以布局O既重量少咗O架啦。
AMAT 發表於 2019-1-8 13:39:37 | 顯示全部樓層

MTS可以參考新人O既個MTS設定O既POST。
 樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-1-8 14:24:58 來自手機 | 顯示全部樓層
咁用鋰電池是用大一些的C數?例如90c
sean2013 發表於 2019-1-8 15:38:48 | 顯示全部樓層
鋰電池係要快D用,快D漲,快D死
masterlai 發表於 2019-1-8 17:38:06 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2019-1-8 12:36

光看電壓沒差很多   

6CELL  7.2V 鎳氫飽電約8.4~9V左右   
2CELL  7.4V LIPO飽電約8.4V~8.7V(高壓鋰電)

但兩者的放電曲線天差地遠  
鋰電放電曲線是     6.0V~7.0V佔30%電量   7.0V~8.4V佔70%電量
鎳氫放電曲線平均點   大約平均分配在5.4V~8.8V   

所以可以看出鋰電直到接近放盡前電壓普遍都比鎳氫高....因此就算兩種電池容量相同,
鎳氫跑到中期,會發現比鋰電軟力很多
更別提鋰電重量的優勢...

此外,鎳氫放電頂多就是20C到25C,現今的馬達對於放電要求很高,
超處鎳氫的放電能力就會導致壓降,舉例而言...
你把一組鎳氫套在4.5R開重TURBO的車上,
很可能油門一到底就停擺了....因為電池放電不足,壓降到低於接收機要求..
但此時這顆這顆鎳氫也許還有90%的電量呢...

sfdo 發表於 2019-1-8 20:50:55 | 顯示全部樓層
先唔理電壓同最大電流。
論重量:鋰電輕咗,加速同減速返應都快過, 即係每入一個彎同出一個彎都快咗,圈速居然快咗。
論最大電流:新嘅鋰電係一定"爆"過 Ni-MH。但學 12樓所講:"快D漲,快D死",有D鋰電用十幾廿次後就可能不及 Ni-MH 電咁"爆"。
 樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-1-10 21:54:34 來自手機 | 顯示全部樓層
咁一般起碼買幾多C比較好?
masterlai 發表於 2019-1-23 11:46:06 | 顯示全部樓層
Ansonyeung86 發表於 2019-1-10 21:54
咁一般起碼買幾多C比較好?

C數越大越好  
但目前大部分電池標示的C數是瞬間最大放電(灌水?)並非實用的"連續放電能力"   最大放電數字通常遠超出真實所需....所以並不具有太大參考意義
一條最大放電100C的電池  連續放電性能搞不好只有35C....
此外  因為放電效能是電池容量與C數的乘積
所以 一條6000MAH  20C的電池   放電不見得比一條3000MAH  40C的電池差
整體還是得依照車上電裝的需求來搭配   
當然  預算不是考量的話    容量越大、持續C數越高的電池永遠是比較好的
AMAT 發表於 2019-1-23 15:36:33 | 顯示全部樓層
鋰電池其實保養得好,用三年都可以好爆。

最緊要係每次玩完就得做返STORAGE MODE,每次玩都唔好過放,用一O的比較好O既充電機做平衡充電,調節好內阻比,咁就可以用好耐。
平價差機未必做得好內阻果下,當啲O的內部唔同組內阻值不同,就會因為互相充電令到舊電易壞或漲。
 樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-1-23 18:11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
我買左條6000 80c 真係好爆下。  
kenlolo 發表於 2019-2-3 11:38:10 | 顯示全部樓層
當然 C數大是爆發力的表示!Li Po 鋰電買一些大品牌信心好!留意保養充電也是必須用平衡充。鋰電使用用不當,會發漲。
發了之後會變垃圾!
 樓主| Ansonyeung86 發表於 2019-2-3 11:40:19 來自手機 | 顯示全部樓層
小漲ok?