RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3236|回復: 6
收起左側

通過油壓板窿位去調整油壓斜度

樓主| slspp 發表於 2018-12-23 20:22:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實對實際行車會有乜吾同?
請指教!
RGear 發表於 2018-12-24 14:05:48 | 顯示全部樓層
一點少經驗,不知是否正確。

主要是改變重心轉移速度:

例如 前後油壓比例不同:
前油壓用小一點的孔, 剎車時車頭會下沉得比較慢,所以重心移重向前會比較慢,所以剎車時前輪抓地力增加得比較慢,車輛比較易控,但會比較多一點點轉向不足。

例如 前後油壓一同改用大一點的孔,車輪上下改變可以快一點,可以在凹凸不平的地方比較好。

Never-N 發表於 2018-12-24 15:39:26 | 顯示全部樓層
樓主問應該係油壓個斜度,
以下個post應該幫到你
http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-305286-1-1.html
hing830 發表於 2018-12-24 16:34:03 | 顯示全部樓層
個人意見,你有無玩過吹氣球泵,你每下打氣
垂直係未會上下都順,如角度不同,你打氣上下都好似 "Q"住,可能我錯。
 樓主| slspp 發表於 2018-12-24 22:55:58 | 顯示全部樓層
Never-N 發表於 2018-12-24 15:39
樓主問應該係油壓個斜度,
以下個post應該幫到你
//www.rc-evo.com/xbbs/thread-305286-1-1.html ...

唔該晒師兄 , 非常實用既油壓工作詳述, 但油壓斜度調整對實際行車影,都仍然唔係好明.....
以下係有關連結有提及的部分:
在一般的賽場都先試原廠setting如果想部車more forgiven(易揸啲)或場地較多快彎會選擇同時把前後油壓一同降低一個窿,這會令部車收油入彎時失速較少(在彎中速度較容易保持),及減慢部車的反應
kkchung 發表於 2018-12-25 04:52:14 | 顯示全部樓層
http://cosmobomb.com/wp/wp-conte ... t2-setupbook_v2.pdf

T2 Setup Book - p.31 (SHOcK POSITION)(EFFEcTS OF SHOcK POSITION adJUSTMENT)

樓主| slspp 發表於 2018-12-26 19:03:46 來自手機 | 顯示全部樓層

搵到棍皇師兄之前既講解 - 好多時都是頭尾一樣,但要睇場地或唔同呔時先去改,頭每斜一洞就會第一下反應越慢,但彎心就會越好,尾越斜理論上會越定,但有時太斜的話當你俾油時就會甩甩地,因過軟,好小情况下頭尾會差好遠,好多時都係一樣或頭斜過尾1-2洞,另外,頭尾一齊直就係整體第一反應快,但會唔夠彎心,一齊斜會有較多彎心但反應慢,如你只後直的話,整個尾會好硬唔肯落,俾油會推得好厲害,這只會用在好甩尾無太大抓着力或大彎大場用。