RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6067|回復: 9
收起左側

[技術問題] 固态电容

樓主| rk2 發表於 2018-11-26 20:27:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我見而家的無刷系統,全都是用固态电容 16V470UF。其實以前有刷年代用的電解電容,以同一規格來說,功能是否一樣的?  
GigaRacer 發表於 2018-11-27 02:15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
C兄,還在用NiNh 的你..... 算把啦!
vs6aa 發表於 2018-11-27 05:51:28 | 顯示全部樓層
我覺得學多樣野冇壞嘅。等我啲唔識嘅學多啲嘢
jj2006 發表於 2018-11-27 09:38:20 來自手機 | 顯示全部樓層
小弟理解,電解電容會容易受高溫和電容本身質量影響,像電腦主板,十多年前,都係壞電容居多,固態電容應該就無因電解液漏出嘅問題存在,個當然,電子零件都係有壽命
RGear 發表於 2018-11-27 14:11:32 | 顯示全部樓層
 樓主| rk2 發表於 2018-11-27 21:50:46 | 顯示全部樓層
jj2006 發表於 2018-11-27 09:38
小弟理解,電解電容會容易受高溫和電容本身質量影響,像電腦主板,十多年前,都係壞電容居多,固態電容應該 ...

多謝師兄回復。同我的理解差不多。thanks
 樓主| rk2 發表於 2018-11-27 21:55:02 | 顯示全部樓層
GigaRacer 發表於 2018-11-27 02:15
C兄,還在用NiNh 的你..... 算把啦!

Sorry, 我又唔明,我問電容問題同我用 NiMh 電有咩直接關係?
 樓主| rk2 發表於 2018-11-28 11:48:05 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2018-11-27 14:11
https://www.youtube.com/watch?v=v_ebEiN0BBs

polymer cap. 聚合物铝电解电容器 - 似乎是再上一層樓了。https://www.murata.com/zh-cn/products/capacitor/polymer
battle 發表於 2018-11-28 12:25:19 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-11-27 21:55
Sorry, 我又唔明,我問電容問題同我用 NiMh 電有咩直接關係?

樓主英明。
Jon873 發表於 2019-1-11 01:40:17 來自手機 | 顯示全部樓層
好post支持