RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12431|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3RACING MINI 4WD有樣睇~

樓主| AMAT 發表於 2018-9-23 23:37:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
https://www.facebook.com/permali ... 0043923&__xts__[0]=68.ARDGJveMAvZZp4BD1Cjt4up1RKZ0aUN7CxwZU4V0y10byTJG4j1IvDqKL6-RGQ7CVWMVZdxbV9Cdpg5ew8M6n_oVuVhAbVBbmS8yZ74S2YP7vbKYV6ZaM8iT2yvmxVtC173lKpDqDjuBTpoRh3mmOIV2ExMm56Hbw95s32btBjYYrlAqVD1eLg&__tn__=C-R

相信將會同XPRESS XM1S有返一場惡鬥~!!

唔知幾時出,但一定要入手啦~
pdaman 發表於 2018-9-24 08:32:40 | 只看該作者
越多選擇就越好。
rk2 發表於 2018-9-24 08:54:10 | 只看該作者
其實有多的選擇當然是好事。看去,像是一部手腳縮水了的1/10 電房,坊間好多人已經如此自改4 驅 M車,創意上,可能不及 MINI MG, 不過可能都會幾好賣,你看EXPRESS XM1S.
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-24 12:08:34 | 只看該作者
rk2 發表於 2018-9-24 08:54
其實有多的選擇當然是好事。看去,像是一部手腳縮水了的1/10 電房,坊間好多人已經如此自改4 驅 M車,創意 ...

只要有人報告話架車好走,就會好多人買~
不過,XM1S係好走O既。

3RACING呢架會有兩個版本,一個平版,賣到HKD680,一架貴版,賣千七蚊。
我就肯定會入手架平版O架喇。

感覺好似買平版,平睇下想換乜先換,會抵過買貴版.......
不過,都係感覺嚟......

相信好快會有好多人跟。
rk2 發表於 2018-9-24 14:09:31 | 只看該作者
逆向思維 : 可以由1/10  4 驅電房,改為M車4 驅。為何不由後驅 M車, 改出後驅1/10 競速電房。
tc3driver 發表於 2018-9-24 22:10:33 來自手機 | 只看該作者
如果用到長電,呢點已經比XM1S優勝
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-25 01:10:48 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2018-9-24 22:10
如果用到長電,呢點已經比XM1S優勝

其實係。

不過唔代表XM1S唔得O既.....
個主要問題係個思考方式。

3RACING佢用到長電,佢都係要推舊電出啲先用到。當然,佢個SERVO設計令佢可以再多啲位,但如果XM1S肯推舊電出啲,都可以用長電。

tophand88999 發表於 2018-9-25 01:12:49 | 只看該作者
點解D轉向連桿咁斜,做唔到直角?
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-25 01:51:46 | 只看該作者
tophand88999 發表於 2018-9-25 01:12

因為3R個轉向唔係裝係平時其他車O既底板上,而係將係前波箱到,所以個轉向推桿相對要後咗,自然要裝斜O的。
sfdo 發表於 2018-9-25 08:35:22 | 只看該作者
rk2 發表於 2018-9-24 14:09
逆向思維 : 可以由1/10  4 驅電房,改為M車4 驅。為何不由後驅 M車, 改出後驅1/10 競速電房。 ...

我都訛過呢個問題。只諗到用 RWD 飄移車...

最後不如玩 F1 或 12 仔更好

shungyan 發表於 2018-9-25 14:14:25 來自手機 | 只看該作者
tophand88999 發表於 2018-9-25 01:12

斜D唔係問題!最終係睇ackermann 同整體變化!以前有一排大部份車個轉向推桿都係咁斜法1
tc3driver 發表於 2018-9-27 16:20:18 來自手機 | 只看該作者
呢架車有pro板,可以慳番時間,吾使迫人買平價板要人慢慢upgrade上去,之後浪費大量零件,造成垃圾
tc3driver 發表於 2018-9-27 16:23:56 來自手機 | 只看該作者
唯一有意見地方,就係又用一粒螺絲頭尾碼,始終都係吾多接受
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-27 22:18:24 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2018-9-27 16:23
唯一有意見地方,就係又用一粒螺絲頭尾碼,始終都係吾多接受

坦白講,呢個係偏見大於事實。

3RACING個尾碼係鋼唔係鋁嚟,你爛臂都有排未撞到去個臂碼到啦。
仲有個臂碼中間仲有支臂PIN左右咁頂住,要個臂爛,不單止要個臂拗,要連支PIN都拗埋......根本就係好難。

所以呢個諗法真係純粹個人偏見。
tophand88999 發表於 2018-10-24 10:55:03 | 只看該作者
成個月了,有冇新消息?
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-24 11:06:09 | 只看該作者
tophand88999 發表於 2018-10-24 10:55
成個月了,有冇新消息?

跟據3RACING方面稱,佢地今次好希望等隻CIVIC殼個版權批咗先出O架車。

有機會十一月底至十二月。
rk2 發表於 2018-10-24 18:09:35 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-10-24 11:06
跟據3RACING方面稱,佢地今次好希望等隻CIVIC殼個版權批咗先出O架車。

有機會十一月底至十二月。

有片睇:
https://www.youtube.com/watch?v=vxBVN5ebsmw&t=189s

tophand88999 發表於 2018-10-25 01:15:07 | 只看該作者
rk2 發表於 2018-10-24 18:09
有片睇:
https://www.youtube.com/watch?v=vxBVN5ebsmw&t=189s

知道啦, 要玩平嘢,再等多一等
pdaman 發表於 2018-10-25 09:02:28 來自手機 | 只看該作者
再等就個個買左另一部,到時就唔會考慮。依家M車越來越多選擇。
wankalok 發表於 2018-10-25 23:38:12 來自手機 | 只看該作者
pdaman 發表於 2018-10-25 09:02
再等就個個買左另一部,到時就唔會考慮。依家M車越來越多選擇。

會不會Xpress 快過 3 racing 出 Pro 版?