RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7699|回復: 37
收起左側

各位對touring car每年轉款有何意見

樓主| tc3driver 發表於 2018-9-11 11:01:22 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
幾千蚊買架車返來,每日收工砌車都要一兩個月先砌好,隔幾星期夾到時間先可以去玩一次,好難得先set得好架車,玩吾夠一年又話出新款,d舊零件又開始無得買,原本改良架車係好事,但改得太多又不兼容舊車就有d反感,大家又有何意見?
sean2013 發表於 2018-9-11 11:12:58 | 顯示全部樓層

直頭討_厭,Xray還好只少改,BD7 15 16 17年年不同,幸好我早日賣出,目前不會追款,只求玩樂心態玩1700蚊3racing算了
車廠年年轉款就係為賺錢,理得你有無件
好多有錢既車手又認為乜你玩部車玩幾年仲吾散咩?快D換啦

樓主| tc3driver 發表於 2018-9-11 14:09:21 來自手機 | 顯示全部樓層
賺錢之餘都要兼顧吓社會責任,一般年青人無錢買新車,買架二手車來玩又話無件,攪到更少人肯參與呢個活動,好難發展普及
chacha 發表於 2018-9-11 14:48:27 來自手機 | 顯示全部樓層
冇零件主要係店舖唔羅貨。
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-11 15:41:34 來自手機 | 顯示全部樓層
一方面模型舖見轉款都吾敢入貨,另一方面就算想入,但廠方已停產又無存貨,邊有件賣?好似我之前玩vbc D07, 搵食粥訂個尾碼,訂左幾個月都無,吾係因為店舖無攞貨,係因為vbc已停產呢件part, 好彩佢d尺寸無改,可以用D09個碼,但要些少加工先用得
sfdo 發表於 2018-9-11 20:25:09 | 顯示全部樓層

我都諗過呢個問題。無件的確幾傷感+反感,
避免傷感,我都只想玩D少轉款嘅車,如 CC01、F104、...
孖星 F1 車架較精簡,唔同代嘅 F1 相容件相對較多。
不過孖星件翻貨十分慢,搞到想買多架耐玩嘅 12仔玩。

---
同埋我心信,玩 F1或Pan car,比起玩 Touring car/M車,靠手指多過靠車,所以更加冇必要經常換車。

tamiyarx 發表於 2018-9-12 08:09:10 | 顯示全部樓層
生意角度,唔出新款,何來收入?試想想如果人人部車都玩十年八載,間廠冇收入都摺得啦!如果可以做到大部分零件都可以新舊車共用就功德無量喇!当然价$貼地D就最好啦!有人要新款,有人念舊,各取所需,重要嘅係玩車可以禮讓D,忍手D,少踫揰,自然少爛嘢,parts都買少D啦!又唔使嘥時間維修,又可以多D時間玩車咪仲好!以上只係個人意見,不喜勿插,謝謝!
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-12 14:08:29 | 顯示全部樓層
tamiyarx 發表於 2018-9-12 08:09
生意角度,唔出新款,何來收入?試想想如果人人部車都玩十年八載,間廠冇收入都摺得啦!如果可以做到大部分 ...

其實問題係有無需要推得咁快?可以對架車作出改良,但不是每年大改,因為大改會導至無零件問題,好似T4 15, 16, 17咁改可以接受,因為底板兼容,T4 17上18就衰格,另外BD8 2017上2018又係乞人憎,d底板窿位改晒,底板屬消耗品類,就算吾撞,正常都有損耗,改動完全無考慮舊形號,揸緊舊車嘅人有被騙,被出賣感覺,咁多錢買你品牌架車返來,玩吾夠一年又話無零件,咁仲會吾會再幫襯?
garywong5368 發表於 2018-9-12 14:25:01 | 顯示全部樓層

所以玩TT02  TT01
AMAT 發表於 2018-9-12 16:09:27 | 顯示全部樓層
其實車係咪一定要改咗先好走呢?
係咪舊款車一定行唔到呢?

講到尾,咪又係心理問題。

你話用架TA02同架419比O既,咁梗係冇得比啦。但係唔見得一架418一定唔夠一架419鬥先啦.......

換唔換又係睇自己。

好多牌子車其實仲有大把零件供應,只係香港代理返唔返。

不過大牌子,大路車,係自然有零件供應著數,呢層就亦都冇得比。
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-13 13:57:57 | 顯示全部樓層

https://www.rctech.net/forum/electric-road/1025522-cheap-vs-expensive-cheap-wins.html
3racing Zero都有T4咁快, 只要識set車舊車都可以好好玩
965 發表於 2018-9-16 13:05:48 | 顯示全部樓層
即係好似iphone 咁....
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-16 17:01:41 | 顯示全部樓層
965 發表於 2018-9-16 13:05
即係好似iphone 咁....

不可以手機作比喻,因為手機晶片混算速度額實比早幾年快,新款2018年iphone 同舊一兩代iphone相比,係快好多,無得比,但以T4 2018同架7年前的3racing zero鬥,zero係竟然可以赢到T4 2018, 證明車架實質進步不是太大,係商家們製造的假象,令我們覺得新車比舊車好,正如板主所講418未必輸比419,轉款真係心理影響多於實際需要
AMAT 發表於 2018-9-17 11:46:08 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-9-16 17:01
不可以手機作比喻,因為手機晶片混算速度額實比早幾年快,新款2018年iphone 同舊一兩代iphone相比,係快 ...

遙控車其實相差三四年O既款,速度唔會有大分別。大分別O既只係用乜摩打咁解。
只要設定得好,一樣咁玩。

有啲車點解要轉款,原因並唔係因為之前架車唔好走,係因為要就返佢果間廠果一年鬥啲咩賽事。
因為每年O既賽事都有唔同,有時係室內,有時係室外,有時係瀝青,有時係地毯。
佢地轉款就係為果O的賽事SETTING改變而設。佢總唔可能出一兩件嚟收唔返個成本,一定係出一LOG出嚟,跟住當新款車出嚟賣。

當然,由416,417,418,419咁樣上呢O的,就係真係改,原因係因為賽例同技術改變,例如由珠差前單變成牙差前直濕,水電變鋰電。
呢O的都係大改善所以要改。但通常都幾年先轉。
 樓主| tc3driver 發表於 2018-9-17 12:43:19 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-9-17 11:46
遙控車其實相差三四年O既款,速度唔會有大分別。大分別O既只係用乜摩打咁解。
只要設定得好,一樣咁玩。
...

“珠差前單變成牙差前直濕,水電變鋰電"……呢d改動係有實際進步,可以理解,最衰係改晒d螺絲窿位而又不兼容上一代車款,吹噓話好灣,快咗零點幾秒呢d理由,當我地d車迷儍仔咩,架車快吾快係睇麽打電變電池,咁改法改到無零件就失敗,當然車廠係有權大改,但作為消費者,我們都有權吾買! 要消楚地帶出一個訊息: 成日大改是不受數迎
AMAT 發表於 2018-9-17 13:44:20 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-9-17 12:43
“珠差前單變成牙差前直濕,水電變鋰電"……呢d改動係有實際進步,可以理解,最衰係改晒d螺絲窿位而又不 ...

去到世界級果O的比賽人士,其實都真係有啲用.....
但問題係佢技術上好咗定係真係架車令佢快咗.....就真係好難講......
sfdo 發表於 2018-10-28 11:49:18 | 顯示全部樓層

建議搞個"長玩長有"積分賽。
每年出兩次賽,鬥儲三年積分,每一個積分紀錄只可用一款同型號車儲積分。換車嘅話就當重新累積積分。
即係例如 前兩年用 T4  2017 玩咗兩年積分,如果今年轉用  T4  2019 咁就當係新紀錄要重新累積積分。如果N年後用返 T4  2017 玩,仍可用返之前兩年嘅積分繼續儲分。

如果真係有呢個比賽,你估有幾多車場/商戶反對呢?
AMAT 發表於 2018-10-29 22:15:04 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-10-28 11:49
每年出兩次賽,鬥儲三年積分,每一個積分紀錄只可用一款同型號車儲積分。換車 ...

個個都反對,因為叫O的鋪頭食風。

好多時香港鋪頭好被動,等如你叫人仲玩啲舊車O既,你叫佢地搵到幾多啲舊PARTS出嚟先?訂都訂唔到,既玩死鋪頭,亦都玩死車手。

樓主| tc3driver 發表於 2018-10-30 10:48:19 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-10-28 11:49
每年出兩次賽,鬥儲三年積分,每一個積分紀錄只可用一款同型號車儲積分。換車 ...

好難界定一架車嘅型號,eg, T4 15用17底板是否仲當T4 15?其實唔係唔比d廠商改,但改要考慮舊車兼容,好似今期T4 上19都可接受,因為T4 18可用到19底板,手腳,差速一樣,但yokomo BD9就90%改變,BD8 2018車主就惨,二手車價大跌,零件成日轉,模型店入貨都吾敢入咁多,副廠亦都難做零件,不過呢d都可能係yokomo廠策略,吾想比副廠賺,獨食!
AMAT 發表於 2018-10-30 13:11:24 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-10-30 10:48
好難界定一架車嘅型號,eg, T4 15用17底板是否仲當T4 15?其實唔係唔比d廠商改,但改要考慮舊車兼容,好似 ...

梗係唔係啦......

YOKOMO TOURING車唔講,啲飄移車完全比副廠零件食晒佢地正廠零件O既市場,搞到宜家連新車都唔出。
早排靜岡展直頭唔擺展。

YOKOMO俾副廠食得好傷下,咁都仲未好似KYOSHO咁要執要重組真係算好好彩。