RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8278|回復: 13
收起左側

[玩家分享] 416換牙差

樓主| AMAT 發表於 2018-8-10 11:38:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
整返O既原因係要嚟做XPRESS賽後備車,萬一架XQ1S有乜冬瓜豆腐可以頂上。

416一直都冇出牙差,果時得珠差。但玩過好多次問題都係個珠差兩場到會鬆晒,扭多幾扭中間支螺絲係會斷。
所以都放低咗一排。

呢排鬥車要搞又攞返佢出嚟,買個419牙差放落去。

大細位置係一樣。

416雖然同417/8/9個皮帶左右掉轉,但係啲前後直濕,牙差珠差都係共用。PULLEY都仲係37,冇改過。

跟手執埋啲電線插頭,咁就搞掂~

不過416用蕉插有啲問題,二樓架頂住。宜家諗緊畫圖改咗佢整過第二塊.....
不過又好似好大工程咁嚟搞......考慮中.....

其實蕉通壓平焊都OK O既......
RX-7FD 發表於 2018-8-11 03:17:34 | 顯示全部樓層
搞埋個頭直~
 樓主| AMAT 發表於 2018-8-11 03:18:27 | 顯示全部樓層

416WE原裝係頭直嚟。
RX-7FD 發表於 2018-8-11 03:21:10 | 顯示全部樓層
我改埋個417中pully落去,皮帶放鬆佢就ok,
 樓主| AMAT 發表於 2018-8-11 03:25:44 | 顯示全部樓層
RX-7FD 發表於 2018-8-11 03:21
我改埋個417中pully落去,皮帶放鬆佢就ok,

純粹減速比唔同,個人覺得冇話一定要換呢個。加上仲有好多零件,所以唔會換。
珠差換齒差就比較實際大需要嚟。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-20 02:12:15 | 顯示全部樓層
今日換完差速試車,行得真開心~

不過就兩轉後隻用咗十年O既無刷摩打就燒咗,始終十年前科技,行唔到今時今日齒比。

tc3driver 發表於 2018-10-20 08:53:39 來自手機 | 顯示全部樓層
419牙差兼容416係好事,始終舊車玩開有感情,如果雙星好似yokomo咁成日改d零件尺寸就無得咁換
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-20 21:47:16 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-10-20 08:53
419牙差兼容416係好事,始終舊車玩開有感情,如果雙星好似yokomo咁成日改d零件尺寸就無得咁換 ...

其實唔駛成日提YOKOMO.......哈哈!

tc3driver 發表於 2018-10-20 22:18:34 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-10-20 21:47
其實唔駛成日提YOKOMO.......哈哈!

Ok, Yokomo吾好提
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-28 01:04:25 來自手機 | 顯示全部樓層
試下隻牛先。

有人話呢隻牛會有失憶問題,但係好多時原因都同用program card有關。

嚟緊比賽會試下佢,睇下係咪真係有事。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-29 18:23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
星期日鬥車前,好認真地再整整架車。

頭萬向未虛,不過都換咗佢做三節棍先……
基本上田宮原裝44三節係啱用,買42反而多餘咗。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-29 18:24:34 來自手機 | 顯示全部樓層
換頭直杯,原本個已經蝕晒。
419個直濕杯又係無縫合用,唔驚買唔到。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-29 18:25:56 來自手機 | 顯示全部樓層
架出由出(416WE)到宜家未換過油壓腳,都要換一換架喇。一換就四隻都換晒。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-29 18:27:19 來自手機 | 顯示全部樓層
最後墊返晒啲虛位,度過晒啲離地camber,咁又可以鬥車用~