RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3605|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

720好似好正o咼

kenhung 發表於 2007-5-8 01:49:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我最近上蛇仔個網睇,720好似好正,唔知會唔會變成我3拉呢 唔係應該係四拉先啱,正印會呷醋
RX78amuroray 發表於 2007-5-8 01:56:32 | 只看該作者
買啦買啦
 樓主| kenhung 發表於 2007-5-8 02:08:04 | 只看該作者
我計過下數,如果買佢連engine, servo埋單六仟蚊無走雞
要儲返幾個月錢先得
RX78amuroray 發表於 2007-5-8 02:16:37 | 只看該作者
買架 2手 MTX-4, OK 平
 樓主| kenhung 發表於 2007-5-8 02:30:02 | 只看該作者
我想買架似樣D嘅車入場玩,自己手車屎唔見得人,但如果有架靚車可以挽回多少面子嗎
skylam 發表於 2007-5-8 02:40:47 | 只看該作者
咁咪=浪費O左部車
MTX4 唔似樣.世界冠軍車黎都唔夠似樣....
咁你應該買x ray喇.....夠晒貴,parts又貴...全車full option夠晒面子...
不過唔識玩比人笑死...有靚車都無用
RX78amuroray 發表於 2007-5-8 02:46:03 | 只看該作者
原帖由 kenhung 於 2007-5-8 02:30 發表
我想買架似樣D嘅車入場玩,自己手車屎唔見得人,但如果有架靚車可以挽回多少面子嗎

買咗去 Project T 搵 D bro 教你
倒錢落海 發表於 2007-5-8 05:33:04 | 只看該作者
個人意見:如果自己技術唔係太好,但又買部車好靚好貴,人地其實會笑你...。
 樓主| kenhung 發表於 2007-5-8 14:16:21 | 只看該作者
我唔係話MTX4唔好,我跟本對D車嘅性能都唔係好熟識,只不過afford到都想玩下新車啫,如果無人買新車又點會有二手車賣,個市場點會有健康嘅發展,D模型舖容乜易執哂,到時大家又無好嘢玩。
我只係諗住俾幾個月時間自己操好手車,到時都應該見得下人,又可以有時間儲定D錢買新車,我唔係想哂命,只係想俾個目標自己啫
 樓主| kenhung 發表於 2007-5-8 14:28:01 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2007-5-8 02:40 發表
咁你應該買x ray喇.....

我真係有諗過架NT1,不過橫睇掂睇都係720靚仔D(性能唔知),所以暫時目標都係向720理手
Panda 發表於 2007-5-8 14:47:23 | 只看該作者
原帖由 kenhung 於 2007-5-8 14:28 發表

我真係有諗過架NT1,不過橫睇掂睇都係720靚仔D(性能唔知),所以暫時目標都係向720理手

My NT1
Panda 發表於 2007-5-8 14:48:48 | 只看該作者
Panda 發表於 2007-5-8 15:07:57 | 只看該作者
原帖由 kenhung 於 2007-5-8 14:28 發表

Budget 唔夠不妨儲多一輪錢先 , 靚仔係無用炒咗買 parts 買到窮 , 同 X-Ray 差幾百元倒不如買部零件精度高 ( Hudy Spring Steel ) 傳動阻力低 ( 好鬼順暢 ) 有埋 setup Manual 教埋你點調校重好過 .

Kyosho 3R 零件大眾化易揾
Mugen MTX4 好車一架 ( 操控一流 ) 零件唔係間間有
Serpent 720 未玩過但無乜好感 ( 講真我俾佢架 710 啲膠料嚇怕咗 , setup 有一定難度 , 零件唔平 !!!! )
X-Ray NT1 對佢嘅造工係絕對欣賞 ( 同 MTX-4 真係好鬼似 , 傳動絕對比佢順 ) 未砌 , 見啲 friend 對佢讚不絕口 , 係衰一樣 ....... " 貴 "

lokaman 發表於 2007-5-8 15:24:30 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2007-5-8 02:40 發表
咁咪=浪費O左部車
MTX4 唔似樣.世界冠軍車黎都唔夠似樣....
咁你應該買x ray喇.....夠晒貴,parts又貴...全車full option夠晒面子...
不過唔識玩比人笑死...有靚車都無用

玩物車入場都唔須要介意,玩05t入場都唔錯,或者3rrr,mtx4,720,nt1,上到driver台定啲,撞少的慢慢揸,set下車,最重要大量parts la ,撞撞吓就有setting 架
 樓主| kenhung 發表於 2007-5-8 16:04:41 | 只看該作者
720, 3R WC Evo, MTX4R 及 NT1 呢四款車乜唔係差唔多價錢咩 淨車好似都係三仟蚊出頭咁上下,點解咁多人會淨係話NT1貴呢
睇嚟我要重新考慮清楚邊部車做我四拉喇
RX78amuroray 發表於 2007-5-8 16:07:04 | 只看該作者
原帖由 kenhung 於 2007-5-8 16:04 發表
720, 3R WC Evo, MTX4R 及 NT1 呢四款車乜唔係差唔多價錢咩 淨車好似都係三仟蚊出頭咁上下,點解咁多人會淨係話NT1貴呢

因為 NT1 spare parts 好貴
Panda 發表於 2007-5-8 18:01:33 | 只看該作者
原帖由 VeilSide 於 2007-5-8 15:49 發表

想問問xray其實長遠計零件損耗價錢同日本車比較是否較抵!?

好難講睇你點玩法 , 最緊要睇佢用料 , 冧得滯唔駛炒玩幾轉已開始變形 .

X-Ray嘅車我都係第一次買 ( 唔計佢 HUDY 以前幫蛇仔造嘅 Spring Steel 傳動部件 ) , 以前嫌佢電車價錢太貴不在考慮之列 .

以前玩蛇見佢啲啡色金屬傳動部份 ( eg. 狗骨 ) 炒極都未鬈過頂多係飛咗出嚟執唔返 , 要走出 KWS 買成兩舊幾三舊水 ( 10 年前 ) , 後尾到 X-Ray 成立後先知原來係由 HUDY ( 以前叫 Special or HUDY Special ) 代工同蛇仔做嘅 , 先至知原來佢哋啲車床技術咁利害 .

oasc 發表於 2007-5-8 18:17:45 | 只看該作者
原帖由 kenhung 於 2007-5-8 16:04 發表

正....!又多一個(一生為奴)
TODA 發表於 2007-5-8 18:30:56 | 只看該作者
原帖由 Panda 於 2007-5-8 18:01 發表

好難講睇你點玩法 , 最緊要睇佢用料 , 冧得滯唔駛炒玩幾轉已開始變形 .

X-Ray嘅車我都係第一次買 ( 唔計佢 HUDY 以前幫蛇仔造嘅 Spring Steel 傳動部件 ) , 以前嫌佢電車價錢太貴不在考 ...

唔知 NT1 d parts 貴唔貴?

4 仔入ACO要成舊水,長遠黎講都好那利..
Panda 發表於 2007-5-8 18:47:45 | 只看該作者
原帖由 TODA 於 2007-5-8 18:30 發表

唔知 NT1 d parts 貴唔貴?

4 仔入ACO要成舊水,長遠黎講都好那利..

1 . 尋日响 " 紅精 " 出車時望過 parts 同蛇仔差不多 , 條萬向 ( 不過無貨 ) 貴囉 .............. 2xx ( 一條 ) 前後加埋咪成千蚊 ?????? 黐線 !!!!!  因為之前自己玩開 710 原來以前買落有啲 option parts 可以共用 ( 而家發現嘅有 : Clutch 黃漿 前金屬油壓筒 金屬六角 重有蛇仔原裝 Pivot Ball 波子仲輕過 X-Ray 嗰粒好多添 )

2. 呢個就係買車嘅其中一個主因 ( 佢有好多嘢同四仔好鬼似 )

上去 Download 落嚟睇吓先吖 ........

Link Copy from : X-Ray

Manual : http://www.teamxray.com/teamxray/showfile.php?file_id=3576

Exploded View : http://www.teamxray.com/teamxray/showfile.php?file_id=3579

Setup Guide : http://www.teamxray.com/teamxray/showfile.php?file_id=3577