RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3694|回復: 12
收起左側

電學問題

樓主| jj_lung 發表於 2018-8-7 15:26:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄
本人玩緊 1/ 32 四驅車    原裝魔打是否用 3 v 電
但我用搖控 7.4 v 電 , 輸出是否 7.4 v 去魔打 ???
我是否要加 電阻 去魔打度 ? 如要加 要點加 ??
謝謝大家
AMAT 發表於 2018-8-7 15:42:56 | 顯示全部樓層
要睇埋隻摩打係用幾多A電流先可以知道落乜電阻。
AMAT 發表於 2018-8-7 15:45:06 | 顯示全部樓層
計算方法係.....

輸入電壓 - 輸出電壓 = 電壓差

電壓差 / 電流 = 電阻值

樓主| jj_lung 發表於 2018-8-7 17:33:12 | 顯示全部樓層

約 2.5 - 3.3 A   謝謝

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=6#detail
唔好意思 , 請你看看 , 是這些麼打
AMAT 發表於 2018-8-7 18:24:28 | 顯示全部樓層
jj_lung 發表於 2018-8-7 17:33
約 2.5 - 3.3 A   謝謝

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.33.17e41976exjStd&id=19029175 ...

你套返入去我俾你條工式就計到。
sfdo 發表於 2018-8-7 18:55:55 | 顯示全部樓層
摩打阻抗好受轉數影響,冇得咁計。
加電阻可能會令車過連續灣或上斜時唔夠力郁,落斜又快到出軌。
要睇摩打轉數同齒比。齒比夠慢,直出 7.4V都冇問題。
不過 Mini 4WD 齒比選擇有限。
不如想下DIY分壓線行 3.7V 會更好。

ray2011 發表於 2018-8-8 17:27:52 | 顯示全部樓層
你要影D相,才知你在搞D嘜車車,米都有好多種啦。
ray2011 發表於 2018-8-8 17:31:23 | 顯示全部樓層
人地用3V,你用7.4v又降压那是没意思的。
xzkwkzx 發表於 2018-8-18 14:57:19 | 顯示全部樓層
其實人兄可以試試用不同電壓推摩打的;
不過最好有扭力 同轉速的錶;
因為摩打在不同 電壓, 電流下;
都有不同 扭力 同轉速的;
標籤只是 標準運行;
如果想摩打運行最大扭力 或者轉速;
就要自己試;
當然過度超會燒 同壞;

樓主| jj_lung 發表於 2018-8-24 22:13:02 | 顯示全部樓層
 樓主| jj_lung 發表於 2018-8-24 22:17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄們.我想改此車,本身行7.2v.唔想燒摩打.所以想改輸出.剛'他了'轉出有7v的.所以想加電阻.因為不懂.所以請教大家.謝謝
xzkwkzx 發表於 2018-8-25 15:09:05 | 顯示全部樓層
jj_lung 發表於 2018-8-24 22:17
師兄們.我想改此車,本身行7.2v.唔想燒摩打.所以想改輸出.剛'他了'轉出有7v的.所以想加電阻.因為不懂.所以請 ...

人兄;
摩打算是要食電的硬件;
如只用電阻;
電阻會熱; 又易燒;
不如去淘寶買塊降電壓 模塊;
又沒那麼熱; 又可大電流;
如自己做會重好多;

如這
https://item.taobao.com/item.htm ... &id=19239125407

你可以買自由可調或特定電壓'
上面那塊是自由可調
自由可調是可以在一大電壓上限輸入;
如12V,24V, 48V入;
下調或上調電壓;
特定電壓可以是 9V,12V,,,,,,,,,,,,;
特定輸出;
如 2V, 3V , 6V,,,,,,,,,,,,

xzkwkzx 發表於 2018-8-26 09:07:27 | 顯示全部樓層