RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4387|回復: 9
收起左側

想去油麻地放車,但支 4PLS...

樓主| sfdo 發表於 2018-7-29 10:01:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新砌架 CC01,只喺樓下玩,兩星期內 jam 過兩次機。
兩次都係直路 full 雞,收油後車繼續前衝,扭軚冇反應,直撞埋牆都仲係繼續前衝,熄控先至識停。

控 4PLS、接收 R2104GF、制式 S-FH(HIGH),(下次試 S-FH(NORM))
FAIL SAFE: STR 同 THR 都係 OFF。
電變 hobbywing 60A 有刷,舵機 HD Power LW20MG。
有用 YeahRacing 風扇,從接收取電,唔知咁會否易jam機。

其實砌車時(冇裝風扇) 都 jam 過一次,扭軚時隻新舵機則埋一邊冇反應(以為係隻舵機壞),熄電變再著返都係咁,要熄控再著控先至正常。

以前喺天水圍玩都 jam過,車會停,唔會亂衝。
依家咁 jam 法,都唔知係唔係壞控...
如要換控又要用返 R2104GF 同 R304SB,平平地 3PV 唔知好唔好/易唔易 jam?

ray2011 發表於 2018-7-29 11:23:24 來自手機 | 顯示全部樓層
接收壞了
chui 發表於 2018-7-29 12:47:41 | 顯示全部樓層
壞電變可能多啲。
 樓主| sfdo 發表於 2018-7-29 19:49:55 | 顯示全部樓層
剛剛試用較保守設定:
制式用 S-FH(NORM),
摩打由 23T 改用 35T或白豬。 YeahRacing 風扇串連一粒電阻。
試咗兩排電未 jam。
唔排除係用 23T 摩打谷得太盡令電變神神地。
...望就望唔駛換控啦。
-------
感慨:玩 DT02/12仔/GS01,用 白豬 會快過 35T。但 CC01 用 白豬 同 35T 速度差不多,分別只係 非用風扇不可 同 唔用風扇都得。
最慘係車身比 CC01 重好多嘅 GS01 ,用黑豬車速比 CC01 快,但黑豬只係微暖
唔識做 發表於 2018-7-31 10:11:41 | 顯示全部樓層
Why turn off fail safe?
 樓主| sfdo 發表於 2018-7-31 21:26:15 | 顯示全部樓層
唔識做 發表於 2018-7-31 10:11
Why turn off fail safe?

我估,電變一般情況下,冇咗訊號都會自己停。 電車唔用 fail safe 我估應該都得。
加上我用緊嘅 hobbywing 1060 / Yeah Racing 60A 每次著車都會自動重新調中位,如果著車前唔覺意郁到控嘅油門中位, fail safe 就更危險。
------
有樣野較奇怪,Yeah Racing 23T 摩打,

我教小小進角,俾好小油車已好去,俾大油都幾快又唔太熱。(最終改用 20齒都OK)
同無進角比較,要俾好多油車先至郁行,俾大油車又嘈又熱又無力,後波反而好有力。(用 16齒已好熱)
我懷疑呢隻摩打外殼"無進角"可能內裡係負進角...

sean2013 發表於 2018-8-2 23:27:49 | 顯示全部樓層
仲買負它靶?轉牌子啦
 樓主| sfdo 發表於 2018-8-5 16:27:28 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2018-8-2 23:27
仲買負它靶?轉牌子啦

唔知轉乜好。
雖然明知 4PLS 平民控係慢過 3PM/3PK/4PK 個堆貴控,但暫時覺得夠用。(週四去過油麻地放車暫未 jam ...)
其他牌仔平民控唔慢過 4PLS 就OK。

snowsenki 發表於 2018-8-8 00:37:46 | 顯示全部樓層
有機會係4PL入面條天線斷左、因為我枝4PL之前都係咁、我換左條天線就無事喇!
 樓主| sfdo 發表於 2018-8-8 22:21:33 | 顯示全部樓層
snowsenki 發表於 2018-8-8 00:37
有機會係4PL入面條天線斷左、因為我枝4PL之前都係咁、我換左條天線就無事喇! ...

用量度電磁波幅射錶試過,唔似係斷天線。
------
最後,可能係  S-FH(HIGH) 制式 令電變 HI 咗...依家用 S-FH(NORM),試將摩打進角調大,暫時冇問題。
(明日早打算又去油麻地)