RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8047|回復: 13
收起左側

mini-z新手入門請教,謝謝!

樓主| rickyma_kk 發表於 2018-7-18 12:18:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

mini-z新手入門請教

各位,大家好。

本人十多年前玩過一比十……之後無再玩……不過最近屋企附近有個mini-z車場開左……所以心癢癢想玩mini-z……但係好多野都唔明,所以想請教各位師兄。

1 想買MR-03 VE PRO請問之後是不是只買控同車殼就可以開始玩的嗎?

2 控方面如果想買支好過Kt18少少的會有什麼選擇呢?

3 電個方面可以有什麼選擇呢?用宜家傢私的3A電可以嗎?

4 至於差機方面,如果想快差的話可以有幾快呢?各位有無什麼推介呢?

5 請問各樣的物品加起來大約要幾多錢到呢?

cs1 發表於 2018-7-18 15:40:39 | 顯示全部樓層

1)入門TT-01/TT-02,套裝KIT,連掃把佬殼,有埋電變摩打最平$500.

3)而加用晒7.2v LIPO , 格氐 $200. 40A 4000mah.

4) 义機$3xx-$1000.都有。

5)視服 S3001-S3003. $85-$100.
cs1 發表於 2018-7-18 15:53:41 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2018-7-18 15:59:31 | 顯示全部樓層
淨砌套殻都好好玩!用返説明書果隻銀底深篮PS油係幾夾下。
 樓主| rickyma_kk 發表於 2018-7-18 20:26:59 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2018-7-18 15:40
1)入門TT-01/TT-02,套裝KIT,連掃把佬殼,有埋電變摩打最平$500.

3)而加用晒7.2v LIPO , 格氐 $200. 40A  ...

多謝師兄提點,我其實是想玩mini-z,因為一比十實在太大架,所以我想過番D細架D的車,總之唔該哂

cs1 發表於 2018-7-18 20:37:24 | 顯示全部樓層
rickyma_kk 發表於 2018-7-18 20:26
多謝師兄提點,我其實是想玩mini-z,因為一比十實在太大架,所以我想過番D細架D的車,總之唔該哂

唔洗客氣,至緊要找自己至愛,希望更多師兄分享意見
G66 發表於 2018-7-19 08:14:45 | 顯示全部樓層
1.要買呔9睇番你自己去咩場地玩而定)

2.出得PRO車唔差在支控,除非你本身至左HEA玩,如錢問題就試下收2手EX6

3.用番車仔鋪差電E D輸出力好D架車爆D

4.差機首選IQ4X無得輸但就要$600-700, 一係平民萬用差機D4(鴨記有得賣<$200),但就唔好買NCXXXX依類雞肋差機

5.有錢版
   MR-03VE PRO $1600-1800 呔$60  EX6R或EXRR控$2300 車仔用差電$75排  差機$700

無錢版
  MR-03VE PRO $1600-1800 呔$60   KT-18$500 或者 2手EX6$1100-1300  差電$45排  差機$200
G66 發表於 2018-7-19 08:26:20 | 顯示全部樓層

另外如果唔知會唔會長玩其實仲有另一選擇就係出部 RTR套裝 RWD
不過你都可以去其他車場了解下先
我曾經是RCPHK嘅會員,感覺上佢地玩03會員最多&唯一 一條係KYOSHO專用賽道最合適玩MR-03
你可去官網睇下開放時間上去睇睇先再決定
車依樣野幾時都可以買(限定野另計),但買左唔合自己玩就無謂
ralphli 發表於 2018-7-19 12:47:37 | 顯示全部樓層
師兄想玩可以上以下埸睇睇参觀吓先,香港依家有4個mini z車場RCPHK(RCP track),TOPZPEED(地毯埸+飄移埸), HRC(玩飘移為主),MMS(地毯埸)
 樓主| rickyma_kk 發表於 2018-7-20 10:22:08 | 顯示全部樓層
ralphli 發表於 2018-7-19 12:47
師兄想玩可以上以下埸睇睇参觀吓先,香港依家有4個mini z車場RCPHK(RCP track),TOPZPEED(地毯埸+飄移埸), H ...

唔該師兄!
 樓主| rickyma_kk 發表於 2018-7-20 10:23:46 | 顯示全部樓層
G66 發表於 2018-7-19 08:26
另外如果唔知會唔會長玩其實仲有另一選擇就係出部 RTR套裝 RWD
不過你都可以去其他車場了解下先
我曾經是RC ...

多謝師兄回覆,我會認真考慮!

PaulGarage 發表於 2018-7-20 11:31:45 來自手機 | 顯示全部樓層
RWD 原裝車,$1000 唔洗。買幾粒電就玩得,玩落唔夠快先再諗改裝。
ray2011 發表於 2018-7-22 11:56:33 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2018-7-18 15:40

3)而加用晒7.2v LIPO , 格氐 $200. 40A  ...

ray2011 發表於 2018-7-22 11:59:21 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2018-7-18 15:53
新手至怕係撞爆底件,所以要零件齊又平又易買,唔要煩即買即玩。