RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[產品開箱] Kodo HT1試砌

yakuza 發表於 2018-6-5 20:06:51 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-3 18:09
咁就其實以換唔換臂嚟講,其實都有小小價值。

因為原裝臂個設計有問題,係頂到鈴。

Do you think the original universal shaft still suit for 416 front swing arm?

樓主| AMAT 發表於 2018-6-5 20:53:15 | 顯示全部樓層
yakuza 發表於 2018-6-5 20:06
Do you think the original universal shaft still suit for 416 front swing arm?

我返去試一試~

有機會HT1果套果個杯唔O岩。

如果係咁你就有機會要換個萬向節杯喇。
http://www.rcmart.com/yeah-racin ... l?cPath=595_744_720
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-5 23:16:08 | 顯示全部樓層
度咗,係要換埋隻萬向杯,唔係唔夠長伸出嚟。
因為田宮係用兩粒4MM厚啤鈴,HT1係用兩粒3MM啤鈴,隻轉向杯同尾杯相對係薄啲。所以換做416臂要換埋啤鈴。
同樣地我換做D10都係要換。
tc3driver 發表於 2018-6-6 07:45:54 來自手機 | 顯示全部樓層

換咁多組件其實都幾貴,不過換來換去都係樂趣
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-6 09:22:21 來自手機 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-6-6 07:45
換咁多組件其實都幾貴,不過換來換去都係樂趣

換係因為原裝套S400臂已經冇得賣,兼夾會頂鈴。
tc3driver 發表於 2018-6-6 09:53:58 來自手機 | 顯示全部樓層
咁可否換vbc ghost18嘅臂?
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-6 11:02:14 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-6-6 09:53
咁可否換vbc ghost18嘅臂?

可以,因為係一樣。

但問題都係,買唔買到。

同埋一換其實都係成套換晒,因為佢尾臂都係唔一樣。

其實最佳似乎都係用返S400。
如果頭杯C HUBS尾杯冇爛,就用田宮TRF416套臂就PERFECT MATCH。
但爛咗杯就煩氣得多。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-6 11:10:13 | 顯示全部樓層
GHOST果套係呢套WILDFIRE舊臂嚟。
http://www.rcmart.com/racing-sus ... html?cPath=595_1565
tc3driver 發表於 2018-6-6 12:04:30 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-6 11:02
可以,因為係一樣。

但問題都係,買唔買到。

點會買吾到,vbc d05,d06,07,08,09,FF全部都用呢套模嘅臂, 玩咗咁多年,極速實有得賣,其實vbc d嘢吾係差,佢最衰係每年有理無理乜都改,將d原本好嘅嘢都改走埋,套舊臂好地地,d10走去改左套臂,結果要落AA膠黐實膠粒先掂,又吾用c座,呢d設計太新穎吾係人人接受到,當option件賣還可以,擺落套kit賣影響銷量
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-6 12:45:20 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-6-6 12:04
點會買吾到,vbc d05,d06,07,08,09,FF全部都用呢套模嘅臂, 玩咗咁多年,極速實有得賣,其實vbc d嘢吾係差 ...

唔改又會俾人話呃錢~
yakuza 發表於 2018-6-6 18:11:12 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-6 00:16
度咗,係要換埋隻萬向杯,唔係唔夠長伸出嚟。
因為田宮係用兩粒4MM厚啤鈴,HT1係用兩粒3MM啤鈴,隻轉向杯同 ...

thank you buddy..
tc3driver 發表於 2018-6-7 08:03:57 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-6 12:45
唔改又會俾人話呃錢~

呢個概念係錯,每款型號嘅車每場比賽都係一次寶貴測試經驗同數據,好嘅要保留,有問題嘅先要改,咁架車先有進步,否則永遠都係停留新車prototype測試階段, eg, Yokomo BD7到BD7 2015都係少改,贏好多次比賽ETS,去到BD7 2016就大改,改埋用34T細差速,攪到重心過低,之後BD8又用返40T pulley,呢d就係為改而改嘅後果, 香港品牌嘅車要同大牌子比拼就要留意呢樣嘢
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-7 09:48:38 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-6-7 08:03
呢個概念係錯,每款型號嘅車每場比賽都係一次寶貴測試經驗同數據,好嘅要保留,有問題嘅先要改,咁架車先 ...

從一個玩車角度嚟去講梗係O岩啦。
但從一個MARKETING角度嚟講就未必係......
要知唔少人玩車係為威多於係為真係明白架車好走唔好走.....

身邊個個用繄2017,你換架2018,之後同人講話2018好好走,好正,好轉乜乜物物......大家即刻放晒佢換第二架。

你冇新O野,你架車一賣咗超過一年左右就好難再推得郁佢。呢個就係現實。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-7 09:50:10 | 顯示全部樓層
我都好鍾意田宮車,尤其是415-416年代,零件多通用,買咗O的件唔駛掉咗佢.....
但幾多人話呃錢,話成日出新,又係果O的乜乜乜。睇見都唔開胃等云云。
tc3driver 發表於 2018-6-7 10:46:34 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-7 09:48
從一個玩車角度嚟去講梗係O岩啦。
但從一個MARKETING角度嚟講就未必係......
要知唔少人玩車係為威多於係 ...

同意架車超過一年係難推,好似CSO 2014架車,健全仲有得賣,個包裝咁多年都吾變,的確係難推,要推架車可以好多方法,出車手edition 已經可以,以前Tamiya TA03出架David Jun Edition , 416 有world edition, Tamiya好叻出呢d world champian edition , 419乜乜 edition咁又有錢賺,d人係鬧,但都會照買,可能Xpress出架Hara Edition,飛仔Edition咁又得,相信一樣大把人支持,再講3racing 架Xi sport Nu其實同舊車都差吾多,只係換左油壓同油壓板,仲有近期架777 SNRC R2同之前架RGT R2比較改左底板,只要改吓包裝話比人聽你個品牌仲未死,咁已經有市場,吾使次次都改70-80%先叫吾呃錢

樓主| AMAT 發表於 2018-6-7 11:45:18 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-6-7 10:46
同意架車超過一年係難推,好似CSO 2014架車,健全仲有得賣,個包裝咁多年都吾變,的確係難推,要推架車可 ...

當你O既對手改咗O野,例如又推入幾多MM,臂碼又點點,又有尾咩R乜乜CONTORL......你就有壓力去回應。
tc3driver 發表於 2018-6-7 16:22:32 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-7 11:45
當你O既對手改咗O野,例如又推入幾多MM,臂碼又點點,又有尾咩R乜乜CONTORL......你就有壓力去回應。 ...

咁又吾係話完全一成不變,對架車真係有用嘅可以改,好似潮流興出銅臂碼或者臂碼上有個位可加不同重量嘅銅,但就吾好亂改d尺寸,因為改左d尺寸就不能對上一代車兼容,咁就賣少幾件,呢樣嘢Yokomo就識做,BD8嘅臂碼可以兼容BD7, 如果無端端改入幾豪米,刻意攪到上一代車用吾到,咁就無意思
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-7 16:46:22 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-6-7 16:22
咁又吾係話完全一成不變,對架車真係有用嘅可以改,好似潮流興出銅臂碼或者臂碼上有個位可加不同重量嘅銅 ...

其實VBC個CASE有小小特別O既......

佢其實係執緊人地二攤。

因為VBC同TRESERY開始,仲有幾間O既出現,都係因為當年有一間好出名O既台灣廠,俾國外幾間大O既遙控車公司拖數。就係因為拖數,所以就將果O的公司O的資產就變賣,同埋使用。因此就出咗一O的百鳥歸巢車,原因係要嚟補返有關公司唔找數O既結果嚟。同時地亦因為咁有幾間外國大牌子都摺埋,失踪,甚至係俾國內公司食埋。

所以VBC啲零件來由有O的特別.....亦因為咁所以咁多款出現。
rk2 發表於 2018-6-7 17:01:27 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-7 16:46
其實VBC個CASE有小小特別O既......

佢其實係執緊人地二攤。

所以有的車,會給人一個炒冷飯的感覺。不過,現時大路的 1/10 電房,幾間不同的大廠的出品,基本都是同一設計,有時可以交換零件使用,也不為奇。

樓主| AMAT 發表於 2018-6-7 17:13:22 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-6-7 17:01
所以有的車,會給人一個炒冷飯的感覺。不過,現時大路的 1/10 電房,幾間不同的大廠的出品,基本都是同 ...

早輪係,宜家返返正常。

但某幾個牌子車其實係一雞兩味,所以啲零件共通。

有好有唔好啦......