RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3778|回復: 11
收起左側

12仔輪呔問題

樓主| pdaman 發表於 2018-5-3 12:26:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教一下個疑問,就係大家當輪呔難左或者用到差不多到期時,係會全個連呔連車轆唔要?定會可以好似1/10咁買番呔自己貼?
福仔 發表於 2018-5-3 13:13:56 | 顯示全部樓層
我都想知用什麼方法可呔連車轆...分隔出來....連轆掉好晒...想買呔自己貼
hing830 發表於 2018-5-3 13:20:02 | 顯示全部樓層
我會連轆一起掉,因分離車轆重用幾嘥時間,又要清潔車轆表面先得,有時浪費都少不了。
AMAT 發表於 2018-5-3 15:33:27 | 顯示全部樓層
12仔呔好講求平衡,如果差小小就會令架車極之唔好走。

唔好講12仔,1/10條車鈴,條呔爛都唔會拆咗去用過,因為玩完一輪條鈴係會變型。
同樣地12仔鈴一樣會。

你拆出嚟,痴返,又要BALANCE返.....仲要唔知佢有冇變到型.....
搞一輪原來變咗型喇,咁又拆返出嚟咩?

所以一定係唔會痴過,用完就掉咗佢。
 樓主| pdaman 發表於 2018-5-3 16:58:38 | 顯示全部樓層
因為我見有D鈴係話有碳比較硬, 所以先想會冇咁容易變型走樣, 有可能可以重用. 就咁掉都好浪費咁. 而1:10我真係會拆咗去換新呔重用過, 所以會買Dish樣的.
AMAT 發表於 2018-5-3 17:21:58 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-5-3 16:58
因為我見有D鈴係話有碳比較硬, 所以先想會冇咁容易變型走樣, 有可能可以重用. 就咁掉都好浪費咁. 而1:10我 ...

你有磨呔機就得囉,仲要自己識得做BALANCE囉。

唔係就無謂。
1/10果啲其實玩一套係會變型.....不過你喜歡用返,咁係你個人喜好啦......
tunagt 發表於 2018-5-4 11:26:59 | 顯示全部樓層
Hi
C Hing  vintage 1/12車呤因買小見小我通常會用黃膠即萬能膠黏合玩到簿之後用天拿水焗或潯呔取出recycle.
不過現成的呔 set可否用這方法就不知啦.
福仔 發表於 2018-5-4 15:34:46 | 顯示全部樓層
tunagt 發表於 2018-5-4 11:26
Hi
C Hing  vintage 1/12車呤因買小見小我通常會用黃膠即萬能膠黏合玩到簿之後用天拿水焗或潯呔取出recycl ...

是用..用天拿水焗?...點樣焗法?....https://www.youtube.com/watch?v=5L1dP7biAO0 邊到可買到這海棉o太
tunagt 發表於 2018-5-4 17:58:34 | 顯示全部樓層
福仔 發表於 2018-5-4 15:34
是用..用天拿水焗?...點樣焗法?....https://www.youtube.com/watch?v=5L1dP7biAO0 邊到可買到這海棉o太
...

Hi
焗.....我的做法是用一個密封的月餅X放入要取的呔呤跟著用一個模型油的小樽倒入天拿水打䦕蓋跟著關上月餅X焗.....半天的時䦔.
潯.....用一個樽放入呔呤天拿水.....一二個鐘      THANKS
福仔 發表於 2018-5-4 21:19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
試下先謝謝,淨0太平成半
 樓主| pdaman 發表於 2018-5-4 21:35:13 | 顯示全部樓層
不過睇落手工都用唔少時間。
福仔 發表於 2018-5-5 00:23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
https://youtu.be/97ki3XBIN10 都不是好難