RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12198|回復: 21
收起左側

[玩家分享] ARC R11 2018 砌車分享

樓主| 恆.com 發表於 2018-3-19 11:37:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟見呢部車都出左幾個月,玩既人都越來越多,某日終於借左朋友部車一試,點知就上左引,部車好定又夠轉,第二日即時就出返部玩下啦!
本文小弟志在分享砌車過程,錯漏百出,請見諒!

sean2013 發表於 2018-3-19 11:50:05 | 顯示全部樓層
台灣車要幾錢?
 樓主| 恆.com 發表於 2018-3-19 12:10:19 | 顯示全部樓層
先拿塊底板睇下,造功唔錯,車友建議炭板唔落膠水,部車扭D IMG_2522.JPG
頭帶有造到斜位避空,見識小第一次見咁鑼,唔錯
摩打避空位都係斜邊,2邊一樣
波箱4口鑼絲好近邊位,應該會好扭D
頭直原裝跟來已經係spring steel杯,車友話可以用yokomo bd7/8的都得
用到起坑仲可以用第二邊,正
中間帶輪軸鋁造,仲有coating
原裝內齒比有2款,1.9同 2.0, 19T鋁牙係原裝附送,20T就膠牙,要留意牙盤偏心膠件位置

樓主| 恆.com 發表於 2018-3-19 12:12:05 | 顯示全部樓層

3字頭
 樓主| 恆.com 發表於 2018-3-19 12:24:01 | 顯示全部樓層
原裝跟係85T 48 pitch, 比較小見係原隻CNC賽鋼的.
牙差殼啤得都幾好,無披風,有需要可以搵沙紙執一執,不過我見幾平就懶就咁裝算啦
上蓋都係靚仔,唔使搞

牙差杯跟鋁件,都輕,闊3.5,馬蹄跟車有16粒,有排玩
donnychan 發表於 2018-3-19 13:33:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Infinity. 都是。arc r11. 做基礎
 樓主| 恆.com 發表於 2018-3-19 13:59:14 | 顯示全部樓層
全車既啤令,四隻手膠,頭尾差速盤,中間帶碌都係跟膠邊啤令,轉向水撥就鋼邊啤令
想玩部車爆D用19T,柔D就20T,說明書話既
差速傘齒,有小小水口要自己動手處理下,十字軸要用沙紙執下,確保順
油壓&油壓架
油壓架有3.5mm以上,應該幾難會爛
油壓芯,有要求既玩家可以換option金芯
全車波子都係跟鋁制的,又輕小小
油壓筒入面光身,好平滑
Piston同底蓋膠件係賽鋼,原隻車出來,無水口位
油壓腳,前短後長,小心調亂,如果有marking會比較好
油壓肺較軟身,原裝肺頂無海綿
彈弓4條,短的,不過應該唔會用啦
學神二號 發表於 2018-3-19 14:02:58 | 顯示全部樓層
正......
 樓主| 恆.com 發表於 2018-3-19 14:19:58 | 顯示全部樓層
摩打座係分體式,FR碼一體,RF碼分體,仲有一件控制底板扭動既
4片波箱,有3mm pin位方便裝底板後對正左右,不過我懶無搞
比較特別係1邊波箱得2點貼底板,應該都係想部車扭D
玩開yokomo既小弟最怕整車跌左粒珠同彈簧,宜家同xray一樣2個卡位卡住舊偏心膠件
4件牛角,油壓架係用筍位管住
頭507尾189帶,原裝有option 3.5mm闊尾帶比玩modifly用,車友推介必換
roll center 介子,原裝跟0.5mm厚
 樓主| 恆.com 發表於 2018-3-19 14:34:30 | 顯示全部樓層
4條A比,膠料唔算好硬,應該同IF14係一樣的,建議通一通pin孔先裝,確保順暢
IMG_2565.JPG Servo座,FF,RR比碼,轉向水撥係膠料
Servo horn 原裝跟長度約18.5mm,中心對中心
加硬轉向杯,C座,尾盒,頭3節尾萬向,六角原裝前後係0 offset
原裝Bumber 有D大舊同重左小小,另外車友提醒用typeS殼殼柱會頂住骨位

頭尾rollbar 1.3mm

rcoolman 發表於 2018-3-19 15:56:42 | 顯示全部樓層
多謝分享
trcman 發表於 2018-3-19 16:05:15 | 顯示全部樓層
我聽啲師兄講話呢架車用F14手腳,但價錢平一大截,都想買架玩下。
brianych 發表於 2018-3-19 16:07:39 | 顯示全部樓層
多謝分享 x 2
sean2013 發表於 2018-3-19 16:39:02 | 顯示全部樓層
多謝分享
donnychan 發表於 2018-3-19 16:50:40 | 顯示全部樓層
之前試過下這部車。  感覺又定又轉。 同 infinity. 冇分別
L2 發表於 2018-3-19 23:58:14 | 顯示全部樓層
零件可在那裡買到?
 樓主| 恆.com 發表於 2018-3-20 09:28:10 | 顯示全部樓層
L2 發表於 2018-3-19 23:58
零件可在那裡買到?

煙廠街興發13
 樓主| 恆.com 發表於 2018-3-20 09:54:44 | 顯示全部樓層
開始砌......頭直最好落返鑼絲膠

牙差齒要執一執披鋒,跟說明書裝,搞掂
入完油拿個電批run in一下
度一度4塊波箱先,好平直,裝得
裝好波箱壓落玻璃台會見到小小漏光,車友教波箱同扭腰板之間可以搵0.1或0.2介子攝下
油壓架筍位要平衡收入牛角,再放上玻璃壓著再收緊鑼絲,用意都係要平直,如果裝完放上玻璃台有高低腳,最好重新裝一次
波cap細孔的係放車最外邊
萬向同三節棍落返適當潤滑油,原車無跟,個人喜好再包縮通,再試試包完有無磨住轉向杯或C座

樓主| 恆.com 發表於 2018-3-20 10:07:16 | 顯示全部樓層

車就砌好左,技術上問題可以請教其他高手,或者大家在網上搵下廠車手提供既setting試試
http://site.petitrc.com/reglages/arc/SetupSheetsARCR11.html
https://www.facebook.com/PC%E7%9A%84RC-1599931156751149/

不過部車拿上手個人感覺係無Xray同yokomo咁大扭動,車重亦較輕,需要60g加鉛塊先有全備重量1350g(274g電)
牙差砌好都幾順暢

dandee1234 發表於 2018-3-20 17:41:46 來自手機 | 顯示全部樓層
想問1350g連車壳嗎?