RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3809|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M03頭驅係唔係好難揸?

james891031 發表於 2007-5-1 22:15:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日用TA05試過頭驅
又轉向不足
行車又唔穩定
同埋M03有冇得用頭單?

今日用架有頭單既TA05試,架車冇左 BREAK
地獄羊咩仔 發表於 2007-5-1 22:20:12 | 只看該作者
原帖由 james891031 於 2007-5-1 22:15 發表
今日用TA05試過頭驅
又轉向不足
行車又唔穩定
同埋M03有冇得用頭單?

M03用得頭單~~~! 咪等於你自己講既今日用架有頭單既TA05試,架車冇左 BREAK
G4guy 發表於 2007-5-1 22:21:34 | 只看該作者
原帖由 james891031 於 2007-5-1 22:15 發表

諗都諗倒La
 樓主| james891031 發表於 2007-5-1 22:23:06 | 只看該作者
其實M車既速度有冇1:10玩23T既速度??
TA05玩開23T
怕玩M車會,唔同得油車飛
不過M車既SHELL又好吸引
mikewu 發表於 2007-5-1 22:23:10 | 只看該作者
I don't know what to say..........  
Perhaps you should try to play one first ...  M03 is one of the easiest car to play in the market....  And of course, there is no one-way built for M03.........  
cHRisTiAN 發表於 2007-5-1 22:24:25 | 只看該作者

回復 #1 james891031 的帖子

難唔難渣,睇你油壓點SET.
SET得唔好,會勁易CUP 4.
 樓主| james891031 發表於 2007-5-1 22:25:01 | 只看該作者
咁M04呢?
後驅車應該定D同埋冇咁易CUP. RIGHT?
中國人上太空 發表於 2007-5-1 22:31:07 | 只看該作者
M03頭驅又唔同WO, 因為個重量比好好多, 好容易操控架
而頭驅車係唔會有人用頭單架, 因為已經得前面對車胎有動力, 咁即係要停車時就要利用返個摩打同波箱齒產生返反動力, 如果落左頭單就會令佢摩打o既動力就傳唔到去波箱尾牙, 咁架車就會停唔到架啦
kaho0338 發表於 2007-5-1 22:48:09 | 只看該作者
原帖由 james891031 於 2007-5-1 22:23 發表
其實M車既速度有冇1:10玩23T既速度??
TA05玩開23T
怕玩M車會,唔同得油車飛
不過M車既SHELL又好吸引

有冇1:10玩23T既速度 < No
i think u better buy 4wd abc, if u feel front wheel is hard to drive...
 樓主| james891031 發表於 2007-5-1 22:49:37 | 只看該作者
咁尾驅又點呢?
會唔會推頭?
地獄羊咩仔 發表於 2007-5-1 23:34:23 | 只看該作者
m04甩到你跳舞  不過練手指一流 果種感覺就係灣中只可吊雞,未出到灣都唔洗指意比油...否則...........
 樓主| james891031 發表於 2007-5-1 23:36:13 | 只看該作者
我以為頭驅個尾會發D添
GigaRacer 發表於 2007-5-3 02:54:38 | 只看該作者

回復 #12 james891031 的帖子

I had the same thought..... M04 rear drive should be better than M03 FF.  After discussed with many bros here, I bought a M03.

It's fun to drive.  I would say, it's different kind of fun compare to TA05.  Touring go for the max speed, turn w/o braking or slowing down.  M03 give you rear FF car feel.  You will need to do a little more to make it run quick.  

continue your research here....  
APPLE 發表於 2007-5-3 11:06:53 | 只看該作者
一定易渣過尾驅啦.........!

M03好玩在,佢的動作好似渣(真車)的頭輪車一樣,好易入灣,

灣深盡油會推頭....!D感覺好正....!但好少甩尾...!

我試過只有一個情況下會甩尾(好似漂移咁),就係由直路以盡油入大灣(要好大果隻),

咁佢動作會好似真車一樣,個尾會甩出去.....!可以(由灣頭甩到灣尾)好頂引....!

(起碼要23T,先可做到喎...!)

monkichi0210 發表於 2007-5-4 00:42:37 | 只看該作者
呢位brother應該對車的認識不多吧..........
不如上網搵些有關車的資料補下習啦..............
還是睇得頭文多??????

APPLE 發表於 2007-5-4 14:44:22 | 只看該作者
又有十蚊書仔高手出玩.......!好驚.....!
 樓主| james891031 發表於 2007-5-5 00:01:46 | 只看該作者

回復 #15 monkichi0210 的帖子

我冇睇過頭D
 樓主| james891031 發表於 2007-5-5 00:07:54 | 只看該作者
我諗住頭驅架車會易cup
個重心係車既前方
個尾會冇咁定

而後驅相對會穩定d
點知原來完全相反
monkichi0210 發表於 2007-5-5 01:08:05 | 只看該作者
原帖由 james891031 於 2007-5-5 00:07 發表
我諗住頭驅架車會易cup
個重心係車既前方
個尾會冇咁定

而後驅相對會穩定d
點知原來完全相反

架車易吾易cup同驅動模式應該冇直接關係.........
同車身重心....懸掛系統關係大D.......
 樓主| james891031 發表於 2007-5-5 01:26:03 | 只看該作者
我以為頭驅個重心係車頭
入彎太靈會CUP添

其實想玩M車都係見佢入彎靈
又唔係慢,好似幾好玩咁