RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5970|回復: 17
收起左側

二手買嘢又俾人放飛機

樓主| helidick 發表於 2017-12-16 16:18:05 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說早幾日見到有人放FF9連接收等一set, 支控話有display  問題, ok ,我冇問題,因為用作零件。約左,我衰,突然有急事,但我已經早一日通知佢問佢改期得唔得,佢話到時再whatsapp 聯絡,ok...咁我今日就聯絡佢,跟住好耐佢先覆話已賣出。

首先我唔介意你賣左俾人唔賣俾我,因為係我話改期,咁你都出句聲吖!! 你話改期唔賣咁我都冇辦法,你一句唔講,我再double confitm 內你時先賣左,你話你幾有交帶幾有責任感? 睇佢whstsspp頭像都唔係後生仔啦,估唔到果代人都咁不負責任又冇交帶,真係唔知佢點教d細喇真係。

買唔到我覺得好閒,問題係實在太多這類人。
jago375 發表於 2017-12-19 13:45:02 來自手機 | 顯示全部樓層
唔覺有問題,賣嘢以收錢為最優先,永恆真理
jago375 發表於 2017-12-19 13:47:37 來自手機 | 顯示全部樓層
本人亦試過道義地hold貨比人2星期跟手再被飛機,所以真係唔覺有問題
warehouse 發表於 2017-12-19 17:52:47 | 顯示全部樓層
jago375 發表於 2017-12-19 13:47
本人亦試過道義地hold貨比人2星期跟手再被飛機,所以真係唔覺有問題

同意,又無落訂,無留低啱嘅!
 樓主| helidick 發表於 2017-12-20 02:18:37 來自手機 | 顯示全部樓層
我重複,我唔介意佢唔hold俾我,問題係佢話到時whatsapp 聯絡,咁同hold唔hold, 優唔優先原全冇關係。同樣,如果你話要買我件嘢,我約左你叫你到時whatsapp 聯絡,到果日你搵我我話已經賣左,咁你覺得完全冇問題?? 如果係咁,希望其他見到這個post 就好記住以上幾位師兄講過咩喇,一黎要搵你地買嘢就要有心理準備約左都會放飛機,二黎賣嘢俾你地亦唔洗講乜嘢守唔守約。記住喇果位見到這個post嘅師兄。
warehouse 發表於 2017-12-20 19:04:29 | 顯示全部樓層
helidick 發表於 2017-12-20 02:18
我重複,我唔介意佢唔hold俾我,問題係佢話到時whatsapp 聯絡,咁同hold唔hold, 優唔優先原全冇關係。同樣 ...

ching 嗰件係乜嘢令你心水不靈坐立不安,買唔到米算囉,俾多少少自己話事買D全新,二手嘢買到又如何(可能有暗病)
 樓主| helidick 發表於 2017-12-21 20:12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
我講左啦,買唔到唔緊要,唔想賣俾我都唔緊要,講句就得,唔洗等到人準備出去先話賣左俾其他人,如果我出到去先what 佢咁我d時間車錢邊個俾返我?
warehouse 發表於 2017-12-22 08:47:20 | 顯示全部樓層
helidick 發表於 2017-12-21 20:12
我講左啦,買唔到唔緊要,唔想賣俾我都唔緊要,講句就得,唔洗等到人準備出去先話賣左俾其他人,如果我出到 ...

忘記佢啦,買部全新賀聖誕,普天同慶。
 樓主| helidick 發表於 2017-12-22 09:41:25 來自手機 | 顯示全部樓層
我係覺得而家太多這類人,以前工房嘅師兄大多數都熱心同有責任感。可能我老了,時移勢易。
tc3driver 發表於 2017-12-22 13:12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
做買賣都要清楚交代,賣或吾賣都是一句,以免人家誤會
Tam 發表於 2017-12-22 19:46:33 來自手機 | 顯示全部樓層
如果約好時間地點交收, 跟着唔賣比你就係賣家不對。 如果未約實時間又無話hold 比你, 那就無問題。 距都唔識你都唔知你緊定留。 賣家比人放飛機的實在太多了
warehouse 發表於 2017-12-22 20:17:03 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2017-12-22 19:46
如果約好時間地點交收, 跟着唔賣比你就係賣家不對。 如果未約實時間又無話hold 比你, 那就無問題。 距都 ...

Tam ching 有見地 ,Helidick ching 我講D真正谷Lun氣比較你呢單嘢,有次我賣嘢講明屋企附近樂富站交收,買家臨時來電說公司太忙叫我幫幫手去旺角站交收,唉!去到旺角站佢{banned}仔來電話唔要,買賣係會有機會出事,我亦不會在論壇瓜瓜嘈,算了吧。
 樓主| helidick 發表於 2017-12-24 09:02:59 來自手機 | 顯示全部樓層

Tam
請唔好要我再重複又重複,我已經講左,係賣嘢果個人話到時再whatsapp 聯絡,如果佢話睇下到時賣左未,我絕對冇問題,我亦唔預佢hold俾我,我一路都係講緊有冇交帶同責任感,不論係買家定係賣家,當時我作為買家,突然有急事,我都即時通知佢(比原定日期早一兩日),唔會到果日先同佢講,並且約返個時間睇吓佢邊日方便。如果咁樣都覺得係我放佢飛機,咁我勸佢不如去鴨記擺地攤算,包冇人放佢飛機。

warehouse,
首先,我亦有響工房賣嘢,亦好憎果d放飛機冇交帶嘅人,都試過唔少這些買家。但我唔認為響到post出黎係瓜瓜嘈,而係想其他師兄了解到工房有太多這類人,亦希望這類賣家/買家要自律,你選擇唔出聲係你嘅事,我就唔想有其他師兄遇到。當然亦好明白你心情,所以我賣嘢時絕對以買家著想而優先,有咩改動我會第一時間通知佢。同樣亦希望賣家有同樣嘅態度。唔出聲就變得縱容這類人。雖然出post未必有用。

我唔知你地其實有冇睇清楚我寫乜,俾我嘅感覺係你地先入為主,一路都係覺得反而係我嘅問題,其實你地係唔係想我開佢個名同post埋我同佢嘅whatsapp 畫面? 咁有晒證據就由大家佢自行評理好冇?

我唔開名係因為我尊重這裏一向嘅做法,亦希望佢有返d自律。
warehouse 發表於 2017-12-25 10:25:58 | 顯示全部樓層
helidick 發表於 2017-12-24 09:02
Tam
請唔好要我再重複又重複,我已經講左,係賣嘢果個人話到時再whatsapp 聯絡,如果佢話睇下到時賣左未, ...

你支ff9整番好未,壞甚麼,要否幫手找零件
 樓主| helidick 發表於 2017-12-25 12:27:18 來自手機 | 顯示全部樓層

斷左啪掣。之前已在淘宝買左零件,未焊。不過見既然有成件嘢,咁只要換成組掣就諗住費事焊黎焊去咁解。因為始終係好舊嘅產品,d PCB 焊多兩嘢有機會甩銅皮。
warehouse 發表於 2017-12-25 17:19:08 | 顯示全部樓層
helidick 發表於 2017-12-25 12:27
斷左啪掣。之前已在淘宝買左零件,未焊。不過見既然有成件嘢,咁只要換成組掣就諗住費事焊黎焊去咁解。因為 ...

我有工具可免費幫你整,啪掣是否左右或上下之推掣
 樓主| helidick 發表於 2017-12-26 00:17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
無需要,我自己可以搞掂。
warehouse 發表於 2017-12-26 11:36:25 | 顯示全部樓層
helidick 發表於 2017-12-26 00:17
無需要,我自己可以搞掂。

攪掂就好啦!