RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3243|回復: 4
收起左側

電池a數問題

樓主| h5n1 發表於 2017-8-6 08:55:27 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
師兄我想問嚇電池a數會影響電變和摩打嗎 據我所知 電池a數指示代表電池容量 只要 v 數正確 應該唔會整壞電變和摩打的 是對嗎 有人和我說 a數太大 會整壞 電變和摩打 是真的嗎?
pazuwk 發表於 2017-8-6 17:39:53 | 顯示全部樓層
師兄可唔可以講清楚咩A數....
一般電池有 C、S、mah、W....
如果我冇估錯你係唔係講C...指最大放電電流....
C數太大應該唔會影響電變...摩打既電流係由電變控制所以更加冇闗....
C數大即係可以放更多電...但放幾多電會受電阻影響,應該唔係由電池話事
相反c數細你要大電流時就會出現電池唔夠力既情況咁就比唔到足夠既power  

當然C數大都有唔好處...就係電池壽命會短,另外最直接既分別係價錢.....

(我有錯請指正...我都係新手....)
 樓主| h5n1 發表於 2017-8-6 18:03:49 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝師兄我是指mah 7.4 v電 如果用到8000以上mah 會唔會有影響
pazuwk 發表於 2017-8-6 21:02:43 | 顯示全部樓層
h5n1 發表於 2017-8-6 18:03
多謝師兄我是指mah 7.4 v電 如果用到8000以上mah 會唔會有影響

這是容量...越大就可以玩越長時間..但問題是重量...比賽車當然越輕越好...我用的是6800mah 用來練習...8000mah好似太大了.....
不過可以建議你留意一下...8000mah的如果太輕...可能是假的(除非很貴的)....我的6800mah有30Xg重..
容量不會對電變有任何影響。
 樓主| h5n1 發表於 2017-8-6 23:53:27 來自手機 | 顯示全部樓層
明白 thank you