RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4430|回復: 18
收起左側

油壓問題,求救!

樓主| MaxyRCC 發表於 2017-7-26 19:08:48 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,小弟最近買了m07,玩左兩次,就發現4支油壓都漏油,都係筒底支pin漏,漏到支油壓底個波頭都濕晒,之後就換左trf果套金屬油壓,一玩完都發現4支油壓一樣漏油,一樣漏到底下波頭濕晒,漏既情況和原裝4支一樣。
原裝又漏,改裝都漏,想問下有冇辦法解決,估計唔會因爲砌錯或安裝錯誤之類。
chacha 發表於 2017-7-26 20:01:21 來自手機 | 顯示全部樓層
相信組裝上有問題,雙星冇論膠或金屬油壓,造功都好好。
chacha 發表於 2017-7-26 20:08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
https://youtu.be/sliCxsIZ3v4可以參考下。
rainb 發表於 2017-7-27 07:02:19 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2017-7-26 20:01
相信組裝上有問題,雙星冇論膠或金屬油壓,造功都好好。

agree!
rainb 發表於 2017-7-27 07:04:27 | 顯示全部樓層
u can try to add some Tamiya AV grease to the O-rings. it can help seal the dampers.
RGear 發表於 2017-7-27 07:44:05 | 顯示全部樓層
係咪枝芯安裝時鉗花了?
tsfai 發表於 2017-7-27 13:52:43 來自手機 | 顯示全部樓層
AE綠油都有幫助。。。如支芯冇花
pazuwk 發表於 2017-7-27 16:40:16 | 顯示全部樓層
下面有冇紐實....(我都覺得咁講好白痴...但事實我都試過...以為實...但原來鬆左....)
Tam 發表於 2017-7-27 16:50:31 來自手機 | 顯示全部樓層
油壓pin 有無上行太入, 頂住個波頭, 波頭唔順會拗着支油壓, 就好易漏油
 樓主| MaxyRCC 發表於 2017-7-27 19:42:26 | 顯示全部樓層

感謝各位師兄,禽晚已打散晒啲油壓重裝,睇過4支PIN都冇花,之後用左Team Associate既綠油,今日試車暫時未見有漏油情況,應該OK掛
 樓主| MaxyRCC 發表於 2017-7-27 19:52:44 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2017-7-27 16:50
油壓pin 有無上行太入, 頂住個波頭, 波頭唔順會拗着支油壓, 就好易漏油

小弟新手,唔太識, 我用最短TRF果粒膠波頭,然後扭到入條PIN到剛剛冇晒鏍絲紋果個位,如果係咁算唔算扭得太入??定還是要扭番出少少,因為說明書冇講要幾多長度所以我唯有將佢扭入少少囉,或是要換番TRF入面長一點既波頭呀??
 樓主| MaxyRCC 發表於 2017-7-27 19:57:06 | 顯示全部樓層
rainb 發表於 2017-7-27 07:04
u can try to add some Tamiya AV grease to the O-rings. it can help seal the dampers.

請問Tamiya AV grease係咪即係TEAM ASSOCIATE果啲綠油呀??功能都一樣嗎??
 樓主| MaxyRCC 發表於 2017-7-27 20:03:28 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-7-27 16:40
下面有冇紐實....(我都覺得咁講好白痴...但事實我都試過...以為實...但原來鬆左....) ...

我都有諗過呢個問題,都有發現有一兩支有少少唔夠實但其他都好實但全部都係個筒底漏所以我估多數同個O RING有關
Kevin8933 發表於 2017-7-27 20:20:43 | 顯示全部樓層
MaxyRCC 發表於 2017-7-27 20:03
我都有諗過呢個問題,都有發現有一兩支有少少唔夠實但其他都好實但全部都係個筒底漏所以我估多數同個O RI ...

裝咗條心先扭實底蓋冇咁易畀係心啲牙劏花個O ring
pazuwk 發表於 2017-7-27 23:24:59 | 顯示全部樓層
MaxyRCC 發表於 2017-7-27 20:03
我都有諗過呢個問題,都有發現有一兩支有少少唔夠實但其他都好實但全部都係個筒底漏所以我估多數同個O RI ...

咁再講一個可能性....重白痴....
有冇睇清楚說明書點裝......
唔好怪我...因為我都試過裝錯...第一架車既時候.....因為D O ring裝得唔好會勁漏油....
我後來每個O ring之間都落綠油....真係有改善..但要重裝一次都幾煩...
因為你講到八支都有問題...咁真係好少見....

都問下你...你D避震油幾多度...???
 樓主| MaxyRCC 發表於 2017-7-27 23:36:15 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-7-27 23:24
咁再講一個可能性....重白痴....
有冇睇清楚說明書點裝......
唔好怪我...因為我都試過裝錯...第一架車既 ...

唔緊要,都多謝師兄你既指引,小弟覺得冇可能會裝錯呢,啲零件咁少而且個說明書個次序又好清晰所以應該冇可能會裝錯, 最多都係安裝過程不夠完美或者倒得太多油

我用前40度後30度既TEAM ASSOCIATE油壓油
pazuwk 發表於 2017-7-27 23:55:18 | 顯示全部樓層
MaxyRCC 發表於 2017-7-27 23:36
唔緊要,都多謝師兄你既指引,小弟覺得冇可能會裝錯呢,啲零件咁少而且個說明書個次序又好清晰所以應該冇 ...

咁我真係唔知啦..我都只係玩左一年多D....
不過漏油係正常....我都會漏...基本上跑泥地沙地....支油壓係會成支都痴左沙泥....但唔知你講既漏油情況係幾嚴重....
 樓主| MaxyRCC 發表於 2017-7-28 00:11:31 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-7-27 23:55
咁我真係唔知啦..我都只係玩左一年多D....
不過漏油係正常....我都會漏...基本上跑泥地沙地....支油壓係 ...

我漏到既情況係啪住喺A臂個波頭好明顯見到濕淋淋既油粘住晒,4隻A臂都係, 不過好彩今日試車玩左半個鐘都唔見到昨天漏油既情況
pazuwk 發表於 2017-7-29 10:11:26 | 顯示全部樓層
MaxyRCC 發表於 2017-7-28 00:11
我漏到既情況係啪住喺A臂個波頭好明顯見到濕淋淋既油粘住晒,4隻A臂都係, 不過好彩今日試車玩左半個鐘都 ...

A臂都有...咁真係好嚴重...不過E家冇就OK啦...