RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3521|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

scb雙摩打問題

invisibleman 發表於 2007-4-20 10:36:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果1隻白豬 1隻23t 甘會吾會搞到部車行得好怪?
scb用幾多隻sevro 一隻ok?
Evo露筍 發表於 2007-4-20 12:58:50 | 只看該作者

回復 #1 invisibleman 的帖子

MOTOR果度我答你唔到因為未試過~
原裝冇改o既就用一隻servo,不過一定要用好大力o既servo~
而有d改左車o既會用2隻servo
 樓主| invisibleman 發表於 2007-4-20 18:14:43 | 只看該作者
要幾多kg sevro?大約幾錢?
scb有金屬油壓賣嗎?
jpmontoya2 發表於 2007-4-20 18:18:30 | 只看該作者
原帖由 invisibleman 於 2007-4-20 10:36 發表
如果1隻白豬 1隻23t 甘會吾會搞到部車行得好怪?
scb用幾多隻sevro 一隻ok?

U msut try to use two motor that are in same spec for Clod

Original setup for Clod is using one servo, but as the previous brother already pointed out, twin servo is a must if you intended to play some extreme crawling

As to the choice of servo, a minimum i would say would be servo beyond 8kg, if money is not a constriat, go with Hitec heavy duty servo la
jpmontoya2 發表於 2007-4-20 18:19:53 | 只看該作者
原帖由 invisibleman 於 2007-4-20 18:14 發表
要幾多kg sevro?大約幾錢?
scb有金屬油壓賣嗎?

Hitec 5955 or 5995 is around $700 each...it has 24kg of torque~

Tamiya did not release any oil damper for the clod if i remmeber correctly,....i tihnk first u need to decide if you will retain the current chassis or go with some other crawling chassis..
Evo露筍 發表於 2007-4-20 18:30:13 | 只看該作者
冇錯~係冇油壓架(正廠副廠都冇)
如果有我一早配晒

個24kg servo好Q貴呀.......差唔多成架車o既價錢..........但係裝左之後,如果lock左差速係唔係都會有返d彎先?係o既話都諗得過~
(而家用緊bluebird 620mg lock差速後唔夠力轉彎.........車尾條軸肯轉但係車頭唔肯.......行得好怪.....)
RCman 發表於 2007-4-20 18:42:54 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-4-20 18:30 發表
冇錯~係冇油壓架(正廠副廠都冇)
如果有我一早配晒

個24kg servo好Q貴呀.......差唔多成架車o既價錢..........但係裝左之後,如果lock左差速係唔係都會有返d彎先?係o既話都諗得過~
(而家用緊bluebird 620mg lo ...

對,當lock左差速後
對servo的要求重高!
我之前用KO 2344(13kg)都吳夠力!
最後都係了Hetic 5955 x 2 pcs
 樓主| invisibleman 發表於 2007-4-20 18:49:01 | 只看該作者
點樣改2sevro?diy
700好貴、、、、買多部車都得真係
但冇油壓◎◎?用打彈弓?
易吾易斷嫁....
Evo露筍 發表於 2007-4-20 18:51:39 | 只看該作者

回復 #8 invisibleman 的帖子

我試過跳樓梯都冇事~勁穩陣~
 樓主| invisibleman 發表於 2007-4-20 18:53:24 | 只看該作者
你用緊個sevro幾kg呀??
RCman 發表於 2007-4-20 18:53:42 | 只看該作者
原帖由 invisibleman 於 2007-4-20 18:49 發表
點樣改2sevro?diy
700好貴、、、、買多部車都得真係
但冇油壓◎◎?用打彈弓?
易吾易斷嫁....

我地Clod只要左兩條擔之麻
Evo露筍 發表於 2007-4-20 19:05:54 | 只看該作者

回復 #11 RCman 的帖子

但係條擔應該貴過架車~~
RCman 發表於 2007-4-20 19:22:35 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-4-20 19:05 發表
但係條擔應該貴過架車~~

大錯特錯啦
兩條Clod擔拆新車計,只要大幾$5-600左右就有兩條
呢部車最平係兩條Clod擔就真
最貴係Conversion Kit, 車太及電子野

Evo露筍 發表於 2007-4-20 19:25:36 | 只看該作者

回復 #13 RCman 的帖子

咁如果成架廾改裝計,大概要幾多錢呢?
RCman 發表於 2007-4-20 19:35:17 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-4-20 19:25 發表
咁如果成架廾改裝計,大概要幾多錢呢?

部部吳同,可大可少
 樓主| invisibleman 發表於 2007-4-20 20:26:40 | 只看該作者
個摩打甘細既好以、、
jpmontoya2 發表於 2007-4-20 20:47:36 | 只看該作者
我們的Clod, 絕大部份既零件己並非原裝, 性能及耐用性亦不可相提並論..

至於價錢就視付各下既銀包了~~~

下面是我既CLod....+ Spider I kit~
RCman 發表於 2007-4-20 21:06:02 | 只看該作者
原帖由 invisibleman 於 2007-4-20 20:26 發表
個摩打甘細既好以、、

你覺得個motor細係因為部車大羅
個motor係540 size 55T來的
 樓主| invisibleman 發表於 2007-4-20 21:59:38 | 只看該作者
原帖由 jpmontoya2 於 2007-4-20 20:47 發表
我們的Clod, 絕大部份既零件己並非原裝, 性能及耐用性亦不可相提並論..

至於價錢就視付各下既銀包了~~~

下面是我既CLod....+ Spider I kit~

如係diy我諗我多多錢都未必識整=-=
Evo露筍 發表於 2007-4-20 22:14:54 | 只看該作者

回復 #17 jpmontoya2 的帖子

咁即係改車o既最低消費要幾多呢?
等我有個target去儲丫麻......