RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5295|回復: 17
收起左側

飛輪卡住

樓主| kclau 發表於 2017-6-24 15:09:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近收左部二手車架.買左引撃同撻箱. 裝起入油插手咀電但撻唔到車個撻箱出哂白煙.個飛輪卡住一個位,轉唔到.有無師可以指點一下
kin2651 發表於 2017-6-24 16:38:21 來自手機 | 顯示全部樓層
新引擎要run in,在第一次時著車時引擎內部最好有充足潤滑及燃料,可以鬆開火咀加小許事後潤滑油,而燃油則由油缸引入到cap後先著車,以你講嘅情況應該是套遮司夾實咗,你可以鬆開火咀及反方向轉個飛輪等佢唔夾實
大茶飯 發表於 2017-6-24 16:51:21 | 顯示全部樓層
新引擎未完成break-in,卡著飛輪,好多時要搵支一字批撬一撬個飛輪,等piston過到燃燒室上死點個卡位,再試著.
 樓主| kclau 發表於 2017-6-24 19:51:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kin2651 發表於 2017-6-24 16:38
新引擎要run in,在第一次時著車時引擎內部最好有充足潤滑及燃料,可以鬆開火咀加小許事後潤滑油,而燃油則 ...

想問點引燃油引入引擎
luenfat 發表於 2017-6-24 22:46:53 | 顯示全部樓層
用熱風槍加熱就好容易著度
 樓主| kclau 發表於 2017-6-27 00:09:49 | 顯示全部樓層
經各高手指點後,把引擎加熱已成功撻車。但問題又來
1. 撻車後拿走火咀電即死火
2. 撻車後拿走火咀電無死火,但比油即死火。輪胎,波箱唔覺有轉動過。
littlerc 發表於 2017-6-27 00:35:49 來自手機 | 顯示全部樓層
撻著引擎後,輪軚波箱冇乜轉動過,及 一畀油就熄火 ,可能是太多油進入引擎, 個引擎裏面太多油,所以一畀油就死火。 可以嘗試收主油針1/4圈再試。重複這個步驟看看引擎會否在比油的情況下不熄。
 樓主| kclau 發表於 2017-6-27 00:43:24 | 顯示全部樓層
littlerc 發表於 2017-6-27 00:35
撻著引擎後,輪軚波箱冇乜轉動過,及 一畀油就熄火 ,可能是太多油進入引擎, 個引擎裏面太多油,所以一畀 ...

好的。case 1, 如果不按油門,拿起火咀電就熄是否也要收副油針?
littlerc 發表於 2017-6-27 11:14:11 來自手機 | 顯示全部樓層
就case1, 拿走點火器就熄引擎, 這表示出油能夠進入引擎, 但可能太多油在引擎內!-般在這情況下, 著了引擎後,引擎的聲音應該是十分低沉。 可收點副油針試試!
 樓主| kclau 發表於 2017-6-28 21:46:50 | 顯示全部樓層
經各師兄指教後,進展如下
case 1 - 收緊副油針解決拿走火咀電即死火。
case 2 - 再收緊主油針比油即死火。輪胎,波箱唔覺有轉動過。

今日順利係球場燒一缸油,過程賞試微調油針看看有何變化。調較過有以下問題,應如何處理?
1. 著車不按油門,是否應該没有明顯白煙
2. 比大油有明顯煙出無死火,這個主油針設定是否最合適
3. 車行一輪後發現收哂油門車依然向前搶住去,落brake用手按車頭感覺車Chok住chok住。
4. 鬆副油針,細按油門發覺起圍好慢,要比大油一點車先去
5. 如何觀察那個油針設才最適合

設定油雞果然係一種男人嘅浪漫感覺好正。題外話原來油雞無得set後波,今日試過車頭太近場轉唔番出黎要執車。呢個無電車咁方便。
littlerc 發表於 2017-6-28 23:36:16 | 顯示全部樓層
師兄, 就調教引擎(先要能著引擎), 可看其他師兄的無私經驗分享如下:-

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-137088-1-8.html
http://www.rctw.net/thread-311247-1-2.html
rave1010hk 發表於 2017-7-2 03:12:33 | 顯示全部樓層
總結是你的引擎還沒有完全磨合好!
 樓主| kclau 發表於 2017-7-16 18:13:18 | 顯示全部樓層
經各師兄指點已順利break in緊。而家整緊車殻,請問係咪要開隆。應該開係邊個位?
cheebye 發表於 2017-7-16 23:07:38 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-7-16 18:13
經各師兄指點已順利break in緊。而家整緊車殻,請問係咪要開隆。應該開係邊個位? ...

求其前同後開個隆就得…對準個引擎
 樓主| kclau 發表於 2017-7-25 19:23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
又有小問題,每次玩完車條喉噴氣果邊都濕笠笠,又痴污租野。有無計?可唔可好似真車咁引d氣出車殻外?
ckcgary 發表於 2017-7-26 02:27:31 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-7-25 19:23
又有小問題,每次玩完車條喉噴氣果邊都濕笠笠,又痴污租野。有無計?可唔可好似真車咁引d氣出車殻外? ...

加條死氣喉加長膠咀,可以伸出去殼外走氣...
 樓主| kclau 發表於 2017-7-26 09:01:45 來自手機 | 顯示全部樓層
請問有無圖同係邊有得買
kamyuen 發表於 2017-7-26 11:14:19 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-7-26 09:01
請問有無圖同係邊有得買

淘x, search"排氣矽膠"