RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4927|回復: 18
收起左側

Mini Z 點分類?

樓主| harryc14 發表於 2017-5-18 17:19:05 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手一問,想玩Mini Z但唔知應買那一種是那一種?
是否有分4驅/尾驅/快車/飄移?
請師兄指教一下下
peanutsking 發表於 2017-5-19 04:36:13 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,你講嘅4種都有,不過快車其他牌子已經快過mini z.
 樓主| harryc14 發表於 2017-5-20 02:21:28 來自手機 | 顯示全部樓層
噤師兄如果初玩,噤其實邊樣會有改裝潛力同好玩?
tkw67 發表於 2017-5-20 10:35:12 | 顯示全部樓層
其實睇你想點玩,如果想上車場玩快車我建議買GLA,原裝車已經好好跑
ozone 發表於 2017-5-20 11:45:29 | 顯示全部樓層
 樓主| harryc14 發表於 2017-5-20 13:03:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GLA係咩品牌來?這是有配控?定須要用回自己的控?
tkw67 發表於 2017-5-20 14:28:09 | 顯示全部樓層
連埋控嘅係得mini z sport版,一千有找,如果係屋企玩都0k嘅,其他全部都要另外買搖控,基本車仔連控都要成4、5k,所以要睇你自己想點玩法先決定買乜就唔駛嘥d冤枉錢
leetakr 發表於 2017-5-20 19:25:58 來自手機 | 顯示全部樓層
買mini z ve 都抵玩,全新$1400連控
wingscreamer 發表於 2017-5-20 20:07:47 | 顯示全部樓層
GLA 4WD 軸車(GL Racing)
BZ Evo 2017 4WD 皮帶車(ATOMIC)
Miniz VE 2WD (Kyosho)
MiniZ AWD 4WD (Kyosho)

wingscreamer 發表於 2017-5-20 20:14:59 | 顯示全部樓層
GLA 和 BZ 是碳纖維車架, 但不包控
MiniZ 是膠車身
師兄睇budget, 個人喜歡GLA , 因為好好操控!
peanutsking 發表於 2017-5-20 21:33:20 來自手機 | 顯示全部樓層
正如以上啲師兄所講,要睇你想玩咩先比到意見你
 樓主| harryc14 發表於 2017-5-22 03:00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
實在太詳細,小弟是想玩下飄移那些,因為都是初哥,難免踫撞,都是以操控易上手為主,同我想問問師兄!是否以上噤多款也是可配上Mini-z車殼?好想實說興趣是由那些車殼來
 樓主| harryc14 發表於 2017-5-22 03:03:24 來自手機 | 顯示全部樓層
另外一問,如我買AWD 4WD(Kyosho),它有改裝潛力嗎?同這些如不落場玩是否行不到?
wingscreamer 發表於 2017-5-22 14:48:55 | 顯示全部樓層
harryc14 發表於 2017-5-22 03:00
實在太詳細,小弟是想玩下飄移那些,因為都是初哥,難免踫撞,都是以操控易上手為主,同我想問問師兄!是否 ...

可以,但買殼要選擇配合車的軸距……有94mm, 98mm, 90mm
wingscreamer 發表於 2017-5-22 15:06:43 | 顯示全部樓層
harryc14 發表於 2017-5-22 03:03
另外一問,如我買AWD 4WD(Kyosho),它有改裝潛力嗎?同這些如不落場玩是否行不到? ...

如果改小小option, 在家玩,AWD 還可以,但大投資我就不建議!因為膠車!有更好選擇!

都系睇價錢!
peanutsking 發表於 2017-5-22 18:54:30 | 顯示全部樓層
harryc14 發表於 2017-5-22 03:00
實在太詳細,小弟是想玩下飄移那些,因為都是初哥,難免踫撞,都是以操控易上手為主,同我想問問師兄!是否 ...

GLA同BZ係快車設計, 所以快車反而唔建議你買京商. 快車我就唔太識, 都係其他師兄解答你啦.如果你想玩飄移, 我個人見解京商AWD係最好, 你決定有興趣玩飄移可以join 我地FB.

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-408133-1-1.html

樓主| harryc14 發表於 2017-5-22 22:44:53 來自手機 | 顯示全部樓層
peanutsking 發表於 2017-5-22 18:54
GLA同BZ係快車設計, 所以快車反而唔建議你買京商. 快車我就唔太識, 都係其他師兄解答你啦.如果你想玩飄移 ...

則是買架Kyosho Awd 套裝車就可?
Kysoho 好似有Gyro的,是會有咩幫助?玩飛機我就知有用。
 樓主| harryc14 發表於 2017-5-22 22:45:21 來自手機 | 顯示全部樓層
wingscreamer 發表於 2017-5-22 14:48
可以,但買殼要選擇配合車的軸距……有94mm, 98mm, 90mm

師兄明白!
peanutsking 發表於 2017-5-24 09:33:19 | 顯示全部樓層
harryc14 發表於 2017-5-22 22:44
則是買架Kyosho Awd 套裝車就可?
Kysoho 好似有Gyro的,是會有咩幫助?玩飛機我就知有用。 ...

Awd套裝車我理解為RTR,即sport版。我們都有師兄玩得唔錯。但到底買sport版定係pro版,我地FB有置頂文以Q&A方式一一解答你嘅問題。

在香港車場玩飄移,因為車速相對較快,gyro是非常有用的。