RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4657|回復: 5
收起左側

[航拍分享] Mavic旅行航拍 - 台中清境

樓主| zenhoho 發表於 2017-1-3 17:52:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

bigmouth 發表於 2017-1-4 17:31:59 | 顯示全部樓層
Good job.
gibson 發表於 2017-1-10 10:22:28 | 顯示全部樓層

上年我都有去清境農場,不過當時未買Mavic Nice ar
kevin-ysl 發表於 2017-1-16 00:45:26 | 顯示全部樓層
ZEN師兄...你嘅航拍水準越來越高!!
可否指導下如何開始及要訣??
上次同你交隻HEADPLAY 果個KEVIN...
 樓主| zenhoho 發表於 2017-1-16 17:32:09 | 顯示全部樓層
kevin-ysl 發表於 2017-1-16 00:45
ZEN師兄...你嘅航拍水準越來越高!!
可否指導下如何開始及要訣??
上次同你交隻HEADPLAY 果個KEVIN... ...

thx! 我覺得取景構圖可以再dramatic d, 更有電影咁
小小心得分享下, 條片拍得順, 除左手定之外
航拍機setting都可以留意下, 調校到適合自己
譬如P3, P4, default setting部機好靈敏好快, 爽飛會幾好feel, 但拍片就好難smooth
我會校遙控器expo curve, 拍近野校到0.2-0.25, 咁做部機的動作會好慢, 但相對會仔細D, 拍遠野校到0.3-0.35
同樣gimbal wheel speed都校慢d

另外出發拍野前, 上網睇下景點環境, 譬如Google Maps, 其他人的風景相, 了解下有咩特色景點, 諗定大約點飛點拍

最後有關鏡頭運作, 一味向前飛會較悶, 試下唔同運鏡方法, 其實不外乎果幾種
https://blog.pond5.com/4240-5-es ... ography-techniques/

Ching加油!!
kevin-ysl 發表於 2017-1-17 01:11:08 | 顯示全部樓層
zenhoho 發表於 2017-1-16 17:32
thx! 我覺得取景構圖可以再dramatic d, 更有電影咁
小小心得分享下, 條片拍得順, 除左手定之外
航拍機set ...

多謝晒ZEN師兄...代晒落袋!!