RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5503|回復: 19
收起左側

Hobbywing Xrotor 20A 4IN1 Micro

樓主| sakata 發表於 2016-9-7 11:44:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

http://hobbywing.com/goods.php?id=523&filter_attr=

呢隻一個電變控制4個摩打好似好勁!
但佢係點樣同個飛控夾呢?........
defcone 發表於 2016-9-7 11:49:28 | 顯示全部樓層
呢排好似幾興, Littlebee 早排都出4-in 1 20A Pro. 睇說明書都係出4條線駁FC.
 樓主| sakata 發表於 2016-9-7 11:59:53 | 顯示全部樓層
defcone 發表於 2016-9-7 11:49
呢排好似幾興, Littlebee 早排都出4-in 1 20A Pro. 睇說明書都係出4條線駁FC.

不過我睇好耐都唔見HW呢隻個signal線係點出
可能一個白色細port出4個黑色大port再駁到飛控

HW呢隻真是細好多
RC_FANS 發表於 2016-9-7 12:20:03 | 顯示全部樓層

應該係個六針port駁飛控. 但裝個電變係中間驚冷卻唔好, 另外就係高電流導線會太近飛控嘅 compass ( 如果用嘅話 ), 會影響個 compass 嘅準確度
defcone 發表於 2016-9-7 12:25:53 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2016-9-7 11:59

不過我睇好耐都唔見HW呢隻個signal線係點出
可能一個白色細port出4個黑色大port再駁到飛控

佢網站裡面有相, 有4條黑色線.
RC_FANS 發表於 2016-9-7 12:53:29 | 顯示全部樓層
defcone 發表於 2016-9-7 12:25
佢網站裡面有相, 有4條黑色線.

我睇唔到有
法師傅 發表於 2016-9-7 15:58:10 | 顯示全部樓層

仲洗問呀貴 , 一睇上面果2個白插就知一定係出野啦 ,
信號1234 加 地線 5v+ 一定有
等下啦 , 黎緊仲有好多牌子出4合1 , 仲有整合飛控osd圖傳等等 ,
大把新野玩 , 最怕你無時間玩

樓主| sakata 發表於 2016-9-7 19:15:16 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2016-9-7 15:58
仲洗問呀貴 , 一睇上面果2個白插就知一定係出野啦 ,
信號1234 加 地線 5v+ 一定有
等下啦 , 黎緊仲有好多 ...

一套過真是無得頂

RC_FANS 發表於 2016-9-7 19:59:28 | 顯示全部樓層

原來 hobby wing 係好盈 .....  https://item.taobao.com/item.htm ... 1&abbucket=1#detail
 樓主| sakata 發表於 2016-9-7 22:42:41 | 顯示全部樓層
有隻叫SP Racing係飛控連OSD一體
夾埋隻HW Xrotor 4in1
真是又減肥又豪華左
RC_FANS 發表於 2016-9-8 00:02:15 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2016-9-7 22:42
有隻叫SP Racing係飛控連OSD一體
夾埋隻HW Xrotor 4in1
真是又減肥又豪華左

嗰款飛控我用過,唔建議用, 個 OSD基本係廢嘅,因為連接電腦軟件 MW_OSD_GUI 有問題,改唔到 setting, 另外個飛控由於硬件同 SP Racing F3 有分別, 所以要用廠家改過嘅 Cleanflight 版本, 但佢 update 得好慢,即係話你唔可以用最新版本, 想玩下其他 Cleanflight 嘅分支好似 iNavFlight 好可能都唔得。
 樓主| sakata 發表於 2016-9-8 14:19:07 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-9-8 00:02
嗰款飛控我用過,唔建議用, 個 OSD基本係廢嘅,因為連接電腦軟件 MW_OSD_GUI 有問題,改唔到 settin ...

請問師兄如果我玩Openpilot Revo
用邊隻OSD可以夾到呢隻飛控呢?
法師傅 發表於 2016-9-9 11:01:51 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-9-8 00:02
嗰款飛控我用過,唔建議用, 個 OSD基本係廢嘅,因為連接電腦軟件 MW_OSD_GUI 有問題,改唔到 settin ...

家陣大6 出OSD硬件 , 良心0既廠真係好少 , 好多都係有問題 ,
話濾波0既可以仲衰過無濾波 , 我地好多FRD都試過好多隻 ,
連出分電板出曬名0既M牌子果隻OSD都好多FRD奶野之後 , 仲點會有信心 ...
玩左2年OSD , 用一次即掉超過10塊 , 買多左唔夠膽再用0既起碼20塊 ,  家陣聽倒都驚 !!!
除左10個FRD 10個都話無問題先會試 , 但實際無咩可能 , 錢係事少 , 係唔想浪費精神時間 !

又講下大力隻XR215 , 近排出左第2代 , 都係內置OSD分電板 , 睇塊板都覺得有信心D ,
因為線路無咁迫 , 干擾自然少 !!!
電路0既野好現實 , 多D野迫埋一齊就好易有干擾 , 就算設計係OK ,

但最後一百幾十粒電子野堆埋一齊 ... 有邊個100%有保證 ....

再講 , 大6好多廠都博出口 , 最靚料果D都去曬外國 , 大家係TAOBAO買 , 睇你彩數啦 XDDDD

FXD-1608D-DAL215P-BS25-FOXEER (16).jpg
FXD-1608E-DAL215PLUS (36).jpg
FXD-1608E-DAL215PLUS (34).jpg

其實睇OSD , 最重要都係電壓 , 不如簡單D買隻FOXEER ARROW 1190 仲方便 !

接條主電比隻CAM就有電壓顯示 , 起碼穩定唔洗煩 , 色水又好 !

上圖係舊版1190 , 個名&電壓係2秒閃一閃 !!!
下圖係新版 唔會閃 , 仲可以SET位置 , 鏡頭亦轉左2.5mm !!!
岩岩入左2隻 , 得閒出去試完再分享下 ~
FXD-1609A-FOXEER1190-OP (37).jpg
FXD-1609A-FOXEER1190-OP (32).jpg
FXD-1609A-FOXEER1190-OP (22).jpg

RC_FANS 發表於 2016-9-9 12:17:26 | 顯示全部樓層
如果我用 OSD 我估唯一会用嘅就係睇隻機係咪個 pitch 方向係水平, 因為有時真係唔係咁易睇, 電壓就唔需要啦, 因為個控可以 program 到讀到個電壓出嚟.
砌緊下一隻機, 今次試玩下 GPS 先 ......
Kenneth3903 發表於 2016-9-11 17:00:09 | 顯示全部樓層
我用緊BRF3 隻飛控連OSD 幾好用。但正如法師傅話齊主要都係睇電壓,所以我都買左隻1190 準備放落新机中。
 樓主| sakata 發表於 2016-9-20 15:57:24 | 顯示全部樓層
隻SP Racing F3 Integrated OSD用到最新Cleanflight同MWOSD完全無問題
連個OSD都省埋
Xrotor 4in1電變做埋分電板又省埋
真是好正
RC_FANS 發表於 2016-9-20 17:09:52 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2016-9-20 15:57
隻SP Racing F3 Integrated OSD用到最新Cleanflight同MWOSD完全無問題
連個OSD都省埋
Xrotor 4in1電變做埋 ...

請問你隻 SP Racing F3 Integrated OSD 係喺邊度買嘅呢 ? 淘寶見過最少有三款。
 樓主| sakata 發表於 2016-9-21 11:08:47 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-9-20 17:09
請問你隻 SP Racing F3 Integrated OSD 係喺邊度買嘅呢 ? 淘寶見過最少有三款。

https://world.taobao.com/item/53 ... BI2D&_u=lh4juqp5998

我買左Delux
RC_FANS 發表於 2016-9-21 12:49:02 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2016-9-21 11:08
https://world.taobao.com/item/53 ... BI2D&_u=lh4juqp5998

我買左Delux

原來係呢款, 好似出咗冇耐, 早幾個月前我買個陣好似唔多覺有呢款. 少咁D接點, 但都應該夠用.
phantom8 發表於 2016-9-22 15:56:14 | 顯示全部樓層
法師傅, 成個淘寶都係賣緊舊版 HS1190, 你喺邊度買到新版 (即係電壓唔會閃嗰隻) ?