RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4341|回復: 18
收起左側

想請教一下各位師兄關於唔同牌子分別

樓主| Jagdtiger1944 發表於 2016-9-6 20:47:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問如果要模型精細度, 數控動作仿真度又有聲組車燈的話, 邊隻牌子會最仿真最真實 ?  想入坑,見Piko同Roco果D車好正,由其用好似apps咁既螢幕remote控制所有功能   Thank you
waiwai7618 發表於 2016-9-30 10:33:21 | 顯示全部樓層
想玩歐洲車定美國車先?
waiwai7618 發表於 2016-9-30 10:35:23 | 顯示全部樓層
玩APP就玩Z21,呢個控好多歐洲車可玩
 樓主| Jagdtiger1944 發表於 2016-10-1 15:05:57 | 顯示全部樓層
waiwai7618 發表於 2016-9-30 10:35
玩APP就玩Z21,呢個控好多歐洲車可玩

Thanks. 因想買一套HO德,奧鐵既車收藏得閒砌出來玩, 爬過下文見D大路款DB,OBB現役車首選DB189 Traxx金牛座ES64U4
好多都幾間廠都有出, 請問師兄如果首要仿真如,如聲效,開車停車比油動態,燈光及車身精細造工的話邊間廠會接近D? Thanks  不過見中港台好似好少人玩歐洲HO...  同埋數碼車同邊隻車軌好? Thank you
waiwai7618 發表於 2016-10-3 12:48:29 | 顯示全部樓層
歐州車幾間廠出差唔多,ROCO就款多d而且有出鏡頭車,歐州車香港好多人玩呀,我地都定期有活動
waiwai7618 發表於 2016-10-3 12:51:06 | 顯示全部樓層
我自己主要玩美國車,歐州車得KTT直通車頭
waiwai7618 發表於 2016-10-3 12:55:41 | 顯示全部樓層
路軌我地會用KATO多,日本野精度高同普及,除非你想整Layout..
 樓主| Jagdtiger1944 發表於 2016-10-4 01:54:13 | 顯示全部樓層
Thank you. 同埋想請教下如果ROCO 有冇話淘寶,ebay,還是門市買價錢多數抵D? 因我見淘寶有D店都幾多款 Thanks
waiwai7618 發表於 2016-10-4 10:28:17 | 顯示全部樓層
可去利廣,響油麻地,有D師兄會響外國訂,幾個人夾運費
waiwai7618 發表於 2016-10-4 10:29:17 | 顯示全部樓層
或去定通,佢平,響深水埗
 樓主| Jagdtiger1944 發表於 2016-10-5 21:47:57 | 顯示全部樓層
waiwai7618 發表於 2016-10-4 10:29
或去定通,佢平,響深水埗

多謝師兄熱心解答,你都是玩ROCO嗎? 因都係諗住買果部ROCO ES64U2 Taurus OBB用電話Apps玩聲同Cam , 諗緊買Starter set包Z21,一列ICE2加多列貨運車雙車果套先,後再砌部Taurus , 但Starter我見全部車都冇聲同無線router...

1.請問ROCO無聲車可否之後加聲晶片(我見有間廠D車好似有聲組晶片配件,但ROCO網唔見)
2.可以插番自己屋企電腦router就OK嗎? Thank you
waiwai7618 發表於 2016-10-6 11:23:36 | 顯示全部樓層
1.冇DCC一般都可以加晶片同喇叭,但玩得DCC就唔好買DC車
2.我自己冇買Z21,如果要另外加Router係可以用屋企果個的

ROCO車番出KTT廣州直通車頭,咪買左一頭喔^^
 樓主| Jagdtiger1944 發表於 2016-10-12 06:31:17 | 顯示全部樓層
waiwai7618 發表於 2016-10-6 11:23
1.冇DCC一般都可以加晶片同喇叭,但玩得DCC就唔好買DC車
2.我自己冇買Z21,如果要另外加Router係可以用屋企果 ...

Thanks. 原來真係有直通車型號.. 唔怪之得見ROCO有部好似細個時見過... 請問確實型號是什麼? 如果有直通車豬車砌番部有埋聲組都正...
waiwai7618 發表於 2016-10-12 17:57:26 | 顯示全部樓層
Re465 KTT ROCO 73416 DCC Sound,另豬車你指是禽捉卡?
 樓主| Jagdtiger1944 發表於 2016-10-13 02:38:37 | 顯示全部樓層
waiwai7618 發表於 2016-10-12 17:57
Re465 KTT ROCO 73416 DCC Sound,另豬車你指是禽捉卡?

唔知乜名...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

waiwai7618 發表於 2016-10-13 12:52:02 | 顯示全部樓層
上面G12,下面DF8(冇記錯既話)
waiwai7618 發表於 2016-10-13 12:52:54 | 顯示全部樓層
棚車同DF8有出模型
fyin 發表於 2016-10-14 11:39:15 | 顯示全部樓層
G12好似冇車廠出過, 好多都是自己改或買改件?? 有冇ching 知呀?
Fei 發表於 2016-11-28 11:17:01 | 顯示全部樓層
上面是G16,下面是DF11