RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
收起左側

[開箱+組裝] 2016/09/22更新分享 Xpress Xpresso-K1 車仔開箱

唔識做 發表於 2016-9-23 18:34:19 來自手機 | 顯示全部樓層
波頭長中短有無仔細說明,砌完發覺唔夠短波頭膠用
wingx2 發表於 2016-9-23 18:41:11 | 顯示全部樓層
唔識做 發表於 2016-9-23 18:34
波頭長中短有無仔細說明,砌完發覺唔夠短波頭膠用

師兄您好, 可以參考我地新出既組裝VIDEO, 好似以下呢個咁, 有標番零件尺寸可以參考

Xpresso K1 Instruction Video
https://www.youtube.com/playlist ... aL3w5DYw3RuXZYMfN5e

ERIXON 發表於 2016-9-26 10:14:56 | 顯示全部樓層
我諗住用10.5T,想問條片係用幾多T?
wingx2 發表於 2016-9-26 15:05:02 | 顯示全部樓層
ERIXON 發表於 2016-9-26 10:14
我諗住用10.5T,想問條片係用幾多T?

YR 13.5T NA
Spur Gear 100T
Pinion Gear 50T
worms85 發表於 2016-9-26 22:56:37 | 顯示全部樓層
如果玩drift 又用咩齒比? 唔該師兄們
wingx2 發表於 2016-9-27 10:12:09 | 顯示全部樓層
worms85 發表於 2016-9-26 22:56
如果玩drift 又用咩齒比? 唔該師兄們

DRIFT測試時覺得較好的設定, 使用13.5T NA , Gear Ratio 5.8 : 1

(油壓/彈弓用最軟的設定開始)測試時用
油壓油 : MST Mineral oil 5wt彃弓 : MST Coil Spring Set 28mm Super Soft White #210144-4
Tires : Xpress Drift Tires

給你参考

wingx2 發表於 2016-9-27 10:36:55 | 顯示全部樓層
Xpress K1 Gear Ratio

登錄/註冊後可看大圖

worms85 發表於 2016-9-27 11:50:45 | 顯示全部樓層
唔該曬師兄
師兄都係用MST gyro?

wingx2 發表於 2016-9-27 12:29:48 | 顯示全部樓層
ERIXON 發表於 2016-9-27 14:54:50 | 顯示全部樓層
我買錯左Pinion gear 係13T =.=
wingx2 發表於 2016-9-27 15:39:13 | 顯示全部樓層
ERIXON 發表於 2016-9-27 14:54
我買錯左Pinion gear 係13T =.=

有13牙既Pinion gear?
ERIXON 發表於 2016-9-27 16:01:12 | 顯示全部樓層
wingx2 發表於 2016-9-27 15:39
有13牙既Pinion gear?

我係偉大既淘寶買。
CYLeung 發表於 2016-9-29 11:20:58 | 顯示全部樓層
請問DOWNSTOP, CHAMBER, TOEIN OUT, 在ACO由什麼數試起
wingx2 發表於 2016-9-29 12:24:50 | 顯示全部樓層
CYLeung 發表於 2016-9-29 11:20
請問DOWNSTOP, CHAMBER, TOEIN OUT, 在ACO由什麼數試起

DOWNSTOP Front Droop 1mm左右 , Rear Full Droop 再減少試起
CAMBER F1.5度/R2度
Rear Toe IN 3~3.5
Front Toe Out 1度左右
車高4.5MM

重點整硬D個頭SHOCK, 我用1孔柏600CST, 40%轉向角左右(100%係for Drift), 目的令個車頭唔好大快

波板糖 發表於 2016-10-4 10:52:07 | 顯示全部樓層
請問我架K1 越玩越覺得轉右彎好轉,轉左彎就好推,係咩原因呢?

試過特登加鉛去右邊,放少少右彈弓,軚角左右相差一半都無乜改善,如何處理呢?
波板糖 發表於 2016-10-4 10:57:14 | 顯示全部樓層
仲有,請問幾時會返零件,唔該先!
wingx2 發表於 2016-10-4 17:24:59 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2016-10-4 10:52
請問我架K1 越玩越覺得轉右彎好轉,轉左彎就好推,係咩原因呢?

試過特登加鉛去右邊,放少少右彈弓,軚角 ...

先CHECK CHECK..
1. 最好用set車碟, 如沒有用完整的車轆
2. 先試前輪or後輪, 一對轆左右同時觸地, 看有否側埋一邊(如側埋一邊開油時會偏)
如有要檢查可能出現問題
- 搖臂活動順唔順?
- 油壓托左右高度是否一樣?
- 彈弓左右是否相同?

如果以上方法修正好, 無側埋一邊, 就通常己解決了, 如果唔得再試以下

再試試是否車架郁左
1. 先拆車轆, 拆油壓
2. 先鬆二樓板 & 波箱螺絲, 再由車底開始扭緊波箱, 再扭緊二樓板
3. 成個車架放到SET車板 or 玻璃平面, 看看是否平(不會前/後 or 左/右搖)
4. 如果搖 = 不平, 重覆以上步驟

再試試能否修正側埋一邊問題
情況無實物好難講, 有需要可以send過黎幫你set

波板糖 發表於 2016-10-4 19:20:52 | 顯示全部樓層
好,等我試吓先,唔該晒!
CYLeung 發表於 2016-10-5 10:30:15 來自手機 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2016-10-4 19:20
好,等我試吓先,唔該晒!

你架咁快仲問
disaster999_law 發表於 2016-10-5 11:15:23 | 顯示全部樓層
星期六係TRC試完架車,用原裝setting,車高5mm,droop~1mm。轉急彎時架車係咁cup車。有個師兄話xpress/rcmart啲人同佢講啲彈弓要冧啲,令架車roll多啲,就唔會甘易反。但係又見到wingx2師兄個setting冇講換彈弓。

我換咗但係未試。唔知跟邊個好