RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[開箱+組裝] 2016/09/22更新分享 Xpress Xpresso-K1 車仔開箱

blanakuma 發表於 2016-9-21 09:13:16 | 只看該作者
謝謝 kk c hing 賜教
gantei 發表於 2016-9-21 20:02:25 | 只看該作者
The manual is very unprofessional made... information are not clear...
- no measurement on building every single turnbuckle!!!!!
- spacer usage!!!! (on the front FR)!!! (on the dumper holder)!!!
- even the gear part!!! (can't fit the motor gear when using brushed motor)!!!
Very disappointed on how things happen for such products... please check things carefully before produce.
What if these products are out internationally? How could oversea player think of HK product????

THANKS and Please be professional
wingx2 發表於 2016-9-22 17:20:32 | 只看該作者
gantei 發表於 2016-9-21 20:02
The manual is very unprofessional made... information are not clear...
- no measurement on building ...

Xpresso K1 Instruction Video
https://www.youtube.com/playlist?list=PL6_nz6AZ_FjBv_aL3w5DYw3RuXZYMfN5e
 樓主| kkchung 發表於 2016-9-22 22:36:21 | 只看該作者
休息了數天後又繼續開始之前未完成安裝。Xpress 廠方也在網上提供了這 XpressO K1 的說明書下載,有興趣的朋友可以先 Download 回來看看。今次到油壓安裝,過程中沒有什麼難度。只要留意收進膠筒時保持和牙紋配合便可。而伺服器安裝像回以前平路油車的安裝,也沒有什麼特別設計。較要留意是一定要在車架中線及先調好中位。

調整彈簧的金屬環先清理好凹槽內的鋁碎,然後放入 O-Ring 到凹槽內(一定要確定 O-Ring 完全藏入在凹槽,否則裝到油壓筒身後會影響鋁環轉動過緊)。
 樓主| kkchung 發表於 2016-9-22 23:00:38 來自手機 | 只看該作者
波板糖 發表於 2016-9-19 06:26
即係要option ,些些KK 前輩!

聽你這麼說我也找了敉 鋁合金皮帶齒。我到時較可能玩13.5T 或 17.5T “Blinky“ class ,如果走位我也會換掉。
 樓主| kkchung 發表於 2016-9-22 23:08:40 來自手機 | 只看該作者
dedee627 發表於 2016-9-21 00:54
買咗還未開始整, 但身邊友人開始咗話份manual廢到無朋友, 謝update一下份PDF

Update 下網上說明書這個我幫不到兄了。我和你一樣只是一般玩家。我也完全沒有參與開發這小玩意。

我也是前三兩天才看到那份說明書及後也send了些問題給他們。如果兄有什麼建議或改善, 不妨也給些建議和改善給他們知。
 樓主| kkchung 發表於 2016-9-22 23:24:33 來自手機 | 只看該作者
gantei 發表於 2016-9-21 20:02
- no measurement on building ...

Good 如有什麼生產問題兄一定要回報廠方改善。數天前我也終於看到了網上說明書!看後只能說未成氣候,之後也 send 了些小許建議。他們也回覆了之後會再修改網上說明書及更多影片。

別外兄裝這車或調整時有什麼心得也一起分享一下,這玩意才會熱鬧。我那台還未完全裝好,還在想排線部份。
ERIXON 發表於 2016-9-23 09:41:57 | 只看該作者
我應該等埋KK兄既update先砌埋落去~XD
wingx2 發表於 2016-9-23 09:45:21 | 只看該作者
未砌車既朋友可以参考下以下"3D影片說明書"

Xpresso K1 Instruction Video
https://www.youtube.com/playlist ... aL3w5DYw3RuXZYMfN5e
波板糖 發表於 2016-9-23 11:37:09 | 只看該作者
呢架車最難玩之處係呔嘅選擇,市面上買到又唔多,如果用一套Team power 36,基本上係反車多過玩,根本軚角少到一半都cup 車,如果想玩到佢唔cup 車,睇怕搭呔係必要,可能我未有咁嘅技術set 車,希望有經驗set 到好跑又唔反車可以說出來分享吓啦!
wingx2 發表於 2016-9-23 12:15:54 | 只看該作者
波板糖 發表於 2016-9-23 11:37
呢架車最難玩之處係呔嘅選擇,市面上買到又唔多,如果用一套Team power 36,基本上係反車多過玩,根本軚角 ...

測試時也是使用全車36R, 由於短陣車, 可以試下再減多D轉向角, 使用30~45%左右轉向角己足夠
當然有條硬胎放車頭會揸得放D
wingx2 發表於 2016-9-23 12:18:14 | 只看該作者
波板糖 發表於 2016-9-23 11:37
呢架車最難玩之處係呔嘅選擇,市面上買到又唔多,如果用一套Team power 36,基本上係反車多過玩,根本軚角 ...

M車胎方面, 可以試試TAMIYA/ RI硬胎啊~
波板糖 發表於 2016-9-23 12:26:01 來自手機 | 只看該作者
試過,但唔成功,一扭軚到彎心就反,基本上都唔係靠扭軚轉彎,係車架滾動多過轉向反應,好難揸,反咗仲要落去執,好似玩華dee 咁,如果慢遊吓都可以嘅!

呢架車值得一讚係出彎唔似M 06 或者大多數尾轆車咁踩油會掉頭,好受油,一出直路。。。爽!
wingx2 發表於 2016-9-23 12:35:48 | 只看該作者
波板糖 發表於 2016-9-23 12:26
試過,但唔成功,一扭軚到彎心就反,基本上都唔係靠扭軚轉彎,係車架滾動多過轉向反應,好難揸,反咗仲要落 ...

師兄響邊樹玩同用邊款殼? 等我研究下
- 車高
- 頭TOE OUT
- 頭油壓油- 頭彈弓咩色
- 頭油壓柏孔
以上係幾多?
波板糖 發表於 2016-9-23 12:47:35 | 只看該作者
我喺TSW 玩多,全原裝,頭尾車高6mm ,其他跟說明書砌,有睇U tube 參考數據,多多指教!
wingx2 發表於 2016-9-23 13:10:30 | 只看該作者

這是我在ACO測試時其中一段影片, 分享給大家
https://www.youtube.com/watch?v=I3xkd3zzbbQ

我:
車高: 4~4.5mm (不能高過5mm, 跑道夠平可盡量低, 呢架車好神奇唔會太過hi底板)
車頭油壓油: Team Associated 60w 油
車頭1孔柏/白彈弓

車頭用較硬的設定, 目的是任何方法不要令車頭太多傾側(roll), 咁就好好行架喇
多謝支持

波板糖 發表於 2016-9-23 13:40:51 | 只看該作者
嘩,有料到,原來入場咁好跑,多謝wing wing !
 樓主| kkchung 發表於 2016-9-23 17:58:13 來自手機 | 只看該作者
ERIXON 發表於 2016-9-23 09:41
我應該等埋KK兄既update先砌埋落去~XD

千萬不要等我!而且我只是打算慢行除處去沒人沒車的地方飛街玩。如果有什麼問題,可以問回設計師 Wingx2 會較有清楚及更新資訊。
wingx2 發表於 2016-9-23 18:22:13 | 只看該作者
kkchung 發表於 2016-9-23 17:58
千萬不要等我!而且我只是打算慢行除處去沒人沒車的地方飛街玩。如果有什麼問題,可以問回設計師 Wingx2  ...

唔該哂小強既組裝分享
wingx2 發表於 2016-9-23 18:25:25 | 只看該作者
波板糖 發表於 2016-9-23 13:40
嘩,有料到,原來入場咁好跑,多謝wing wing !

THANKS For Support!
有咩SETTING想問可以PM我, 大家玩得開心唔使行冤枉路