RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: alwaysnico
打印 上一主題 下一主題
收起左側

惡夢的開始TLT-1

orange00 發表於 2007-3-28 01:25:28 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2007-3-28 00:42 發表
藍色o個部係唔係換左chassis? 定係個body"姐"住?
快d開估,係咩波箱?

藍色果部無換chassis, 因為佢根本就無chassis. 架車d嘢掛曬響個籠度.
個波箱, 係星星出品, 紅色....
 樓主| alwaysnico 發表於 2007-3-28 01:34:15 | 只看該作者

回復 #41 orange00 的帖子

掛晒係個籠度?咩質料?夠硬淨咩?
波箱唔通係ta02?
我其實唔想買就咁kit改長同高,我覺得佢爬唔到最主要係車架太貼地,orange有無試過diy 車架
我反而對呢方面有興趣,可以分享下心得嗎?
orange00 發表於 2007-3-28 02:07:02 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2007-3-28 01:34 發表
波箱唔通係ta02?
我其實唔想買就咁kit改長同高,我覺得佢爬唔到最主要係車架太貼地,orange有無試過diy 車架

100分, 係ta02
條link之前都post過. 基本上都無咩update, 因為攪緊其他嘢.
http://www.rc-daily.com/forum/viewthread.php?tid=340&extra=page%3D1

登錄/註冊後可看大圖

放下毒video先
http://s113.photobucket.com/albums/n224/jj_c0/function/2007-03-18/?action=view&current=Chapter1.flv
Sazabi 發表於 2007-3-28 09:09:08 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2007-3-28 00:50 發表
玩爬爬, 不如買部大車 TXT 啦. 唔洗點改都可以爬.
合金車架又靚仔tim.
KWS 買緊密$1980 tim. 想買快手 la.

另一個更大更深的"黑洞"
pantherjovi 發表於 2007-3-28 10:11:35 | 只看該作者
我覺得未必一定要用好多錢去買kit改,其實你愛DIY的話又不用太貴,我架TLT,車架,拉捍全DIY,廣東道買料約$150,呤係京商好似$80對,呔就係舊雙星大腳以前買落,中波箱係舊京商,最貴咪減速波箱,$110...我之前post過  http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=36271
點玩點改係睇你個人興趣,近來想整加闊件,因見橙兄對Tobee有如這下場,係廣東道買左亞加力柱,未有時間整,太忙(不論工作及玩定向...)
有機會咪係鑽石山整個交流活動,只在交流,睇下大家點改,問下"日報"果邊D勁改師兄有無興趣,一起交流,攪起D玩爬石....

樓主| alwaysnico 發表於 2007-3-28 11:33:02 | 只看該作者

回復 #45 pantherjovi 的帖子

想請問pantherjovi兄,你用咩工具去車鋁片同拉杆?我好有興趣diy
orange00 發表於 2007-3-28 12:09:50 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2007-3-28 11:33 發表
想請問pantherjovi兄,你用咩工具去車鋁片同拉杆?我好有興趣diy

Cool man, 買架生玩DIY, 可能係一個比玩車更毒既行為 . But I like it too. 據知有兄弟以經玩車床.
 樓主| alwaysnico 發表於 2007-3-28 12:26:24 | 只看該作者

回復 #47 orange00 的帖子

呢個我都明白,可能要遲d實現到
不過diy 真係好有趣味
pantherjovi 發表於 2007-3-28 13:51:48 | 只看該作者
用手剭及P刀,P刀係新發現,2野用手摺幾下就斷,再用錯收收邊,因6065不是太硬身
 樓主| alwaysnico 發表於 2007-3-28 13:56:26 | 只看該作者

回復 #49 pantherjovi 的帖子

唔該晒pantherjovi兄!
即係唔需要用到車床? 但車出黎切割面平唔平?
有無p刀o既相睇睇
pantherjovi 發表於 2007-3-28 21:12:10 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2007-3-28 13:56 發表
唔該晒pantherjovi兄!
即係唔需要用到車床? 但車出黎切割面平唔平?
有無p刀o既相睇睇

最重要有開M3 & M4絲孔的頭,看圖,要用鋁枝做推桿必備
 樓主| alwaysnico 發表於 2007-3-28 22:23:30 | 只看該作者
唔該晒pantherjovi 兄,又學到野
我想問用p刀cut圓位會唔會好難? cut出黎效果好嗎?
開m3螺絲位o既工具係唔係要配合轉孔機使用?
另外我想問高手們,如果玩慢爬唔需要中差速.我可唔可以改前置波箱,用一枝中軸連起頭尾擔呢?
如果我咁樣做會有咩唔好處呢?
tt01 發表於 2007-4-1 02:37:52 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2007-3-28 01:34 發表
波箱唔通係ta02?

成個架都係鐵,山頂轆落梨都未難得
fyin 發表於 2007-4-2 14:11:38 | 只看該作者
嗰架好正, 請問邊到有得買呀. 定係要訂?
thx!
 樓主| alwaysnico 發表於 2007-4-2 15:45:17 | 只看該作者

回復 #53 tt01 的帖子

tt01兄,你唔係同我講呢個係diy焊出黎麻???好勁!!!
有無多d料可以分享?
tt01 發表於 2007-4-5 02:31:20 | 只看該作者

回復 #55 alwaysnico 的帖子

係diy的,用鐵枝屈的。
SPAWN 發表於 2007-4-5 11:22:39 | 只看該作者
原帖由 tt01 於 2007-4-5 02:31 發表

wingan ??
tt01 發表於 2007-4-5 19:37:38 | 只看該作者

回復 #57 SPAWN 的帖子

1OO分
hoching 發表於 2007-4-5 21:23:46 | 只看該作者
原帖由 tt01 於 2007-4-5 02:31 發表

個架係我目標
fyin 發表於 2007-4-5 22:14:22 | 只看該作者
Hi tt01 兄,
個鐡車架真係好正呀?  你可以試吓拿去電鍍. 個架裝好後可否post 啲相同大家分享吓哩?
我剛剛向KWS都買咗部TLT $498 真係好平. 此車定價要成24800 日元架.