RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9985|回復: 42
收起左側

新手求助

樓主| breedertank 發表於 2016-5-24 11:32:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我是新手, 小時無錢玩搖控玩具。 而家有了小朋友, 所以 9个月前在深水埗一間模型店買左隻恆X搖控消防船。
到維園玩, 玩不到, 聽說可能是銅鑼灣很多電波干擾, 故回模型店找他協助, 他說唯有改裝 2.4G,  人工費連 2.4G 搖控器+接收器 $1xxx , 因他說能保証不受干擾。
而要保留噴水功能亦須再加錢, 再多購一排充電池組, 埋單近 $2xxx , 覺得幾貴!諗住算啦, 兩个小孩玩得開心就好了!
正常玩了幾次就出事! 充好 2 電 Ni-MH 9.6V 1800mah (各充7小時) 便去玩, 誰不知玩不到兩分鐘船速就變得很慢, 再多10分鐘搖控接收時得時唔得, 走近d關機再開又得, 但速度象漂浮,再2分鐘後又唔得,噴水功能亦完全壞了,極之掃興!
請問各位專家大大,上星期一已換了新的 ESC 320A 接雙馬達 有刷電變,仍然是一樣情况!
究竟是電池有問題?定搖控器有問題?
先多謝師兄們指點迷津!
Benlikong 發表於 2016-5-24 14:22:49 | 顯示全部樓層
師兄 你有冇微信。。? 可以加我微信
CMCheng 發表於 2016-5-24 17:11:36 | 顯示全部樓層
"聽說可能是銅鑼灣很多電波干擾"...你在其他地方有無試過?如果都唔得,隻船本身應該有問題。
干擾係有可能,但可能性比較低,而且很少情況 換過地方同時間都會持續出現。
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-24 18:58:12 | 顯示全部樓層
換了 2.4G 控就玩到.
但現在問題是----> 充好 2 電 Ni-MH 9.6V 1800mah (各充7小時) 便去玩 , 玩不到兩分鐘船速就變得很慢, 再多10分鐘搖控接收時得時唔得, 走近d關機再開又得, 但速度象漂浮,再2分鐘後又唔得
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-24 19:18:25 | 顯示全部樓層
對不起 Benlikong 師兄, 我沒有微信
我的船就是你 14年 改裝的那欵, 那店只幫我改了 2.4G 搖控及電變,  那2 Ni-MH 9.6V 1800mah 電是那時加購的。謝謝幫忙。
kotaro2872 發表於 2016-5-24 19:49:53 來自手機 | 顯示全部樓層
會唔會係2隻摩打無水冷行到太熱,令電變cut電?
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-24 22:43:13 | 顯示全部樓層
kotaro2872 發表於 2016-5-24 19:49
會唔會係2隻摩打無水冷行到太熱,令電變cut電?

唔會係2隻摩打無水冷行到太熱,令電變cut電.
因為玩不到 2 分鐘就慢下來了, 而不是 cut 電
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-24 22:45:39 | 顯示全部樓層

另外想問下, NI-CD & NI-MH 是否只要都是 9.6V 就不管多少 mAh 都是一樣用呢?
充電池組能用多久才報癈?
Firebird_hk 發表於 2016-5-24 23:20:28 | 顯示全部樓層
never go this shop again
Firebird_hk 發表於 2016-5-24 23:21:03 | 顯示全部樓層
you can modify to bl motor and lipo at this price
CMCheng 發表於 2016-5-25 09:26:18 | 顯示全部樓層
breedertank 發表於 2016-5-24 18:58
換了 2.4G 控就玩到.
但現在問題是----> 充好 2 電 Ni-MH 9.6V 1800mah (各充7小時) 便去玩 , 玩不到兩分鐘 ...

我指你未換2.4G之前,有無試過,個遙控係唔係一路都有問題,還是到維園先有問題?
因為呢啲遙控,通常都係27M、35M、或40M,呢啲頻率現在好少用了,真係jam到嘅機會比以前少了很多,所以我才懷疑店員所講問題出自干擾。
如果隻船本身有問題,佢應該換隻無問題的畀你,而唔係攞去改裝。

你是否用原裝的充電機?如果是,廠方建議充多久呢?和可以玩幾耐呢?照你形容,塊電池應該未充滿,NiMH一般可以充放幾百次後效能先會明顯降低。

cyt2011 發表於 2016-5-25 10:24:06 | 顯示全部樓層
Ching, 比D内部照片睇睇,收得成仟銀,應该好勁。
Benlikong 發表於 2016-5-26 09:53:58 | 顯示全部樓層
師兄 你手頭上 拍照 2.4G控 電变 電池 及 船內部 先至有得帮你搞 我果只全部改所有 X + Y + Z = 就可以連续 玩最小個半至两個鍾 都好正常..!
Benlikong 發表於 2016-5-26 10:05:57 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2016-5-26 09:53
師兄 你手頭上 拍照 2.4G控 電变 電池 及 船內部 先至有得帮你搞 我果只全部改所有 X + Y + Z = 就可以連续 ...

http://rc-evo.com/xbbs/thread-331153-1-1.html  比你睇睇用最简单改完之后用只帯三排 2S 3500mah 25C 電池就可以玩两個鍾...帯三排去放船仔就可以玩 一日...
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-26 20:17:59 | 顯示全部樓層
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-26 22:55:27 | 顯示全部樓層

樓主| breedertank 發表於 2016-5-26 22:57:51 | 顯示全部樓層
 樓主| breedertank 發表於 2016-5-26 23:02:07 | 顯示全部樓層

Charger:每粒電充都 8 小時
cyt2011 發表於 2016-5-26 23:12:44 | 顯示全部樓層
果然係一間專業模型店
下次放船係池邊同DChing吹吓水,一定可以幫到你,
而家最簡单换左D电玩住先!
tony@@ 發表於 2016-5-27 00:37:01 | 顯示全部樓層