RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3742|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] tt01想 cheap 改金屬件一問

solid 發表於 2015-12-18 00:39:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有冇師兄知道tt01的parts同乜牌子的山寨的車架是共用的。想在淘宝買D金屬parts 改一吓。因想改造行rally。怕D膠件頂吾住。。見到hsp 94123好像有D像tt01e
965 發表於 2015-12-18 09:55:28 | 只看該作者
Let's face it... Cheap metal is not always better than plastic ... For light rally, plastic parts is not bad, more flexible... You may consider metal shaft/dog bone.
WallaceNg 發表於 2015-12-18 11:31:00 | 只看該作者
tt01 plastic is good for rally~ very durable
firesun 發表於 2015-12-18 12:02:59 | 只看該作者
好似有。你淘寶下呀 ‘東莞玲瓏’
車仔明 發表於 2015-12-18 12:12:38 | 只看該作者
C兄不如換車啦,我在JV玩TT02都被人白鴿眼看不起,現已買多架Xi Sport,TT01更加舊,放棄吧!
用你的錢買架好些小
shing317 發表於 2015-12-18 12:23:18 | 只看該作者
車仔明 發表於 2015-12-18 12:12
C兄不如換車啦,我在JV玩TT02都被人白鴿眼看不起,現已買多架Xi Sport,TT01更加舊,放棄吧!
用你的錢買架 ...

不會吧!我仍在JV玩TT01呢!樓主都可以去RCmart看吓,YR有些紅色TT01件特價中。
ckcgary 發表於 2015-12-18 14:44:45 | 只看該作者
改咗又唔係好,不如唔好改,用啲錢買過架非膠車好過,$600-$800 有入門啦,比得多啲嘅千幾蚊中級車都有幾架揀。
sean2013 發表於 2015-12-18 16:59:32 | 只看該作者
只改:
金屬直軸,前后金屬直軸杯
金屬差速杯,金屬萬向節
其他不用了
 樓主| solid 發表於 2015-12-19 01:27:02 | 只看該作者
多謝眾師兄題点。咁都係吾改。送比D friend 小朋友玩可過。等佢地玩吓車。好過打機
stevenyu2000 發表於 2015-12-19 08:18:33 來自手機 | 只看該作者
solid 發表於 2015-12-19 01:27
多謝眾師兄題点。咁都係吾改。送比D friend 小朋友玩可過。等佢地玩吓車。好過打機 ...

無錯。自己買過架。 RGT rally 車架 八百幾,好抵買
 樓主| solid 發表於 2015-12-19 15:08:11 | 只看該作者
stevenyu2000 發表於 2015-12-19 08:18
無錯。自己買過架。 RGT rally 車架 八百幾,好抵買

師兄RGT 咁像zero s 個車架嘅。係未共用parts嫁。個大減咁外露一有沙石未大鑊?
 樓主| solid 發表於 2015-12-19 15:42:38 | 只看該作者
師兄們其實現在好多車架都差不多様或其實D parts係共用的。有冇師兄手頭有d link or page 可以 check 到 嗰 list..一望落個 list 到。就可知道吾同廠及車架。原來係共用parts 的。
sfdo 發表於 2015-12-19 19:31:35 | 只看該作者
solid 發表於 2015-12-19 15:42
師兄們其實現在好多車架都差不多様或其實D parts係共用的。有冇師兄手頭有d link or page 可以 check 到 嗰 ...

睇落差不多樣,但好多野都唔可以共用。
只得 油壓、臂、C座 同 轉向杯/尾杯 同 萬向 等等 有機會共用。