RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6098|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 意外未必一定係機手責任

ghostkcleung 發表於 2015-11-29 22:56:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我琴日正喺完全無人嘅球場飛 450 Hov 機,離地 2M。
之後就係無端端有個細路從我背面衝咗入嚟,
好奇近距離睇我隻機。
整個過程由佢見到隻機到跑過嚟,唔夠 5 秒。
嚇到我要即時打舵避開佢,然後急降。

呢度好多師兄都知我道行去到邊架啦,
450 尾槳又容易掃地,結果真係輕輕掃咗一野,
橫軸無彎到。

萬一真係唔好彩,主槳劈佢一野嘅話,我入硬。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 00:08:21 | 只看該作者
咁嘅情況,我只睇到兩個責任:

1. 個細路命薄....
2. 佢老豆老母oh-9,比個細路四Q圍走,老豆老母理應被警司警介,或被判梳忽照顧兒童罪。
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-11-30 01:17:21 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-30 00:08
咁嘅情況,我只睇到兩個責任:

1. 個細路命薄....

咁嘅情況,大把手尾跟啦,
除非當時拍緊片,仲要片段係非常證明係其他人突然衝過嚟而無辦法避,
否則實係話你疏忽導致,一定插水瞓低詐死,
住一排醫院先出返嚟同你慢慢計數。

我呢邊啲叉仔,好多都四圍走四圍嘈喧巴閉老豆老母唔理架啦。
我無話佢哋個個都係,亦唔主張講種族,不過真係圍數唔少。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 01:25:34 | 只看該作者

啊...叉仔,咁無計,我都見過啲叉仔個身體可以好似彈弓咁鍾意跳去電直低下"吹風"...jesus fuxking crisis...!!!
kitkit123 發表於 2015-11-30 07:18:25 | 只看該作者
玩具呢姐.有乜好驚呀!
gundum 發表於 2015-11-30 07:42:25 | 只看該作者
細路命薄,係人講的說話?無人性先會咁講,你D仔女比你玩機劈中,你仲會唔會咁講,高手,不過到時高手又會話架機廢失控,垃圾機,責任永遠不在自己。(我聲明自己唔現無人機,但一路睇到某高手永遠只會踏低人抬高自己,今次仲講風涼話,先要插佢兩野)
恆.com 發表於 2015-11-30 09:19:53 | 只看該作者
我做左咁耐cd rom  都唔覺得solaris8x86師兄講野係正常過,
其實球場有人都唔應該玩囉,去d無人行過既空地放機算啦
整親人自己都過意唔去,不論係唔係細路仔錯都好,直昇機殺傷力太大,實流血收場.
hing830 發表於 2015-11-30 09:21:59 | 只看該作者
師兄你在球場玩,好像不太好,當真的有其他人走來,有可能心急回避?急速下降?導致控制不好而有事發生,在此話聲玩機人士,應有口得,如真的傷到人自己都不好受。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 09:30:16 | 只看該作者
恆.com 發都唔覺得solaris8x86師兄講野係正常過,

Haha... 足之有心水清嘅人出現明白我...
solaris8x86 發表於 2015-11-30 09:32:50 | 只看該作者
gundum 發無人性先會咁講

haha... 連你都開始明白我...

>>>>你D仔女比你玩機劈中

呀呀,而家生啲仔女出嚟,佢咃大個後只會係畢業時掟紙飛機或用"囉友"向住鏡頭行畢業禮,如此用十幾廿萬係大學養佢咃培育成一個社會敗類,倒不如及早交由電直屍兄決定命運,咁可能對社會更有貢獻...

>>>插佢兩野

你嗰度仲得唔得架?.... 唔怕話你知...其實我已經係"嗰個世界"嘅人嚟架.... 多謝曬你主動獻出童子身...

>>>>但一路睇到某高手永遠只會踏低人抬高自己

其實係啲人覺得自己無用,見到好過自己嘅嘢就會覺得被踏低....心理上產生自悲感,自然心理現像,我身邊成日都有衣類人出現,上個禮拜六又有兩個...。係我嘅小聰明才能唔好...我真係無人性...但美麗不是罪行...所以我好想盡快死係電直之下 (kitkit123揾日有時間唔該幫手搞掂我...)

solaris8x86 發表於 2015-11-30 09:42:07 | 只看該作者
hing830 發
在球場玩,好像不太好,

其實好多屍兄都會在球場無人時hold吓機,係好普通嘅事。因為可以玩電直嘅地方實在太少,而玩法又受地方限制,同無人機唔同,可以隨時放出海三丶兩公里有地方飛,我了解,甚至有啲屍兄慘到要偷雞係橋低hold機練習,慘.....佢地好可憐。
法師傅 發表於 2015-11-30 13:47:33 | 只看該作者
正經講 , 襯球場無人玩機仔唔係無問題 , 而係大家都習慣左咁樣做 ,
一直無事就代表理所當然 , 社會就係咁 , 好多灰色位比大家 !!!
無人嘅球場唔代表永遠無人 , 有人沖入黎都有佢自由 , 自由活動0既地方 , 大家玩咩都執生 ,
好多公眾活動地方都會講明只可玩咩 / 唔可玩咩 ,
正常球場玩咩遙控都唔得架啦 , 有人入黎有咩冬瓜豆腐 , 衰硬 !!!
tkwcrash 發表於 2015-11-30 14:20:44 | 只看該作者
意外未必一定係機手責任 , 但機手有責任避免意外發生
solaris8x86 發表於 2015-11-30 14:41:26 | 只看該作者

Sorry, 只能夠講係一般屍兄嘅一般論,我覺得現實係你當刻是否運滯,你睇,佢走去無人嘅球場都可以有人忽然走出嚟去送死。佢係動機上明顯已盡量避免咗意外,但佢有無運之中嘅幸運,能夠掌握無運之中嘅幸運,都叫做係技術嘅一部分。
chui 發表於 2015-11-30 15:42:14 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-30 14:41
Sorry, 只能夠講係一般屍兄嘅一般論,我覺得現實係你當刻是否運滯,你睇,佢走去無人嘅球場都可以有人忽然 ...

師兄真係講得好有道理,但如果我個仔响一個唔比玩rc公園而比rc受傷,我真係會監生打能死你咁啦,明未?係冇道理傢!呢個世界唔係咁多人好似你咁得個9吹。
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-11-30 18:11:55 | 只看該作者

嘩!收工返嚟望吓,又筆戰。

我嘗試吓搵把尺去量度,
無話企邊一方,中立嘅
如果人哋個仔俾我隻機劈一吓,
我就要俾人哋老豆老母打死,
而唔需要再講道理嘅話;
咁我好地地 HOV 緊機嗰陣,
有人過嚟搞搞震而我又避得開,
咁我又係咪可以吊到佢老豆老母扑街先?
無錯,球場的確係話明唔飛得,但討論呢件事嗰陣,球場呢個 term 唔係非黑即白囉。
但係無話唔飛得嘅地方,
好多時都危險過球場好多,
所以我一直選擇球場。

但亂咁衝埋嚟嘅人,係咪真係完全無責任呢?
當然呢個係細路,所以無得同佢計;
如果換轉一個處境,係一塊 10MX10M 嘅空地,
而走埋嚟搞事嘅,係心智成熟嘅成年人,
咁又點睇?

solaris8x86 發表於 2015-11-30 18:45:59 | 只看該作者

支持無腦嘅人用武力解決所有問題!!! 但大前題係...你係咪夠一個真係想死嘅人打....
solaris8x86 發表於 2015-11-30 19:02:58 | 只看該作者

你放心喇,依個時代略為有少許身體觸碰吓都要留案底坐監,佢坐咗監,邊個養佢個仔哎? oh-9無腦先至會有此類幻想行為 (EQ低),仲有哎,佢為咗同人係玩具上有過節而留案底影響長期工作收入無人請丶出入境外國又有困難,係困擾佢日後與家人一世嘅問題嚟嘅,連佢老婆都會怪話佢oh-9喇。正"慈兒多敗父"...ha... (依句連自己都覺得用得幾好)。

所以話,玩具問題,玩具解決。想玩具問題,武力解決嘅,吾該你直接寫咗休書先,再亙量下自己係咪有料有本錢真係打得。

138168 發表於 2015-11-30 19:16:58 | 只看該作者
其實兴趣玩乜, 应到專屬塲地(合法)玩, 否則出事就手尾長, 法律永遠保護第三者....
例如 你中意玩方程式賽車, 半夜到旺角行幾轉得唔得? 比人撞到边个賠.
        鐘意騎馬, 到馬路去跑吓, 得唔得? 係未要清塲比你玩?
        就算玩RC也应到專屬塲地玩, 有安全法則保障.....
人命関天, 唔係你講就得, 撞死佢, 可能一筆搅惦, 撞唔死佢, 手尾長, 哈! 佢可能長大後做唔成總書記, 领導人咁点計算呀    
solaris8x86 發表於 2015-11-30 19:30:47 | 只看該作者

>>>>法律永遠保護第三者....

啊黃蜂兄呀,我無記錯你個人好似仲係澳洲,你嗰啲理論係咪澳洲用開架? (定係你已靜雞雞反咗香港哎?),我哋香港上個禮拜六新聞X視至播出香港法律係引領市民上當入獄嘅陷阱。個case講第三者好市民會被法律程序引領入獄,做成冤案.....。