RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 15070|回復: 38
收起左側

電腦火牛改做叉電牛<有改 SONY PS3 電源板圖>

chungms1139 發表於 2015-9-21 13:28:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

不是教學,如要動手,請要有相關知識才可,免生意外

話說今朝同事話要去買 12V 牛俾叉電機用,佢用開果隻成 2X 年前出唔知乜星出的牛瓜左,我話唔使買,幫你改隻火牛俾你用,15A 夠唔夠用,話夠用,電腦牛我大把,改隻俾你啦。
 樓主| chungms1139 發表於 2015-9-21 13:32:41 | 顯示全部樓層
17A 輸出時跌 0.3V 到 11.7V,可接受,起貨
rk2 發表於 2015-9-22 10:44:10 | 顯示全部樓層
good job. 物盡其用。
RGM-111 發表於 2015-9-22 10:57:58 | 顯示全部樓層
正, 舊物利用,  我鍾意C兄 個粒"瓦攙玉"
如果AC部吩有獨立開關, 我直頭 捍 死PS_on 落 Ground
 樓主| chungms1139 發表於 2015-9-22 12:44:07 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2015-9-22 10:57
正, 舊物利用,  我鍾意C兄 個粒"瓦攙玉"
如果AC部吩有獨立開關, 我直頭 捍 死PS_on 落 Ground ...

ps_on 已直 short to ground

樓主| chungms1139 發表於 2015-9-22 12:45:47 | 顯示全部樓層
瓦攙玉 係d 舊電熱水器拆落,隨手羅來用
abcdef 發表於 2015-9-22 22:48:21 來自手機 | 顯示全部樓層

我都用開電腦牛,勝在有很強的保護電路機制;工業牛就不切有了。
firesun 發表於 2015-9-23 22:09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

我都係用電腦牛~好過跟差機果d牛N倍不過ching 有心機把線材連根拔起

樓主| chungms1139 發表於 2015-9-24 12:40:48 | 顯示全部樓層
我最鐘意用 SONY PS3 內置牛改,全新正貨淘佬貨,40 人仔,12V32A 輸出無腳軟,街買所謂的大廠出過千蚊的工業用火牛都要行埋一邊
agnesleung99 發表於 2015-9-25 08:32:04 來自手機 | 顯示全部樓層
C兄,點試到17A呀?
 樓主| chungms1139 發表於 2015-9-25 12:55:37 | 顯示全部樓層
agnesleung99 發表於 2015-9-25 08:32
C兄,點試到17A呀?

假負荷
 樓主| chungms1139 發表於 2015-9-25 12:59:51 | 顯示全部樓層

100~200A 都係咁試,利用鎢絲特性,重可以試埋電池突爆發 C 數

agnesleung99 發表於 2015-9-25 13:21:18 | 顯示全部樓層
chungms1139 發表於 2015-9-25 12:59
100~200A 都係咁試,利用鎢絲特性,重可以試埋電池突爆發 C 數

thX

如果一個50w胆=幾多A??
 樓主| chungms1139 發表於 2015-9-25 13:36:56 | 顯示全部樓層
agnesleung99 發表於 2015-9-25 13:21
thX

如果一個50w胆=幾多A??

DC 定 AC, 幾多 V
agnesleung99 發表於 2015-9-25 17:12:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Dc 12v
 樓主| chungms1139 發表於 2015-10-4 11:32:35 | 顯示全部樓層

理論上是 50W/12V=4.17A
鎳鎢線係常溫下電阻好低,以我手頭上的 100W/12V 車頭大燈計,冷電阻約 0.25歐,通電後約 2歐。
agnesleung99 發表於 2015-10-4 12:21:54 | 顯示全部樓層
chungms1139 發表於 2015-10-4 11:32
理論上是 50W/12V=4.17A
鎳鎢線係常溫下電阻好低,以我手頭上的 100W/12V 車頭大燈計,冷電阻約 0.25歐,通 ...

thx
完成
 樓主| chungms1139 發表於 2015-10-4 13:41:23 | 顯示全部樓層
電壓降稍為多左,隻牛 12V 出幾多 A ?
solaris8x86 發表於 2015-10-7 23:44:26 | 顯示全部樓層
我今個月內一共死左3隻RC火牛 (其中兩隻係SkyRC 30A,另一隻係Taobao $80元 40A貨),一怒之下,今日學ching又改用電腦牛試下,希望佢唔好再咁易死啦。

我將佢所有3.3v, 5v線都拔除,再換上14AWG矽膠線 (55A)於12v PCB出電位上,隻PC"牛仔"只有12v 25A,平日叉電最多只用10A左右。

PC Power Supply for RC (12v 25A) 003.JPG
PC Power Supply for RC (12v 25A) 004.JPG
PC Power Supply for RC (12v 25A) 001.JPG
PC Power Supply for RC (12v 25A) 002.jpg
 樓主| chungms1139 發表於 2015-10-8 09:58:00 | 顯示全部樓層
Good job