RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 16619|回復: 46
收起左側

千里條條去買野,攪到好吾開心

tonyho88888 發表於 2015-9-17 21:28:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

近日千里條條幫朋友去好景萬里買野,入去見到包零件$2X,但好似有D吾同
於是用部电話影張相問凊楚朋友先買,点知老細出声影咩野,
你立即比部电話我De|ete左佢,我即時say sorry同吾想比部电話佢,
於是我自己係佢面前De|ete左,但係佢仲要叫我比佢check下部电話
叫我証明張相真的De|ete,跟住我同佢講点証明呀?
心想坐車來回都用左$幾十元過黍買野,冇為空手而回,件零件都係$2X
最後比錢都買左,跟住相影張相比朋友睇
点知老細又出声,都話吾比影囉!
吓...我買左都吾影得?要影出門口先同比返張銀碼我先!

点解呢??????
魚蠢 發表於 2015-9-17 22:43:47 | 顯示全部樓層
咁你下次買左返屋企先影,睇下佢點吹得你脹
sam0724 發表於 2015-9-17 23:34:33 來自手機 | 顯示全部樓層
其實唔好講賣模型,有d零售鋪都唔俾影相架啦,你下次應該問下老闆我可唔可以影張相俾fd 睇下驚買錯,佢唔俾都無辦法!!
sean2013 發表於 2015-9-17 23:38:56 | 顯示全部樓層
樓主幾多歲?我估係中小學生,購物無經驗,無經批準話影就影
唔識做 發表於 2015-9-18 09:00:36 來自手機 | 顯示全部樓層
當左自己屋企想點就點
khho01 發表於 2015-9-18 09:58:40 | 顯示全部樓層
C-HING
下次問咗老闆,..萬X
比唔比影相先,
唔比就算...
廣華街又唔指佢一間,
佢D生意唔休做...
門口望吓就算....再見

arigato 發表於 2015-9-18 10:52:46 | 顯示全部樓層
在人地店舖內影相,禮貌上最好得到店員或店主同意,先可以有所行動. 吾係話你想影就影,如果你事先有同老闆事先聲明,正常吾會發生這次不愉快經歷.
gundum 發表於 2015-9-18 12:33:56 | 顯示全部樓層

老實講我唔覺得老闆有問題,上面幾位師兄都講左事先問了老闆比唔比影便不會發生這次的事,樓主連基本禮貌都無做,就話人地,似乎是本未倒置。萬里,老闆都算係咁,我去買野,有野問,佢都肯答我,相比起其他模型舖態度已經算好了。
RCandylau 發表於 2015-9-18 14:13:49 | 顯示全部樓層
師兄你不如KWS逐間影左再出報告,可能影完在廣華醫院了
車仔明 發表於 2015-9-18 15:44:28 | 顯示全部樓層
gundum 發表於 2015-9-18 12:33
老實講我唔覺得老闆有問題,上面幾位師兄都講左事先問了老闆比唔比影便不會發生這次的事,樓主連基本禮貌都 ...

( 萬里,老闆都算係咁,我去買野,有野問,佢都肯答我,相比起其他模型舖態度已經算好了。)
乜你認為去買野,有野問,佢都肯答 , 系好難得的事嗎? 令你非常感動嗎?

好一句 : 佢都肯答

即是話一般系有問不答才是正常的

下次我又去萬里影相 , 免費幫個老細拍照 一個仙都不收他的
問題系佢知唔知我影左佢相;P

車仔明 發表於 2015-9-18 15:48:10 | 顯示全部樓層
我相信你不是無禮貌 , 而系條友本身就系串 , 待客態度差 , 我曾經同朋友仔都買野 , 朋友仔好多野唔識 , 問一問佢 , 點知條老細On居居咁樣 , 答我朋友仔兩個字 : 唔知
gundum 發表於 2015-9-18 16:07:54 | 顯示全部樓層
車仔明 發表於 2015-9-18 15:44
( 萬里,老闆都算係咁,我去買野,有野問,佢都肯答我,相比起其他模型舖態度已經算好了。)
乜你認為 ...

你鍾意啦,你去玩野無人阻你,大家平心而論,實事求事。
skyhawk 發表於 2015-9-18 16:29:38 | 顯示全部樓層
同行如敵國, 好多老細最怕比人抄價, 或比人抄咗價再告上代理..    所以咁緊張
JKC710 發表於 2015-9-18 16:38:41 | 顯示全部樓層
而家零售已經唔同左, 應該以客為先.
如果業界仲抱住呢種"待客之道", 咁遲早俾網店取代.

而家RC鋪都搬到散哂, 去KWS同我去RC媽或ONLINE SHOPPING無咩大分別.
khho01 發表於 2015-9-18 16:44:44 | 顯示全部樓層
其實!眞是好難講..邊間好...
我都試過入去睇嘢,
當時佢有2個 Friend 正試玩架新車,
吹下水問左佢幾句,
但只答你一句 (無),
唉算啦!佢地都唔休做,
下午2,3點都唔開舖!
大家平心靜氣。。唔去(萬里),
去第2間羅。。最緊要開心

車仔明 發表於 2015-9-18 19:39:14 | 顯示全部樓層
khho01 發表於 2015-9-18 16:44
其實!眞是好難講..邊間好...
我都試過入去睇嘢,
當時佢有2個 Friend 正試玩架新車,

萬里果位阿叔老闆系咁架,答人好冷漠,一個字“無“
而佢隔離的車中樂答人的語氣好好多,由其是無乜頭髮果位,高大果位高Ok
 樓主| tonyho88888 發表於 2015-9-18 21:27:32 | 顯示全部樓層
JKC710 發表於 2015-9-18 16:38
而家零售已經唔同左, 應該以客為先.
如果業界仲抱住呢種"待客之道", 咁遲早俾網店取代.

師兄發覺上網係平D仲有D包郵,就算要郵寄都係$1文幾毫!仲有D可以面交,
吾使白行,坐車來回都要$4X元,分分鐘去到冇貨,車錢都白比
以後都係上網買算!
JKC710 發表於 2015-9-18 23:44:18 | 顯示全部樓層
tonyho88888 發表於 2015-9-18 21:27
師兄發覺上網係平D仲有D包郵,就算要郵寄都係$1文幾毫!仲有D可以面交,
吾使白行,坐車來回都要$4X元,分分 ...

1DD啦, 之前日水低, 去日網買孖星野連代購手續或運費都比香港平, 香港有時1對8, 佢又當十算, 到1對6點幾, 佢都依然係十算咁上下, 搵9笨柒.

好, 我當你燈油火爉鋪租人工, 再另加體諒你RC咁冷門都開間鋪, 心甘情願比多一百幾十不等當支持下本地RC零售行業.
但入到黎{banned}{banned}, 問多句都唔願答, 影張相又當賊辦, 唔L係咁掛, 算係點先?

而家去KWS只係當順路落MK行下咁解, 除左極X係價錢相宜D之外, 其他地鋪RC店都開始無吸引之處.

買野=要睇面色, 條數唔L係咁計丫嗎.

965 發表於 2015-9-19 00:16:28 | 顯示全部樓層

以香港來講, 個老細冇錯, 你見佢地從來冇係呢度或 Facebook post 價錢, (unless special sale ) 就算打電話去問, 都係叫你去鋪面講.
當然,個老細一定吾係好禮貎 ga la ....

好多 shops in HK 都吾比映相, esp price....

北美就吾同.... : (
RCandylau 發表於 2015-9-19 00:23:18 | 顯示全部樓層
Rcmart.com