RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2866|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如何改變單槳單舵船仔轉向其中一邊不靈活的問題?

python 發表於 2015-8-31 11:25:11 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄們,小弟砌咗隻單槳單舵的船仔,螺旋槳係反時針方向旋轉的,船仔轉左彎好順的,盡油轉都得。但係轉右彎就直指,打盡舵都冇用,大油就發生這種情況,除非收細油。以我觀察,可能係船向右傾側時螺旋槳轉接近水面而且舵即使打盡了但因為也是接近水面,舵效減弱。唔明白為何轉左點解沒有如此情形呢?有冇改變辦法呢?見到有的快艇個舵係偏左或右不是正中的,是不是用來抵消這個不足的呢?多謝指點迷津。
joeleung 發表於 2015-8-31 21:23:57 | 只看該作者
不太明白你所遇到的問題, 又左又右頭都暈, 估計是高速時明輪效應加劇掛,  行慢D, 改孖車, 加水翼等等等等去抵消, 無玩快船, 只知o甘多
pui4yip 發表於 2015-9-1 00:02:58 | 只看該作者
例如你用右舵轉右,舵會入水來轉彎,但係相反用左舵轉左,舵入水位不夠深變成轉彎比較難轉
 樓主| python 發表於 2015-9-1 00:15:59 來自手機 | 只看該作者
pui4yip 發表於 2015-9-1 00:02
例如你用右舵轉右,舵會入水來轉彎,但係相反用左舵轉左,舵入水位不夠深變成轉彎比較難轉 ...

就係咁喇,其實我唔想隻船傾側太多。但係一般物理定律係愈高速愈需要傾側得多,揸電單車一樣的道理。
 樓主| python 發表於 2015-9-1 12:44:58 來自手機 | 只看該作者
joeleung 發表於 2015-8-31 21:23
不太明白你所遇到的問題, 又左又右頭都暈, 估計是高速時明輪效應加劇掛,  行慢D, 改孖車, 加水翼等等等等去 ...

其實收慢先轉彎係冇事的,只是見左彎可以盡油掟咁右彎都想盡油掟嗟
pui4yip 發表於 2015-9-1 23:47:34 | 只看該作者
主要係舵離水接觸不到水面,如果想左右彎都轉到試下用中間舵
 樓主| python 發表於 2015-9-2 15:04:11 來自手機 | 只看該作者
我隻小艇只有一個舵,就在中間位置,現在我知點解D快艇行三車三舵,左右兩個舵在掟彎時起作用。下次改船我知點改喇,多謝師兄們
pui4yip 發表於 2015-9-2 17:42:31 | 只看該作者
唔駛客氣
 樓主| python 發表於 2015-9-5 10:06:50 來自手機 | 只看該作者

只能留待下一隻船造雙車雙舵喇,現在的要拆開改可能會整爛收場,唯有叫自己轉右彎必須收油減速先轉,左彎就盡情掟啦
http://youtu.be/APXhsiO1xN0

樓主| python 發表於 2015-9-5 12:49:03 | 只看該作者
jzs161r 發表於 2015-9-5 12:25
另一邊放電,重少少壓返住得嘛?

電放在船頭,沒有位走喇。

樓主| python 發表於 2015-9-6 21:12:34 | 只看該作者
最後我整大個舵,插入水深D,個彎好DD.