RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: SuperPanda
收起左側

啓德跑道公園放車被趕

henry_lok 發表於 2015-8-27 20:22:50 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-8-27 08:10
ching 你 copy 我 post 内文帶去玩車就天下無敵 ,
但玩車時唔好影響其它人。
...

thx ching
warehouse 發表於 2015-11-6 23:58:08 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-8-25 14:52
查詢公園及沙灘可否玩遙控車 (檔案編號:2-396369063)

有關上述個案,就關於陸上場地方面,康樂及文化事務 ...

ching,我今日去寨城公園玩電車保安唔俾玩,會否樓上康文署電郵內容不包括寨城公園,請賜教。
wingx2 發表於 2015-11-7 02:33:54 | 顯示全部樓層
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1106_00822_001.html
石鼓壟道遊樂場禁玩遙控車 康文署標準不一
nteast 發表於 2015-11-7 06:42:17 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-11-6 23:58
ching,我今日去寨城公園玩電車保安唔俾玩,會否樓上康文署電郵內容不包括寨城公園,請賜教。
...

ching 你印張信比佢睇 , 睇完佢就收聲啦 .
warehouse 發表於 2015-11-7 11:18:44 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-11-7 06:42
ching 你印張信比佢睇 , 睇完佢就收聲啦 .

ching,當時我有俾保安睇,但佢話門口有告示牌不能玩遙控車,我睇又真係有告示牌喎。
 樓主| SuperPanda 發表於 2015-11-7 12:52:30 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-11-7 11:18
ching,當時我有俾保安睇,但佢話門口有告示牌不能玩遙控車,我睇又真係有告示牌喎。
...

跑道公園都有告示牌,我專登再去玩show封email比佢地睇,跟住條友就打電話問上要頭之後話比我玩.... 但係就一路
 樓主| SuperPanda 發表於 2015-11-7 12:57:39 | 顯示全部樓層
....走黎distrube你,又話走上草地唔得,又話整到植物.... 走果時忍唔住鬧條八婆佢地管理不善,上下溝通有問題,阻止市民享有應有權利
reading 發表於 2015-11-7 16:49:38 | 顯示全部樓層
Some related RC news in Oriental Daily today!
warehouse 發表於 2015-11-7 19:47:12 | 顯示全部樓層
reading 發表於 2015-11-7 16:49
Some related RC news in Oriental Daily today!

謝reading ching,剛看過羅ching的經歷,解禁場地都唔俾玩,就算俾都處處突登留難,想你玩到冇引以後唔去,內文禁玩之11處場地也唔見有寨城公園喎,但這公園掛告示牌唔准玩?信康文署文件抑或信場地管理員?

nteast 發表於 2015-11-7 22:10:08 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-11-7 19:47
謝reading ching,剛看過羅ching的經歷,解禁場地都唔俾玩,就算俾都處處突登留難,想你玩到冇引以後唔去 ...

ching 你會幾時玩 , 通知聲我陪你一齊玩
warehouse 發表於 2015-11-8 14:08:09 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-11-7 22:10
ching 你會幾時玩 , 通知聲我陪你一齊玩

多謝nteast ching 挺力協助及各ching關注,剛去影了些相,順便同保安講康文署資料之11處禁玩遙控電車並不包括寨城公園喎,佢話最新資料已列為禁區,反而話我的資料outday,唉!

九龍寨城公園

九龍寨城公園

請勿在場內玩遙控模型車

請勿在場內玩遙控模型車

請收起遙控模型

請收起遙控模型

nteast 發表於 2015-11-8 14:27:17 | 顯示全部樓層

ching 問反佢幾時列為禁區 , 有無登報發放消息比市民知 , 抄低個保安資料 , 最方便打1823去查吓 , 佢見你驚就大你啫 .
就算改咗例咁耐 , 佢地公園啲牌都無变過 ,叮......
 樓主| SuperPanda 發表於 2015-11-8 15:22:04 | 顯示全部樓層
無錯,佢地好鐘意大人,抄佢牌佢就會縮
藤井樹 發表於 2015-11-9 23:05:35 來自手機 | 顯示全部樓層
話說小弟個日係慈雲山有類似經歷,上星期五下午6點到係單車公園見到個極限運動場好鬼正又無人用心諗想入去飛下小buggy,點知鎖左門,問個呀姐話想參觀下,佢話唔係進行相關活動同無戴頭盔係入都唔得!?後來佢call佢個呀頭就話個到總之唔係玩極限運動入都唔比入!?最後我打比1823又係留電話,明明我記得好多師兄post過滑板場之類地方飛buggy,點知我連入去影張相都唔比!
warehouse 發表於 2015-11-9 23:48:03 | 顯示全部樓層
藤井樹 發表於 2015-11-9 23:05
話說小弟個日係慈雲山有類似經歷,上星期五下午6點到係單車公園見到個極限運動場好鬼正又無人用心諗想入去 ...

ching,2014年1月東方日報及王國興議員都有報導,看完新聞以為有好日子過,但都差不多2年,仍然有很多公園不執行解禁,都唔知要甚麼人出面康文署才處理。
轉載http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140106/00176_048.html

藤井樹 發表於 2015-11-10 06:32:42 來自手機 | 顯示全部樓層
我已經無講係玩遙控車,只係想入去睇下,講真我行入去睇下為何需要戴頭盔?極限運動不歡迎觀眾嗎?若然該場地他日有比,咁作為觀眾又係咪要戴頭盔先睇得?我經常行過個到都係無人用(長期鎖住)
SimonABC 發表於 2015-11-10 07:43:41 | 顯示全部樓層
選舉期到捉D政棍議員去做嘢啦