RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7830|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>200小四軸機架<>開箱砌機文相片分享

法師傅 發表於 2015-7-23 14:29:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

<> 愈玩愈細 @ TAROT mini 200

樓主| 法師傅 發表於 2015-7-23 14:30:17 | 只看該作者

<> 開箱砌機文

# 開箱 ? 就係咁簡單 , 機架就係得幾塊板 & 少量配件
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-23 14:31:22 | 只看該作者

<> 組件清單

機架 : Tarot 迷你200穿越机机架
飛控 : mini cc3d飞控
電變 : 乐天10a电调
摩打 : 银燕1806 kv2280
鏡頭 : TAROT FPV 600TVL
圖傳 : aomway mini 200mw
電池 :
雷鹏 运动系列 11.1V 1300mAh 锂电池
槳 : ATG5040 / FC 5045

樓主| 法師傅 發表於 2015-7-23 14:32:06 | 只看該作者

<> 相片及視頻分享
zenhoho 發表於 2015-7-23 14:36:08 | 只看該作者
Support !
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-24 12:54:01 | 只看該作者
開箱砌機文 及 組件清單 已更新 !!!
frank9394 發表於 2015-7-27 16:26:44 | 只看該作者
飛行時間如何 ? THANKS
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-27 16:32:23 | 只看該作者
frank9394 發表於 2015-7-27 16:26
飛行時間如何 ? THANKS

用 ATG 5040 + 雷鹏 运动系列 11.1V 1300mAh 锂电池 ,

機上BB SET 3.6V叫  , 飛9分半鐘左右

frank9394 發表於 2015-7-27 16:37:36 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-27 16:32
用 ATG 5040 + 雷鹏 运动系列 11.1V 1300mAh 锂电池 ,

機上BB SET 3.6V叫  , 飛9分半鐘左右

停飛3.8V ? 係就好到爆, 成本如何 ? 方便的話POST出來OR PM 小小弟參考. THANKS
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-27 17:18:57 | 只看該作者
frank9394 發表於 2015-7-27 16:37
停飛3.8V ? 係就好到爆, 成本如何 ? 方便的話POST出來OR PM 小小弟參考. THANKS

3.6V BB叫就落地 , 大約3.7-3.8咁上下 !
飛到悶 , 可惜地面無DVR , 無錄影 ...

成本如何 ?
我唔少材料本身有 , 新舊交雜  , 有組件清單 , 自己睇睇 ~

===

機架 : Tarot 迷你200穿越机机架
飛控 : mini cc3d飞控
電變 : 乐天10a电调
摩打 : 银燕1806 kv2280
鏡頭 : TAROT FPV 600TVL
圖傳 : aomway mini 200mw
電池 :
雷鹏 运动系列 11.1V 1300mAh 锂电池
槳 : ATG5040 / FC 5045

frank9394 發表於 2015-7-27 17:20:32 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-27 17:18
3.6V BB叫就落地 , 大約3.7-3.8咁上下 !
成本如何 ?
我唔少材料本身有 , 新舊交雜  ,

THANKS ! 大哥
 樓主| 法師傅 發表於 2015-8-3 17:57:25 | 只看該作者
終於炸甩鏡頭了 !!!
細有好處 , 週圍穿插一D之前覺得過唔倒0既位 ,
同一個場感覺比250-280 0既機好似多左位飛 XDD

操左幾日 , 炸左十次八次 , 鏡頭安裝板甩左 , 睇真係連銲接金屬片都甩埋 !!!
即係無得再銲 , 要用膠水 OR 其他野固定 , 打算用AA + 大大PAT萬能膠試下 ...

可惜圖傳無DVR , 幾精彩都係得個UP字 XDD

呢架野過下手癮0既好 , 又輕又細 , 不過大風唔好玩 , 好飄 !!!

tspeed 發表於 2015-8-4 09:55:03 | 只看該作者
有無玩過145size
KooLio 發表於 2015-8-4 17:13:31 | 只看該作者
tspeed 發表於 2015-8-5 01:49:40 | 只看該作者
淘宝商品:Hermit 145 微型无刷FPV多轴 http://b.mashort.cn/S.Li2HV?sm=bd4f43 (复制此信息,再打开新版手机淘宝,可直接访问此链接)
 樓主| 法師傅 發表於 2015-11-3 11:31:39 | 只看該作者

講到細機 , 近排愈出愈多款 , 最衰就係QAV出左 180 / 210 , 攪到滿成風雨 XDD
都話左隔離飯香 , QAV180/210呢種加厚一件過底板設計 , 其實成年前TAOBAO都有出現過一陣 ,
不過當時國內好多人都覺得電變無得收係機身又呢樣果樣炸斷臂要成塊換好麻煩 , 所以好快就消失左 ...
家陣鬼佬翻炒用3k碳板 , 搵幾個高手示範完就大熱全世界 (中國) , 呵 ~

>> CHARPU @ QAV210

>> SKITZO @ QAV180

小弟都忍唔倒手 , 岩岩都係TAOBAO入左隻 "平民版" QAV180 , 同樣係3mm厚3k碳板 ,

打算2204摩打20a電變玩4s 1000-1300 , 得閒砌好再分享下

chung212 發表於 2015-11-4 16:21:42 | 只看該作者

我都買左里架,奶哂野
里個重量和動力
推4吋槳好曬電
不暴力飛4分鐘,暴力三分鐘
都係210用5吋槳最平均
chung212 發表於 2015-11-4 16:26:29 | 只看該作者
2300kv推4吋槳唔夠轉數
1306 3100kv又推唔起咁重既機
 樓主| 法師傅 發表於 2015-11-5 10:26:22 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-11-4 16:21
我都買左里架,奶哂野
里個重量和動力
推4吋槳好曬電

未砌就比你打沉左 XDD

係架 , 180用4吋 比210 用5吋動力上係差DD , 所以明顯210多DD人玩 (YOUTUBE上)
唔係點會有隻達人CHARPU 210版吖

不過你話飛得3-4分鐘又少左DD , 識幾個網友玩緊可多分幾鐘 XD
不如講下你用咩SPEC / 咩電分享下吖 ~

chung212 發表於 2015-11-5 16:11:06 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-11-5 10:26
未砌就比你打沉左 XDD

cc3d
sunnysky1806
樂天10A
3s1500/25C
起飛重量420g
小小暴力飛三分鐘,落黎check電壓3.8-3.81