RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

B6AC V2 用幾多 A 才可义滿 格氐 11.1V 2200MAH 25C

樓主| cs1 發表於 2015-5-31 11:26:08 | 只看該作者
謝謝啊甘師兄,我買過好多行貨不同品牌產品及配件,超過半數都係品質問題要退換,今次又要花時間花盡精力又如何向店舖解釋,又無辜辜走一次。(己經每次比多小小買行貨) 搞仲多過去玩幾倍。
啊甘 發表於 2015-5-31 11:54:51 來自手機 | 只看該作者
换牌子試下
啊甘 發表於 2015-5-31 11:59:47 來自手機 | 只看該作者
其實玩車單一件2cell 平衡一次  机本上以後都唔洗平衡
 樓主| cs1 發表於 2015-5-31 22:21:45 | 只看該作者
謝謝啊甘及幾位師兄指教小弟 , 今午帶 B6AC V2 到店鋪用該店 2S 5000MAH (  係 2S )

用 20 分中 6A , 快速义電測試 , 結果是 2S A 4.19V  B  4.20V , 店方解識好的電池才能做到平衡义 ,

應該新電池就要用 B6AC 平衡义才有用 , 至於 3S 平衝點要一致係難小小 , 3S 要一致平衡係比 2S 困難

係事實 , 最非用選好的電池品牌及第一次一定要用平衡义機 , X氏距冇賣 , 至於品質也不平論 .
 樓主| cs1 發表於 2015-5-31 22:35:59 | 只看該作者

店方建議如 LIPO 電壓如之前其她义機义用過幾次又希望差回每 S 有 4.17 V -4.20 V 試試不用平衡义 , 直接用 正負义不接平衡插,

一樣可充至誤义較接近之平衡方法 . (  B6AC 測試是正常未有問題 ) 可正常用 .
啊甘 發表於 2015-6-1 07:17:53 來自手機 | 只看該作者
我自己覺得格仕电 好好用  真材實料  之前玩电直用哂格仕  又唔貴
 樓主| cs1 發表於 2015-6-2 00:21:53 | 只看該作者

啊甘師兄 , 明白 , X 氏應該在爬文過往不應會差 , 不過四支不同品牌 LIPO 用開平價 B 3. 每次都達

每 S , 4.17 - 4.20 .   

B6AC  V2 反而快一倍义完 , 反而每S 差距不一 , 义不滿 , 每S  4.13V - 4.17V , 最重要反而是

((  3.18V 至  4.19V -4.20V 真實可用到的時間電量 , 當中祗承餘有 70 % 可取用  ))

尾段近半 LIPO 電量反而小了一半嗎 ?

由  B3 換 B6AC V2 目的原意可以由 4.17V - 4.19V  4.20V 拉近及平均充滿 , 現反而仲差過 B 3 .

啊甘 發表於 2015-6-2 09:02:32 來自手機 | 只看該作者
我看是叉机精度問題
firesun 發表於 2015-6-13 14:46:26 來自手機 | 只看該作者
用舊三星手機座充,DIY成獨充,每次都準確4.2V,精準過B6
 樓主| cs1 發表於 2015-6-13 17:52:30 | 只看該作者
firesun 發表於 2015-6-13 14:46
用舊三星手機座充,DIY成獨充,每次都準確4.2V,精準過B6

B6AC V2 經多次測試顯示屏確實是 12.5v 3S A 4.19v-4.20v   B 4.20v   C 4.20v .

每次試用三個同款$38.   BB CALL  唯電壓量只有 3S  A 4.15 v   B 4.17v   C  4.19v ,  

之前爬文中留意到  B6AC  在RC 巿場平宜又可靠又確是商舖推介的高性價比產品所以試買入取代 B3 熱量高充電時久等之問題 .
 樓主| cs1 發表於 2015-6-13 17:59:11 | 只看該作者

剛剛買入二支格氏  11.1V 3S  30C  4000MAH  LIPO , 二星期內試充 , 原電壓 11.4v A 3.81v  B 3.81v

C 3.81v  ,  可能會用 1A - 2A 測試全新格氏能否平衡充滿而  BB CALL 又可接近測到每S 4.19-4.20v .
firesun 發表於 2015-6-13 20:37:50 | 只看該作者
用萬用錶check下就知準唔準,雖然萬用錶都唔一定準,但一定準過BB響同B6內建checker
 樓主| cs1 發表於 2015-6-13 21:21:38 | 只看該作者
firesun 發表於 2015-6-13 20:37
用萬用錶check下就知準唔準,雖然萬用錶都唔一定準,但一定準過BB響同B6內建checker ...

Firesun 謝謝建意
 樓主| cs1 發表於 2015-6-15 18:37:55 | 只看該作者
剛剛用 UNI-T UT19A 測電完成 , 用一個全新蝎子電 7.4 v 1100MAH 25C 2S .

SKYRC  IMAX  B6AC V2 用0.6A 义電完成時間 57分中

义入電值是 528 MAH , B6AC V2 INC 顯示 2S A 4.20  B 4.20   8.39V  

好無耐  BB CALL 及 UNI-T UT19A 同様較接近測試同樣是 2S  A 4.16  B 4.17  8.31V  <<<<

確定新買入 B6AC V2 不能平衡充滿各 S 電量 , 相差也大得不能平衡充好各s .
 樓主| cs1 發表於 2015-6-15 18:55:01 | 只看該作者

是否小弟要求過高我不清楚 , 但 B6AC V2 平衡性比一個 $88. 高熱量又花多一倍以上充電時間 B3 比不上 .

我應否用一千元買個好又真正平衡充電機減小測測試試 , 搞完煩到嘔又冇得玩 ?

花九成時間心血 , 玩樂只有一時 .
 樓主| cs1 發表於 2015-6-15 19:05:03 | 只看該作者
另二件又係剛剛近曰新買格氏 11.1V 3S 4000MAH , 這情況還要好似掉進大海中 , 比 B6AC V2 開封嗎 ?

D電分分中貴過 B6AC !!! 傳說中 B6AC 平而可靠/性價比高 , 好可惜我享受不到平衡而是失去平衡充電多D.
nuts2006 發表於 2015-6-15 19:24:23 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-6-15 18:55
是否小弟要求過高我不清楚 , 但 B6AC V2 平衡性比一個 $88. 高熱量又花多一倍以上充電時間 B3 比不上 .

...

師兄確實要求過高啦, 我玩模型用鋰電池多年了
從不用平衡模式充, 所有電都是用正負接差機
好處是充電快

其實好多時一排電, 每CELL既電壓接近與否,好睇彩數囉
當你平衡差到每CELL都是4.20 4.20 4.20, 但放完電之後可能會係3.73 3.75.3.78
B6 果款差機係充緊時如果某CELL電壓高過其他,就會放電, 結果就係花太多時間做所謂既平衡

以我既經驗, 我買10排電, 7排正常, 好多時直接充都可得到接近電壓, 有3排先出現壓差,
例如4.20 4.16 4.19 , 呢個時候,我就會獨立再充4.16V 果排, 響機後通常都會上多0.02
如果充出黎係4.25 4.17v 4.20v, 我就會將4.25v 立即做放電, 直到回番4.20v 左右

但呢D 問題電我會做記錄, 因為知佢唔會命長~

樓主| cs1 發表於 2015-6-15 22:04:03 | 只看該作者

37樓師兄多謝解答指教 , 如果B6AC V2 , 唔用平衡充電的話 , 是否將 3S 電排接線直插入充電便可以 ?

定係红黑正負接電充才可以 ?

感謝大家

因店家曾說過不用平衡充也可以做到接近充電值 , 奇怪地心想直充更容易做到接近值為何要平衡充電功能?

反而令新手不明因何 .

用平衡充電主因當然要求各S 平均飽滿下 , 耐用性及能量感充足又安全穩定, 玩樂時間更準確才用平衡充,

如果可以好似 DJI 3S 5200MAH , 二線正負直充又平衡,當然最方便.
firesun 發表於 2015-6-23 11:14:12 來自手機 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-6-15 22:04
37樓師兄多謝解答指教 , 如果B6AC V2 , 唔用平衡充電的話 , 是否將 3S 電排接線直插入充電便可以 ?

定係 ...

唔用平衡頭都OK,不過會差過用平衡頭。
ckcgary 發表於 2015-6-23 12:14:19 | 只看該作者
B6AC 係大部份電種通殺,價錢相對相宜,這視為 CP 值高,但由來都應該無人讚佢快速/準確.........
有部份差電機為安全起見差得比實際少電壓,以防過充,你可能覺佢充唔足,但從安全角度又未必係壞事,你覺得滿足唔到就去買個貴嘅大牌子試下..........