RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5037|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

諗住入廸欣湖試水溫

skyhawk 發表於 2015-5-19 10:41:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

其實我好想試下果度係唔係真係唔放得船, 去過幾次都唔覺有牌話唔比玩, 網頁又無寫.

果度一向比較自由, 唔影響到人都無乜人會阻你, 例如放狗, 玩遙控車, 踩單車等
我就試過成個貨櫃車入咗去行咗一個圈都無人阻,

所以諗住搵個平日再闖關, 搵個暗角放下軍艦, 諗住無快艇咁嘈咁霸道, 應該無人會投訴掛
radiant_star06 發表於 2015-5-19 10:54:45 | 只看該作者
閒日冇咁多人應該可以, 祝搶灘成功!

CMCheng 發表於 2015-5-19 11:31:28 | 只看該作者
我都覺得,慢船無滋擾,又唔影響人,又無明文禁止,無咩理由唔俾玩,唯一理由就係職員唔做唔錯嘅心態。

玩像真船點都無屯門啲歌舞咁滋擾吧。

我都想去城門谷公園個湖試下!
JINROH 發表於 2015-5-19 12:21:28 | 只看該作者

廸欣湖好似私人地方, 用來租水上單車比人玩, 我租過, 但如果比放船就真係功德無量...如果可以踏水上單車, 自己座隔離控船, 甘就正啦...^^
JINROH 發表於 2015-5-19 12:23:03 | 只看該作者
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8 ... 5%E4%B8%AD%E5%BF%83
當中的人工湖稱為迪欣湖,位於香港大嶼山竹篙灣,鄰近香港迪士尼樂園。於2005年8月16日對外開放。中心由香港政府土木工程拓展署斥資4億元興建,然後由華特迪士尼公司
平民艦隊 發表於 2015-5-19 12:42:42 | 只看該作者
CMCheng 發表於 2015-5-19 11:31
我都覺得,慢船無滋擾,又唔影響人,又無明文禁止,無咩理由唔俾玩,唯一理由就係職員唔做唔錯嘅心態。

玩 ...

cM兄都有呢個諗法城門谷我都注意左好耐
python 發表於 2015-5-19 13:22:34 來自手機 | 只看該作者
我估師兄租水上單車玩之餘順便在湖心放部船落水玩應該唔會唔畀,點講都有幫趁嘛。
 樓主| skyhawk 發表於 2015-5-19 13:45:53 | 只看該作者

玩 ...

城門谷都有?我都想試下

繼有師兄 "成功爭取" 係單車湖放船,真係可再下一湖

好同意, 我上次老鏈咁早,七點幾去屯門放船,附近唔知係邉個放埋D跳舞歌,仲要勁老土,
我已想像到班大媽應該係度扭緊腰, 因為我返大陸玩成日都見佢地係咁做..   影響市容又嘈嘈閉,  見到會嘔埋沉晚D飯出來.. 好滋擾

Skipper 發表於 2015-5-22 00:13:54 | 只看該作者
其實早幾年我都問過黄泥涌水塘D工作人員,因為保險問題, 只要租賃水上單車, 可順便放遙控船.

不過水上單車租用費很貴.
JINROH 發表於 2015-5-22 10:01:05 | 只看該作者
廸欣湖好似$70
Barry28 發表於 2015-5-22 10:46:45 來自手機 | 只看該作者
如果多人喺迪欣湖玩船,畀職員見到,我相信佢哋會阻止,始终講及安全問題,—個人偷雞喺到玩我估都可以。
 樓主| skyhawk 發表於 2015-5-22 12:34:22 | 只看該作者
Barry28 發表於 2015-5-22 10:46
如果多人喺迪欣湖玩船,畀職員見到,我相信佢哋會阻止,始终講及安全問題,—個人偷雞喺到玩我估都可以。 ...

都係, 其實軍艦細細隻又唔嘈, 佢地未必發現到tim,  最緊要上落船位唔好咁揚, 最D遮蔽或扮野餐,

一直到下星期都會落雨,  要再等下
Annie268 發表於 2015-5-22 12:53:30 來自手機 | 只看該作者

玩 ...

師兄,你好,如你稍後有時間,可否影一影,城門谷個位置看一看,感激。
CMCheng 發表於 2015-5-22 16:35:47 | 只看該作者
Annie268 發表於 2015-5-22 12:53
師兄,你好,如你稍後有時間,可否影一影,城門谷個位置看一看,感激。 ...

好天去望下!
JINROH 發表於 2015-5-25 01:23:35 | 只看該作者
EX40 發表於 2015-5-25 09:40:44 來自手機 | 只看該作者
我也到過現埸觀察,放帆船"一流"!但!我估計唔得,個湖有好多錦鯉,比人"咋形"機會大.........!
 樓主| skyhawk 發表於 2015-5-25 17:37:57 | 只看該作者
我去幾次魚都唔多條, 我估佢地集中係某一個地方, 我會搵個靚位放  軍艦有保護色, 希望無人發現到.