RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3392|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

最後定案!

cse 發表於 2007-2-23 23:25:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
決定加入拖頭行列...

1)紫ford拖頭...$1480
2)遙控futaba,T4EXA(跟3隻3003servo)...$780
3)新燈組合一套...$1680
4)全車啤令...未知
5)一排4200電/差機...未知價錢
6)摩打...未知有冇需要
7)金屬車軨
8)油壓避震(有冇跟車?另買?要幾錢?)

如無意外可明日出手,暫時買住上述幾樣野開左個頭先,拖架稍後再買...請教上述東西仲有乜遺留?
頭3樣野價錢合理嗎?套futaba遙控合用嗎?電池買邊隻牌子好?差機又買邊隻牌子好(要有放電功能)
呢兩樣野未有頭緒,摩打方面有冇需要upgrade,速度和紐力同時提高?補品金屬車軨買原裝星星定係買土炮貨式好?

請大家賜教...

RX78amuroray 發表於 2007-2-23 23:42:53 | 只看該作者
Light set 都要 HK$1680?
 樓主| cse 發表於 2007-2-23 23:48:28 | 只看該作者
原帖由 RX78amuroray 於 2007-2-23 23:42 發表

應該要多小才合理?
HF3648 發表於 2007-2-24 00:55:25 | 只看該作者
原帖由 RX78amuroray 於 2007-2-23 23:42 發表

Light set連電變,音效喇叭,震子等..
HF3648 發表於 2007-2-24 00:56:19 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-23 23:48 發表

應該要多小才合理?

$1680已經好合理,新燈曾經上過$17xx-18xx
raysman 發表於 2007-2-24 01:45:18 | 只看該作者
Welcome to join!
有勇冇謀 發表於 2007-2-24 01:45:25 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-23 23:48 發表

應該要多小才合理?

創x $1580
ricksonchow 發表於 2007-2-24 01:57:28 | 只看該作者
如果跟我地出去玩, 最好要有3排3300mah以上, 你一排4200mah既價錢可能等如2排3300mah la

有勇冇謀 發表於 2007-2-24 02:01:04 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-23 23:25 發表
決定加入拖頭行列...

1)紫ford拖頭...$1480
2)遙控futaba,T4EXA(跟3隻3003servo)...$780
3)新燈組合一套...$1680
4)全車啤令...未知
5)一排4200電/差機...未知價錢
6)摩打...未知有冇需要
7)金屬車軨
8)油壓避震(有冇跟車?另買?要幾錢?)

如無意外可明日出手,暫時買住上述幾樣野開左個頭先,拖架稍後再買...請教上述東西仲有乜遺留?
頭3樣野價錢合理嗎?套futaba遙控合用嗎?電池買邊隻牌子好?差機又買邊隻牌子好(要有放電功能)
呢兩樣野未有頭緒,摩打方面有冇需要upgrade,速度和紐力同時提高?補品金屬車軨買原裝星星定係買土炮貨式好?

...

1.futaba 4exa 用上電子微調, 可能在玩遙控開關燈 or 撻車 可能冇咁方便
2.電就冇 o物 所謂...gp3900 $190 係 平, 靚, 正 的選擇
3.NIMH 電池 不可以放電...一放電即死....但差機可以的話買好少少..
4.新燈用原裝白皮豬摩打便OK....如UPGRADE 摩打可能引致電流過大,OVERHEAT 自動熄車
 樓主| cse 發表於 2007-2-24 10:38:37 | 只看該作者
咁樣遙控用番skysport T4VF/T4YF是否穩陣方便d...?

乜依家d電玩完唔需要再放電咩?咁先進?
herbert1 發表於 2007-2-24 11:52:18 | 只看該作者
鋰電就真係唔使放 , NI MH都要放 , 不過唔好放到0V , 下面個網有關於電池既文章 , 如果唔放電就差 , 除左電會快玩完 ,  仲會差唔足

http://bbs.rc-evo.com/forumdisplay.php?fid=43
alexppo2002 發表於 2007-2-25 00:31:32 | 只看該作者
原帖由 HF3648 於 2007-2-24 00:56 發表

$1680已經好合理,新燈曾經上過$17xx-18xx

板主講得冇錯。   小弟就係起果陣時入貨落訂。咁高價錢。仲要等成個月先有。......。~~~~~~
ricksonchow 發表於 2007-2-25 00:59:48 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-23 15:38 發表
咁樣遙控用番skysport T4VF/T4YF是否穩陣方便d...?

乜依家d電玩完唔需要再放電咩?咁先進?

用 T4VF/T4YF當然會穩陣la, 大部分貨車友都用佢, 因為你要用埋d 微調去做動作(eg.開關燈)  電子微調係一格格咁調,可能會唔咁方便~
我就用緊舊款t4vf,佢係指針式顯示電量,比新果個t4yf 得兩粒led顯示較為清楚~
 樓主| cse 發表於 2007-2-25 01:35:14 | 只看該作者
原帖由 ricksonchow 於 2007-2-25 00:59 發表

用 T4VF/T4YF當然會穩陣la, 大部分貨車友都用佢, 因為你要用埋d 微調去做動作(eg.開關燈)  電子微調係一格格咁調,可能會唔咁方便~
我就用緊舊款t4vf,佢係指針式顯示電量,比新果個t4yf 得兩粒led顯示較為清楚~

請問T4YF幾錢到?同舊款T4VF有乜分別??
ricksonchow 發表於 2007-2-25 02:35:00 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-24 06:35 發表

請問T4YF幾錢到?同舊款T4VF有乜分別??

LEE隻係小弟老舊既4VF, 4YF係外形, 電量顯示方式唔同之外, 其他功能大致上一樣, 都係6佰幾

FUTABA網既資料:
4exahttp://www.futaba-rc.com/radios/futk40.html
4yfhttp://www.futaba-rc.com/radios/futj40.html
lee隻似4vfhttp://www.futaba-rc.com/radios/futj60.html

eternity 發表於 2007-2-25 11:31:08 | 只看該作者
小弟用緊4exa架....

因為我都係新手...(我都仲未研究好個新燈)
我用落就覺得無咩問題...(不過係創x買果塊轉波片...就有有d虛位)
都可以開燈關燈...死火燈....

同埋想問一個小小既問題....點解我右面指揮燈會有do do聲,但係左面就無...
點set架?????
 樓主| cse 發表於 2007-2-25 11:48:59 | 只看該作者
玩緊邊架車?

換左咩option補品野??
HF3648 發表於 2007-2-25 12:40:19 | 只看該作者
原帖由 alexppo2002 於 2007-2-25 00:31 發表

板主講得冇錯。   小弟就係起果陣時入貨落訂。咁高價錢。仲要等成個月先有。......。~~~~~~

我買果陣都係$1680
SPAWN 發表於 2007-2-25 13:52:00 | 只看該作者
原帖由 eternity 於 2007-2-25 11:31 發表
小弟用緊4exa架....

因為我都係新手...(我都仲未研究好個新燈)
我用落就覺得無咩問題...(不過係創x買果塊轉波片...就有有d虛位)
都可以開燈關燈...死火燈....

同埋想問一個小小既問題....點解我右面指揮燈 ...

根本就個塊乜Q轉波片就係多舊魚!
新燈去留老展睇下la!仲平
ricksonchow 發表於 2007-2-25 21:46:46 | 只看該作者
轉波片真係冇咩用, 我之前都用過, 掉jor lu..

今日去創x 問過, 4exa 係可以玩新燈, 放心用..

d電intelet 4200mah $280
     GP  3900mah$190 .....仲平過gp 3700mah... 我唔知佢係唔打錯價....