RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6129|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

戰艦戥鉛平衡的問題

python 發表於 2015-3-26 10:29:57 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教師兄們,我的1/350戰艦現在頭痛緊平衡問題,靜水時係企得直的,但是當D浪漸漸大的時候,架船就慢慢傾側,一係左一係右,已經嘗試將鉛分佈在中線上盡量貼近船底,甚至將鉛敲扁以盡量貼底,但是效果不理想,反而令船越坐越深水。可能係先天船身較細,只是21吋,而且窄,上層艦橋已經盡可能偷輕,不作支撐的膠板已經移除,師兄們可有辦法?定係要外置鉛粒在艦底外部整到好似帆船咁?
Benlikong 發表於 2015-3-26 11:20:06 | 只看該作者
python 兄有冇相片看看..?
 樓主| python 發表於 2015-3-26 12:08:51 來自手機 | 只看該作者
Benlikong 發表於 2015-3-26 11:20
python 兄有冇相片看看..?

之前在船池試水但沒有影低傾側的相片。
skyhawk 發表於 2015-3-26 17:28:25 | 只看該作者
咁側咗果時, 有冇入水?
 樓主| python 發表於 2015-3-26 17:46:54 來自手機 | 只看該作者
以我觀察,每當船身向左或右傾側超過45度就企唔返起。
 樓主| python 發表於 2015-3-26 19:09:42 來自手機 | 只看該作者
skyhawk 發表於 2015-3-26 17:28
咁側咗果時, 有冇入水?

有,艦橋有,船身都有。會在艦橋填發泡膠,船身生囗貼膠纸改善。
skyhawk 發表於 2015-3-26 20:04:50 | 只看該作者
python 發表於 2015-3-26 19:09
有,艦橋有,船身都有。會在艦橋填發泡膠,船身生囗貼膠纸改善。

我隻密蘇里都係, 一入水就會側埋一邊, 多數係食水深, 高速航行船尾入水,
我而家先減低重量, 用2200電代替5200  再加幾個隔水倉, 唔比水周圍走, 唔好渣咁快同埋片急灣, 或船頭再加重

睇下過兩日落水有冇改善
Benlikong 發表於 2015-3-26 23:38:01 | 只看該作者
真,,試試用两個2200mAh電放在中閒分两邊...看看中心点 或者要放前小小船頭重多一点....
vonklee 發表於 2015-3-27 09:09:42 | 只看該作者
首先你隻係乜船?
 樓主| python 發表於 2015-3-27 13:17:04 | 只看該作者
vonklee 發表於 2015-3-27 09:09
首先你隻係乜船?

Indianapolis CA-35 1/350
 樓主| python 發表於 2015-3-27 13:42:15 | 只看該作者
 樓主| python 發表於 2015-3-27 15:06:19 來自手機 | 只看該作者
在池邊又試下用手拉側架船,拉邊便側邊便,扶返正倒走水佢又企得返直。即使在船底用膠紙貼10克鉛都冇幫助。除非造個減搖翼聚件鉛在底,借槓桿效果抵消上層重量,不過就唔好睇。惟有水平如鏡先玩。
skyhawk 發表於 2015-3-27 23:18:26 | 只看該作者
我諗入水係主因, 我隻船上次都係一入水就側埋邊, 因為水係自由移動, 當轉彎時, 船會自然側埋一邊, 如果無水, 轉完彎就會自動直返, 但有水的話, 水就係跟住走埋一邊, 就好似鉛咁聚埋邊, 咁船就永遠回復唔到正常

我上次見到D水係因為船身食水太深, 起行turbo片彎D水大部份由後面船尾走入去, 如是我加隔水倉, 將水分開咗好多部份 唔比D水走去中間船底, 同埋最重要係用返輕電, 2200mah,

今日剛剛試水, 好成功, 船身浮返上去, 見到條黑線, 係咁勁片彎, 又左又右, 都無乜入水, 船自然無側埋一邊,   有好少水係前甲版入咗去, 都囚係前倉, 無入去主體,

我見到你隻船中間比較低, 兩邊位置極近水面, 係唔係入水源頭??
 樓主| python 發表於 2015-3-29 09:00:02 來自手機 | 只看該作者
係有少少水入咗去,可能係舵軸套管,生口已經貼咗膠紙,唯一可以入水係船尾。
 樓主| python 發表於 2015-3-29 20:13:54 | 只看該作者

https://www.youtube.com/watch?v=lo0Hb3f9tE0

Test run in silent water
https://www.youtube.com/watch?v=DdW99uaMrVE
test run 2

H2O 發表於 2015-3-29 22:40:36 | 只看該作者
python 發表於 2015-3-29 20:13
https://www.youtube.com/watch?v=lo0Hb3f9tE0

Test run in silent water

睇吾到
 樓主| python 發表於 2015-3-29 23:08:34 | 只看該作者

已修改
vonklee 發表於 2015-3-31 08:49:31 | 只看該作者
python 發表於 2015-3-27 13:17
Indianapolis CA-35 1/350

問題係你重有冇排水加鉛?  有的話可試在船底中線痴一行鉛片!  同埋你用幾大舊電?  可考慮用細舊D的電來給鉛片排水!!!
 樓主| python 發表於 2015-3-31 10:05:20 來自手機 | 只看該作者
vonklee 發表於 2015-3-31 08:49
問題係你重有冇排水加鉛?  有的話可試在船底中線痴一行鉛片!  同埋你用幾大舊電?  可考慮用細舊D的電來給 ...

我現在用240mah鋰電,令船頭不過重而且電池可以平放在艦底,減低重心。船底痴鉛我有嘗試過,當時用膠紙痴咗粒10克鉛在船底,但對於傾側沒有太大改善所以拆走返,再痴多10克就變咗食水過深,水滿上甲板。如果真係責鉛的話,用減搖翼掛鉛會效果好D,但是犧牲了外觀我又唔想,始終船太細。唯有等靜水之下玩,我拍片當日玩咗好多個圈船身依然企得好直。
vonklee 發表於 2015-3-31 11:54:08 | 只看該作者