RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1985|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩船, 幫下眼, thanks.

dds 發表於 2015-3-23 21:52:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手玩船, 幫下眼, thanks.

買呢隻有無伏?出面街賣幾錢?

通常壞d乜parts, 一定要買定看門口?

thanks!!

http://www.hobbyking.com/hobbyki ... oat_740mm_ARR_.html
pui4yip 發表於 2015-3-23 23:29:23 | 只看該作者
E隻OK,
 樓主| dds 發表於 2015-3-23 23:38:37 | 只看該作者

個spec. 寫3s lipo,

如果用, 2s lipo, 或隻7.2V nimh 得唔得.

因為未買lipo差機.

skyhawk 發表於 2015-3-24 02:10:46 | 只看該作者
呢個SPEC 呢個價錢, 我去淘宝買FT012好過,

其實Hobbyking D嘢咪又係大陸擺返來再mark up 個價錢搵水魚, 你不如去淘宝啦, 大把好嘢
Annie268 發表於 2015-3-24 09:37:04 來自手機 | 只看該作者
ok....
glock17 發表於 2015-3-24 10:25:12 | 只看該作者
C hing, 新手來說, 一仟元以內都買得過. 淘宝平得黎要加運費,計埋人仔唔差好遠
通常咁大隻快艇, 行2 cell 唔夠快, 一定用3 Cell,仲要30C 或以上. 要注意地方好多, 例如servo ,電变要做好防水, 接收要用氣球包住再用索帶索住.買定多個servo, 槳( 不同size), 例如原裝係34mm. 買多隻35/36mm以增加/改变船速. 其他細節野, 玩完再上來研究
glock17 發表於 2015-3-24 10:36:32 | 只看該作者
注意, 此乃玩具膠殼,輕但易爆, 你玩熟了手,上隱了就買玻璃纖維壳, 才是正路. 如有$, 現在去廣華街買都是仟零蚊, 加埋控,電, 兩仟左右,正好多.
skyhawk 發表於 2015-3-24 12:42:21 | 只看該作者
留意下, 如淘宝運落來, 大件我會用集運, 到順豐深圳倉一船8-10蚊, 當你5KG, 再轉落來加多50蚊左右,   

如果你直接運起碼百幾蚊起

自己計惦數就知去邊度買
 樓主| dds 發表於 2015-3-24 12:59:04 | 只看該作者

多謝咁多位回post.

想知到你地點樣救船?

會係屯門公園玩,  叫人幫手推返埋岸?

見過有人用魚絲勾返隻船.  但長距離點搞?

d鬼佬有隻rescue boat, 係有事先出動.?

thanks。
另問, 可以係海灘玩嗎?

I mean 浮波以外無人游水區域,
浸過鹹水隻艇會快d玩完?

樓主| dds 發表於 2015-3-24 13:00:59 | 只看該作者
glock17 發表於 2015-3-24 10:25
C hing, 新手來說, 一仟元以內都買得過. 淘宝平得黎要加運費,計埋人仔唔差好遠
通常咁大隻快艇, 行2 cell ...

found in youtube.