RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3446|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

重新開始

cse 發表於 2007-2-18 22:52:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師父好!新年快樂!!小弟擺低呢個玩意都有13/14年了,最後一架車係京商inferno,依家心思思想再投入遙控世界,想買番部1/10電車玩玩,昨日買左本遙控模型及日本仔果本RC magazine睇睇....發覺改變已經好多好多事情都唔識了.....

想請教依家熱門興玩咩車種?當然要parts夠common啦改裝零件夠多,又用咩牌字遙控好?電要用幾大容量?摩打?電變及差機又係咩牌字好?現在所有野要重新買過呀....我個人想玩番1/10平路buggy,又見到農夫車及拖頭好似幾好玩,呢兩款車是否2 ch遙控就可以操控呢?

還有旺角區模型店集中地是否仍然位於廣華街一帶?有邊間店鋪係比較老實又多京商/雙星車及零件賣?我相信近日我會落去巡鋪,是關擺低咁多年完全唔知價,冇晒概念了.... 希望各位師兄師賜教小弟...謝謝!

下午出過去KWS巡舖,得兩間有開,一間係創昇另一間就隔鄰舖...不過就唔記得名,其它店多數四/五先開,成條街都靜...創昇好似幾多野睇,見到有幾款星拖頭賣價錢由$1.1k-1.9k不等,我問負責人佢話執齊一套拖頭/4 ch遙控/電池/電變/差機/啤令/頭尾燈/工具及噴油等大概需要5-6k左右,請問各師父佢有冇吹水??

另外最令我呢個大鄉里吃驚就係.....乜依家遙控車不論油或電車都有完成品?現買即玩??包搖控/電變?是否連油車engine都調教好晒入油即玩??又見到d細比例油車仔都有....真係好多花款,睇黎初五後都要再逐間店舖巡一巡....

另外我問依家d電去到4300mah是否得好耐?我問個負責人拖頭玩到幾耐,佢答我話可玩到一小時 :o 是否當真冇吹水?唔同我以前玩1/10,1/12得6-8分鐘咁短??:o :o

想問雙星邊隻拖頭好玩,用乜遙控/電變/電及差機好?請師兄們提供意見賜教!

coolboy 發表於 2007-2-18 23:15:16 | 只看該作者
玩拖頭開波唔洗咁貴,不過如果你要買晒佢講既野就要啦!
當你千五一架拖頭,控就6xx-7xx,差機我就見意你買部靚D7xx-8xx因為你遲下可以會玩其他車種嘛,for貨車既燈主要分左兩種,一種係新燈連埋電變千五到啦,一種係舊燈,要分開聲、燈、電變買,不過聲係廣華街已經無貨好耐,相信代理無入過貨,電變都係自已散買,啤令就要睇你咩車啦!多數都2xx-3xx,電而家去到4500容量,2xx一排,但我本人就玩粉電,係鴨記買,不過就要用6v$100唔洗差足可以玩足五六個鐘!但就重好多。
 樓主| cse 發表於 2007-2-19 00:07:58 | 只看該作者
雙星拖頭是否有2wd/4wd之分別.邊款好?有冇相片提供??

邊隻遙控及電變好?請指教...
tommy1218 發表於 2007-2-19 00:14:08 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-19 00:07 發表
雙星拖頭是否有2wd/4wd之分別.邊款好?有冇相片提供??

邊隻遙控及電變好?請指教...

全是後輪帶動!只係分別2軸及3軸之分,邊款好,個人喜好!至於電變,FutabaMC330,幾好用,後波夠慢!如買新燈就不須另買(已內置電變)
 樓主| cse 發表於 2007-2-19 00:57:14 | 只看該作者
新燈已連內置電變?即係咩東東??有全車燈連電變??

有冇咩牌字型號提供,最貼張相睇睇啦....唔該!

另外想問師兄們,如買車時是否一次過配好全車啤令先開始裝車好,免到又拆車攪一大輪?!

配埋正摩打有冇需要?有冇牌字型號提供呀?唔該!!
中遠 發表於 2007-2-19 01:03:35 | 只看該作者
新燈已連內置電變,包車登,發聲,振子,新登只係得一個型號。。。
james891031 發表於 2007-2-19 01:05:40 | 只看該作者
振子???

WT'S THAT?
中遠 發表於 2007-2-19 01:08:11 | 只看該作者
振子摸仿汽車引擎發動時,造出車身震動既效果。。。
 樓主| cse 發表於 2007-2-19 10:11:57 | 只看該作者
請問新燈得一種,咁即係咩牌字幾錢到?又想問執齊全車啤令又要幾錢?

聽講遙控要用4ch機,咁有邊隻好介紹呀?請提供照片啦...唔該!
coolboy 發表於 2007-2-19 11:07:03 | 只看該作者
coolboy 發表於 2007-2-19 11:09:04 | 只看該作者
tommy1218 發表於 2007-2-19 11:17:00 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-19 00:57 發表
新燈已連內置電變?即係咩東東??有全車燈連電變??

有冇咩牌字型號提供,最貼張相睇睇啦....唔該!

另外想問師兄們,如買車時是否一次過配好全車啤令先開始裝車好,免到又拆車攪一大輪?!

配埋正摩打有冇需要 ...

新燈係田宮專出比貨車用,冇其它牌子! 當然一開始就要換晒啤令! 新燈套電變輸出電流衹可用原裝摩打,玩貨車唔係講求速度,所以原裝已夠玩!
乳細無增 發表於 2007-2-19 11:41:21 | 只看該作者
原帖由 coolboy 於 2007-2-19 11:09 發表
http://www.rc-daily.com/forum/vi ... &extra=page%3D1
呢個有埋相!

coolboy 兄你呢個網資料好詳盡wo

coolboy 發表於 2007-2-19 11:44:11 | 只看該作者
原帖由 乳細無增 於 2007-2-19 11:41 發表

coolboy 兄你呢個網資料好詳盡wo

因為果位樓主係用心制作嘛!
nkkpo 發表於 2007-2-19 11:44:27 | 只看該作者
我是新買了knight hauler
我和你1樣放底了rc4-5年,重新上跟時,
我選了玩貨櫃,我不再玩1:10那些了,選玩像真,
我knight買了1680好像很平呀
orange00 發表於 2007-2-19 12:04:34 | 只看該作者
原帖由 nkkpo 於 2007-2-19 11:44 發表

依個價, ok la.
orange00 發表於 2007-2-19 12:17:42 | 只看該作者
原帖由 cse 於 2007-2-18 22:52 發表
各位師父好!新年快樂!!小弟擺低呢個玩意都有13/14年了,最後一架車係京商inferno,依家心思思想再投入遙控世界,想買番部1/10電車玩玩,昨日買左本遙控模型及日本仔果本RC magazine睇睇....發覺改變已經好多好多事情都 ...

睇到你既post, 諗起自己兩年前. 停咗一段時間, 以為以前留低既嘢用得番, 最後都係換曬.
只有一樣嘢仲響市場上無變....貨櫃車. 甚麼電池差機電變咩鬼都買過新.
以前玩TOMY INTRULER EX 同 SCHMACHER CAT2000平路BUGGY. 家下連條呔都搵唔到.
初頭玩番, 認識咗班人玩貨車. 諗住都好. 點知班人有碌都玩. 短短兩年. 屋企講得出既車種都有.

不過家下有D嘢同十幾年前無變, 就係價錢. 一隻好D既摩打要3-400蚊. 一排最大容量既電都係2-300蚊(無MATCH).
星星車架照例平, 4-800有交易. 同以前一樣會OPTION到想死.

以前響邊樹玩開車?
 樓主| cse 發表於 2007-2-19 12:21:18 | 只看該作者
以前經常去黃竹楊村個buggy場玩...
 樓主| cse 發表於 2007-2-19 12:22:47 | 只看該作者
原帖由 nkkpo 於 2007-2-19 11:44 發表

有冇原裝盒相片睇?
 樓主| cse 發表於 2007-2-19 12:24:44 | 只看該作者
原帖由 coolboy 於 2007-2-19 11:07 發表
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=549&extra=page%3D1
置頂都唔睇下...............

係喎coolboy師兄...唔該晒