RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: skyhawk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手改1:350 Tamiya Missour

fy789 發表於 2015-4-2 00:57:45 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2015-4-1 20:39
師兄  手工好  soundtrack  又正   期待  新艦下水禮

x2..........

C-Hing well done, excellent modification !!!!!!!!!!!  

好耐冇見過咁有誠意嘅改裝,支炮又識轉,行得又有氣勢,不得了。

唯一可惜是艦體太小,吃水淺,唔可以加多d壓艙重量,隻船比較漂。
但先天所限,非C-Hing之過。同時C-Hing已盡全力及誠意可嘉,小弟佩服得五體投地!

C-Hing 加油!

樓主| skyhawk 發表於 2015-4-2 09:20:31 | 只看該作者

多謝鼓勵及意見。

我再入咗隻 1:200 051C,  長度差唔多, 不過船身比較深, 睇下做咗出來有乜分別,

請留意小弟遲下出的工作記錄, 指點一下, 謝謝

登錄/註冊後可看大圖

glock17 發表於 2015-4-2 09:45:38 | 只看該作者
咁極有可能Missouri 既1/350 係適合做靜態而唔適合做改裝. 船身淺, 長, 窄, 勉強改就有水上飄既現象, 所以我强調係比例問題, 與 C hing 手工無関.
小弟N 年前玩隻 Blue Devil (冇RC), 船身短, 但深, 在南丫島海邊放, 真係有破浪 feel, 可惜最後沈沒了. 期待 C hing 呢隻 115 下水
python 發表於 2015-4-2 10:33:15 來自手機 | 只看該作者
實在好難捨棄1/350比例的戰艦,因為佢大小適中,易於收藏,我都砌咗隻1/350 Indianapolis CA-35, 面對的問題仲大,一來內籠太細難分佈鉛粒,二來重量控制得唔好而水浸過咗水線,只好在靜水中行走。好欣賞密蘇裏有較大的船身自由度較大,早知一開坑就造佢啦。
paulsiu 發表於 2015-4-2 11:18:00 | 只看該作者
Have a few 1/200 PLAN destroyers, very good for converting to RC ... used 2xTamiya R370 motors, and 5000mph 7.2V battery, runs great ... enjoy ...
paulsiu 發表於 2015-4-2 11:20:26 | 只看該作者
http://www.rosenfans.com/forum.php

Chat further, and some of our ships from our ship mates ...
kimihotin 發表於 2015-4-2 14:02:33 | 只看該作者
受還景影響,水面波動大不合窄身戰艦行走
paulsiu 發表於 2015-4-2 14:23:05 | 只看該作者
That would depend on scale, and type of vessel, some ship mates play with 1/350 at Deep Water Bay ...
 樓主| skyhawk 發表於 2015-4-2 14:37:32 | 只看該作者
python 發表於 2015-4-2 10:33
實在好難捨棄1/350比例的戰艦,因為佢大小適中,易於收藏,我都砌咗隻1/350 Indianapolis CA-35, 面對的問 ...

你果隻簡直高難度制作, 中間底地台好貼近水面, 重身D都入水, 不過都成功航行到, 算唔錯啦, 不如開始下一隻戰艦啦

其實好同意, battleship 特色就係船身長, 又唔會太寬,  咁先可以容納 三至四支主炮
1:350 對香港人來講係最好的比例, 太少改唔到, 太大又無位放,

比如1:200 成 1.35米長, 屋企搵位好都有D機會, 但攞出來, 要榙巴士都好難, 就算放入私家車都有困難

我都好想砌隻1:200  不過移咗民先啦..
glock17 發表於 2015-4-2 15:52:51 | 只看該作者
paulsiu c hing 講得有point , 改裝像真戰艦要揀隻寬身d 先至夠定, 船倉也要夠深才不易入水, Missouri 1/350 先天船頭長窄, 不同真船要放兩台16" 口徑大炮. 其他如Bismack, Yamato 等船身夠闊,可能較定及行起黎船姿較可觀.小弟愚見.
python 發表於 2015-4-2 18:17:50 來自手機 | 只看該作者
Yamato有個球鼻艏設計大大減少咗拋上拋落的情況,美國二戰戰艦未有此設計係冇咁穩定。
 樓主| skyhawk 發表於 2015-4-2 21:01:06 | 只看該作者
我就諗緊船頭加重睇下有冇幫助, 下次帶幾條鉛去試.
206 發表於 2015-4-3 17:50:43 | 只看該作者
改得好好