RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9752|回復: 106
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(Updated 短片) BigScale Model Car Forum - 1/5及1/6 遙控車討論區

fyin 發表於 2007-2-18 01:33:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
BigScale Model Car Forum - 1/51/6 遙控車討論區

大家好! 最近常常在一些外國綱站的討論區瀏覽有關1/51/6的大比例遙控車,
都對大比例的模型有一些認識及興趣,及其後轉玩FG 1/6 Monster Truck 大腳
1/5 Formula後就更加想找多些資料及同好討論.
但發覺香港很少有關1/6, 1/5 的資料及愛好者. 本地討論區只有少數貼文,
又看過1/5 Video後覺得大比例車在跑道上飛馳時很有質感, 有駕駛真車一樣的感覺.
為何在香港不流行呢? 貨錢太貴? 買不到? 但當你玩過它之後一定會愛不惜手的及其汽油引擎的保養十分方便.
但在舊年收到些喜訊, 就連向來只出1/10 1/8 的日本遙控車廠HPI都出了
1/5 Buggy後驅車, 其價格同性能都有不錯的評分, 只有少少部件有待改良.
想必HPI都想在歐美日的大比例遙控車市場上分一杯匙吧!
機於上述原因, 本人便發起此討論區給大家有興趣及玩緊1/51/6遙控車的綱友一起交換心得及議見.
同時本人正在建立有關1/5, 1/6遙控車及一些新舊遙控車資料綱頁同大家分享及
綱站內有代訂FG車的內容. 希望可引起大家對大比例遙控車的興趣.
如對FG車有任何問題及查詢, e-mail pm .

我的個人綱頁如下: (綱頁因初建立及制作中, 如有不善之處請見諒.)
FY rc Model Website & Online Shop
http://yaukwl1028.tripod.com

以下短片給大家分享:-
1/5 Formula 短片
http://www.youtube.com/watch?v=wruNj5bRn5o

我的1/6 Monster Truck 大腳試車短片
http://www.youtube.com/watch?v=Qwoibl5UKqo

好友的HPI Baja 5B 短片
http://www.youtube.com/watch?v=ITjXv83LVsc

FG Marder & Monster race 新短片
http://www.youtube.com/watch?v=SqcZB-arbeQ

move 發表於 2007-2-18 04:08:25 | 只看該作者
kkchung 發表於 2007-2-18 05:06:19 | 只看該作者
可能體積太大,一般平常家庭也沒地方放好他。模型店也較小進貨,流量太低及體積太大。
貓頭鷹 發表於 2007-2-18 05:24:42 | 只看該作者
我o的車唔拎番屋企放係車尾!如果放部1:5我就真係成個尾箱俾埋佢

乜都唔駛放了
move 發表於 2007-2-18 05:49:26 | 只看該作者
原帖由 貓頭鷹 於 2007-2-18 05:24 發表
我o的車唔拎番屋企放係車尾!如果放部1:5我就真係成個尾箱俾埋佢

乜都唔駛放了

樓主| fyin 發表於 2007-2-19 01:00:49 | 只看該作者
Hi Bro,
我架FG Formula 1 都係放向睡房窗台上的架上面.
另外架大腳就放向廳的電視上方.

wasino3318 發表於 2007-2-19 01:48:06 | 只看該作者
fyin師兄,

1.點解你架大輪車,行得甘慢既,係唔係你無比足油,定係原本就係得甘快?

2.原來你都有架Go Kart車?你諗住落咩偈落去?之前我諗過落超過21級(Gudie book suggested 21級),但問極其他supplier都穩唔到條適合既批,唔知師兄有乜好提意?

move 發表於 2007-2-19 03:44:44 | 只看該作者
fyin兄...相中大腳分左c
move 發表於 2007-2-19 03:48:03 | 只看該作者
片中大腳..行得甘慢...可能用左細輪...無用到大輪車個輪
wasino3318 發表於 2007-2-19 17:29:41 | 只看該作者
fyin兄,

請問Monster truck同埋Stadium有咩分別?睇片後感覺上好似一樣快(26cc),另Stadium係唔係好似穩定d、車身底d? 係唔係2款車都可以改為4WD?

move 發表於 2007-2-19 17:49:47 | 只看該作者
kelvinblstz 發表於 2007-2-19 17:51:25 | 只看該作者
隻瞄係咪都可以扒山嫁
move 發表於 2007-2-19 17:54:05 | 只看該作者
原帖由 kelvinblstz 於 2007-2-19 17:51 發表
隻瞄係咪都可以扒山嫁

扒到掛
 樓主| fyin 發表於 2007-2-19 22:20:42 | 只看該作者
原帖由 wasino3318 於 2007-2-19 01:48 發表
fyin師兄,

1.點解你架大輪車,行得甘慢既,係唔係你無比足油,定係原本就係得甘快?

2.原來你都有?

Hi Bro Wasino,

架大腳我都係第一次落場跑同嗰場條Track好多跳位又未跑熟嗰場所以慢啲.
另架kart仔我會買部OS手拉21級偈. 原裝車咪有條21級PIPE囖, 你冇咩?
師兄你都有哩部KART呀? 有機會一齊玩喇.
 樓主| fyin 發表於 2007-2-19 22:50:39 | 只看該作者
原帖由 wasino3318 於 2007-2-19 17:29 發表
fyin兄,

請問Monster truck同埋Stadium有咩分別?睇片後感覺上好似一樣快(26cc),另Stadium係唔係好似穩定d、車身底d? 係唔係2款車都可以改為4WD?

FG 架Monster Truck 同架Stadium 係同一車架及同一部偈26cc,
只不過Stadium用細呔架車低咗及嗰車殼降低咗姐.
因係同一架車改4驅係冇問題的. 但套4wd kits 都好貴. 但在歐日這架車很少人改跑4驅的. 因大家都係跑後驅2wd,
所以沒有車種分別. 講個人技術而已.
這就是跑同級車及設備的樂趣同時講求set車的技術.
現時各國的遙控車比賽都已用這類方式來比賽了, 就同真車都一樣. 不會比大廠佔優, 這比較公平吧.

樓主| fyin 發表於 2007-2-19 22:57:41 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-2-19 03:44 發表
fyin兄...相中大腳分左c

Move 兄,
部大腳準備改做Marder race所以拆散咗姐.
改好再post相比你睇吧.
 樓主| fyin 發表於 2007-2-19 23:11:15 | 只看該作者

FG 改4WD的另一改裝套件

Hi Bros,

FG 改4WD的另一改裝套件給大家參考
move 發表於 2007-2-19 23:29:55 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2007-2-19 22:57 發表

Move 兄,
部大腳準備改做Marder race所以拆散姐.
改好再post相比你睇吧.

fyin兄,咁等你改好再post相....比我啦
wasino3318 發表於 2007-2-20 01:24:01 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2007-2-19 22:20 發表

Hi Bro Wasino,

泵P場條Track好多跳位又未跑熟場所以慢.
另架kart仔我會買部OS手拉21級偈. 原裝車咪有條21級PIPE, 你冇咩?
師兄你都有哩部KART呀? 有機會一齊玩喇.

FG 架Monster Truck 同架Stadium 係同一車架及同一部偈26cc,
只不過Stadium用細呔架車低及車殼降低姐.
因係同一架車改4驅係冇問題的. 但套4wd kits 都好貴. 但在歐日這架車很少人改跑4驅的. 因大家都係跑後驅2wd,
所以沒有車種分別. 講個人技術而已.
這就是跑同級車及設備的樂趣同時講求set車的技術.
現時各國的遙控車比賽都已用這類方式來比賽了, 就同真車都一樣. 不會比大廠佔優, 這比較公平吧

1.原來師兄未玩熟部車而已,等我仲以為部車去極都得咁快添。

2.係呀,我都有你圖中果部消油Go Kart車,好多年前買落。但一直無時間將佢完成。之前我仲發現d rims有生秀情況添,慘!後來問過我認識既電鍍廠佢地話果几個生秀rims唔可以翻電,最後只好自已用沙紙磨走d秀。宜家d rims啞哂色,丑樣到死,日後都知點算添。
另我果部Go Kart都有跟批,但好耐之前我係一個鬼佬網站睇到,其中有個thread講呢架車如果用原裝批同埋加埋個公仔之後架車會行得好慢,所以我之前係未開始砌架車時去過几間店問過有無咩批比果條原裝批好d。但最後結果都係“無”(因為其他唔岩位)。 第二方面我亦曾經係廣州穩過d賣掛時裝用既dummy鋪頭,但穩來穩去都穩唔到一d比較輕而且個公仔shape靚d既dummy。希望時後得閑d去穩時會穩到!話時話原裝果套racing suit好丑怪!有機會就穩大陸d小型裁縫店縫製一套靚仔d既。

3.原來Stadium同埋Monster係同一部車來既,明白哂!單睇片條片同埋you tube d片,Stadium同埋Monster兩架都好正。個人覺得都係4WD比較適合我(*因為我手車好屎),希望來緊豬年我公司生意會上升翻,到時我就會買一部同你一齊玩翻轉。

*想借問聲如果一套4WD conversation kit連運費需要几錢倒?

4.Fyin師兄,我想請問呢d Rally 房油車係邊間廠出架?睇落唔係FG出,因為佢地好似無呢d殼。

http://www.youtube.com/watch?v=AFfgQV_6zn4&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=N-SKaPZ-sdY&mode=related&search=

move 發表於 2007-2-20 02:36:10 | 只看該作者
4WD conversation kit連運費需要几錢倒?
..來到hk要2千幾